Eurozóna naléhá na Řecko, aby zahájilo "důvěryhodné reformy"

10. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Ministři financí z eurozóny v pondělí přerušili v Bruselu vyjednávání s Řeckem po době ne o moc delší než byla jedna hodina. Nařídili řeckému ministru financí Jannisu Varoufakisovi, aby vypracoval to, co věřitelé považují za realistický program hospodářských a finančních reforem.

Holandský ministr financí Jeroen Dijsselbloem a předseda skupiny ministrů financí z eurozóny vyjádřil svou frustraci, že řecká vláda jedná pomalu. "Strávili jsme posledních čtrnáct dní debatami o tom, kdo se setká s kým kde a v jaké konfiguraci," řekl Dijsselbloem. "Byla to naprostá ztráta času."

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble, který se sváří s Varoufakisem už týdny, konstatoval, že výsledky podrážděných jednání bude hodnotit trojka, a to navzdory tvrzení nové řecké vlády, že je trojka mrtvá. Ten výraz stejně jako výraz "program" pro "záchranný balíček" je v Řecku jako červený hadr pro býka, neboť vláda Syrizy tvrdí, že obnovila fiskální a rozpočtovou suverenitu Řecka.

Dijsselbloem naznačil, že činitelé trojky, ať už se jim říká jakkoliv, budou muset se vydat do Atén kontrolovat vládní finance. Obě strany souhlasily, že se ve středu budou v Bruselu konat "technické" rozhovory.

Varoufakis nevyloučil, že pokud rozhovory selžou, řecká vláda uspořádá celostátní referendum o své politice.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6794

Diskuse

Obsah vydání | 12. 3. 2015