Spojené státy uvalily sankce na Venezuelu

10. 3. 2015

čas čtení 3 minuty

"Venezuela je pro USA "hrozbou pro bezpečnost státu"

Venezuela odvolala svého nejvyššího diplomata ve Washingtonu zpět do Caracasu v další eskalaci napětí, kdy Obamova vláda uvalila sankce na členy vlády prezidena Nicoláse Madura, který se zapřísáhl, že se "imperialistické elitě" v USA pomstí.

Spojené státy zintenzivnily svůj diplomatický konflikt s Venezuelou. Prohlásily, že je Venezuela "bezpečnostní hrozbou americkému státu" a rozšířily cílené sankce na dalších sedm vládních činitelů.

Ve vládním příkazu Baracka Obamy se praví, že situace ve Venezuele zosobňuje "mimořádnou hrozbu" bezpečnosti americkému státu.

Venezuelský prezident Maduro na to reagoval v úterý večer v televizním projevu k národu hněvivě a požadoval, aby mu venezuelský kongres poskytl další pravomoci "v boji proti imperialismu".

Maduro konstatoval: "Prezident Barack Obama, který zastupuje americkou imperialistickou elitu, osobně přijal úkol porazit mou vládu a intervenovat ve Venezuele ve snaze ji ovládnout."

Jedním z činitelů, postižených americkými sankcemi, je generálmajor Gustavo Gonzalez, generální ředitel venezuelských výzvědných služeb. Toho okamžitě Maduro povýšil na ministra vnitra, což je ve Venezuele klíčová funkce pro udržování pořádku. Spojené státy ho obviňují z násilných činů proti demonstrantům.

Prohlášení Venezuely za hrozbu bezpečnosti amerického státu je prvním krokem k uvalení širších sankcí proti Venezuele, která má obrovské ropné rezervy a je hlavním dodavatelem ropy do USA.

"Jsme vážně znepokojeni snahami venezuelskié vlády zvyšovat zastrašování jejích politických oponentů," konstatoval mluvčí Bílého domu Josh Earnest. "Problémy Venezuely nelze vyřešit kriminalizací opozice."

K zhoršování diplomatických vztahů mezi USA a Venezuelou dochází právě v době, kdy se výrazně zlepšují diplomatické vztahy mezi Amerikou a Kubou, která je hlavním spojencem Venezuely.

Venezuelská ekonomika se propadá do krize a Madurova vláda zintenzivnila pronásledování opozice. Uvěznila její hlavní představitele a zakázala pouliční demonstrace.

Americké sankce se zaměřily na sedm vysokých vojenských, policejních a vládních činitelů, které Bílý dům obviňuje z porušování lidských práv či korupce. Mezi sankcemi postiženými osobami je také šéf venezuelské policie, šéf výzvědných služeb a prokurátor, který stíhá opoziční politiky za "spiknutí".

Sankce znamenají, že jejich majetek v USA může být zmrazen a nebudou moci cestovat do USA.

Maduro obviňuje Spojené státy ze spiknutí s předáky opozice ve snaze svrhnout jeho vládu. Madurova vláda čelí u venezuelských občanů rostoucí nespokojenosti, protože je Venezuela vážně postižena světovým poklesem cen ropy. Inflace ve Venezuele dosahuje téměř 70 procent, dochází k výraznému zmenšování ekonomiky a vládne nedostatek základního zboží. Venezuelská vláda se proto zaměřila na obviňování vnějšího nepřítele.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8731

Diskuse

Obsah vydání | 12. 3. 2015