Britský premiér David Cameron popřál muslimům k zahájení posvátného měsíce Ramadánu

18. 6. 2015

čas čtení 2 minuty



Britský premiér David Cameron: Rád bych dnes popřál všechno nejlepší všem, kdo dodržují posvátný měsíc Ramadán, říká v tomto oficiálním britském vládním videu britský konzervativní premiér David Cameron. Je to nesmírně důležitý čas. Muslimové v Británii a po celém světě tím vzpomínají na založení své víry. A jak se rodiny a přátelé scházejí, v kontemplaci a při postu, jsou nám připomenuty ony muslimské hodnoty, britské hodnoty soudržného společenství, rodiny, shovívavosti a lásky. Vidíme je v minulých stoletích, kdy muslimští vojáci sloužili odvážně vedle svých kolegů v zákopech první světové války, od zákopů první světové války až k obloze druhé světové války. A vidíte je dnes, kdy britští muslimové dávají daleko více finančních příspěvků na charitativní účely než všechny ostatní náboženské komunity v Británii. Plní tak svou posvátnou povinnost zakat a opravdu pomáhají lidem, jejichž životy jsou postiženy válkou a katastrofami. A vzhledem k tomu, že britští muslimové vynikají ve všech oborech lidské činnosti, v našich největších podnicích, v našem cenném státním zdravotnictví, v našem parlamentu, a, ano, ve vládě, jíž stojím v čele.

Hovořím hodně o tom, že jsme jeden národ, že jsme země, kde má každý rovnost příležitostí, bez ohledu na to, z jaké kultury pochází. Britští muslimové jsou zosobněním tohoto ducha. Dokazují, že Británie může být zemí, kde je úspěch určován nikoliv barvou kůže, přítomností k určitému etniku nebo určité víře, ale je místem, kde se můžete dostat tak vysoko, až kam vás dovede váš talent.

Takže, jak se rodiny, přátelé a komunity setkávají každý večer při iftaru, doufám, že všichni z nich, i všichni ostatní po celé Británii, budou uvažovat o univerzálních hodnotách, které Ramadán představuje. A o tom všem, co britští muslimové přinášejí naší zemi.

Přeji vám všem Ramadan Mubarak.

29285

Jsme mnohem náchylnější demagogii a blíže fanatismu než si myslíme...

Nejzákeřnější je "akademická xenofobie" posvěcená premiérem

18. 6. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Před nějakými 6 lety jsem byl na Slovensku na jednání se zástupci vysokých škol. Během setkání padlo leccos o událostech, které přesahovaly téma schůzky. Během okamžiku se z akademické diskuse stal otevřeně rasistický potlach, když náhodou přišla řeč na romské osady, přesněji řečeno ghetta. Tolik nenávisti a opovržení, které bylo navíc sdílené všemi zúčastněnými jako jakási nezpochybnitelná pravda a součást slovenské kulturní identity, bych čekal v hospodě, ale ne mezi děkany a proděkany VŠ. Tehdy jsem si myslel, že to v ČR ještě není tak špatné. Po dnešku mám dojem, že to nemůže být horší.

Nabízím ubytování uprchlíkům ve svém domě - jak mám postupovat?

18. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Velice citlivě vnímám dnešní negativní a xenofobní nálady ve společnosti související se situací lidí prchajících před hladem, bídou, válkami a dalšími zvěrstvy do naší "vysněné" a "civilizované" Evropy. Jsem Vám velice vděčný za publikování mnoha článků, úvah a kritických pohledů na toto téma. Momentálně si nevybavuji žádný jiný zpravodajský zdroj v ČJ který by dokázal přinést čtenářům odlišný pohled na věc s důrazem na širší souvislosti. Moc Vám za Vaši práci děkuji, píše Vlastimil Nohavica.

Mám rodinný domek na vesnici kde se nachází nevyužité druhé nadzemní podlaží a s družkou vážně uvažujeme, že bychom v něm dokázali ubytovat jednu rodinu uprchlíků. Je nám celkem jedno, jakého budou náboženského vyznání. Často jezdím do světa, vždy se vydávám do chudých zemí, prioritou je hledání inspirace u obyčejných, chudých lidí. Po návratu mám vždy drobné potíže se jakoby zpět dostat do stereotypního běhu konzumního života v našich končinách. Směrem na západ cestuji vyjimečně.

Myslím si, že ubytovat lidi v nouzi může býti nejlepší cesta jak jít příkladem ostatním lidem s povrchním myšlením a uvažováním a že bych takto mohl jít i někomu v okolí příkladem. Jsem obyčejný člověk a mnoho toho k nápravě věcí veřejných nezmůžu. Chtěl bych ale (namísto kecání) někomu opravdu pomoci. Můžete mi prosím poradit, jak mám dále postupovat.

Stydím se, že jsem Francouz

18. 6. 2015

čas čtení < 1 minuta

George Faye, francouzský diplomat v penzi na pobřeží nedaleko francouzsko-italské hranice, kde policie honí imigranty, tam chodí s nápisem "Občané světa a Francouzi, JÁ SE STYDÍM." Faye pracoval jako kulturní atašé v několika afrických zemích. Přišel k moři, aby vyjádřil solidaritu s uprchlíky.

"Stydím se, že jsem Francouz," vysvětluje. "Tohle není lidské chování. Všichni tihle lidé jsou z míst, jako je Eritrea nebo Darfur. Eritrea je věznice a my všichni víme, co se stalo v Darfuru."

Faye udělá rukou gesto k pláži. "Ti lidé by měli dostat politický azyl. Je nás v Evropě 740 milionů. I jestliže vpustíme 200 000 lidí - to je kapka v moři."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Znovu: Žalujte Marka Zuckerbera za šíření rasové nenávisti

18. 6. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Facebooková stránka Islám v Slovenskej republice nechceme šíří cílenou a lživou antimuslimskou propagandu. Například si vymýšlí, že "v Británii ovládají muslimové celé čtvrtě, kde je kriminalita a agresivita k původním obyvatelům neuvěřitelná". Stránka publikovala fotografii dopravního neštěstí z Konga v roce 2010, kdy se tam převrátil a explodoval tanker s benzínem, při čemž zahynulo asi 230 lidí, mimo jiné publikum v kině, které tam sledovalo přímý přenos z fotbalového mistrovství světa. O katastrofě informovala například společnost BBC ZDE.

Stránky Islám v Slovenskej republice nechceme o tomto incidentu tvrdí, že "Muslimové v Nigérii tento měsíc upálili zaživa okolní křesťany. Žádná televizní stanice to neukáže." Správci stránek byli opakovaně upozorněni, že je to lež, přesto však ji odmítli odstranit.

Vzhledem k tomu, že Facebook tuto manipulaci toleruje, bylo by záhodno podat trestní oznámení na Marka Zuckerberga za šíření nenávisti proti etnickým a náboženským skupinám:

Ničím neregulované vydírání uchazečů o práci

Divočina jménem „český trh práce“

18. 6. 2015 / Milan Mundier

čas čtení 5 minut

V poslední době jsme byli nezřídka bombardováni úžasnými zprávami o poklesu nezaměstnanosti v Česku. Jak ale říká jedno známé přísloví, ďábel je skryt v detailu. Pročež ani s tím poklesem nezaměstnanosti to u nás nebude až tak žhavé. Proč?

Rozhovor Britských listů 9:

Společnost je nejkrutější k těm nejslabším

12. 6. 2015

čas čtení < 1 minuta

Proč je tolik lidí v České republice bezdomovci a proč je vůči nim společnost tak krutá? Rozhovor s Janem Malcem z organizace DivaDno.

Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 12. června 2015.

Ve vepřovém mase v supermarketech se vyskytuje superbakterie MRSA

18. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Vepřové maso, které prodává celá řada britských supermarketů, je nakaženo superbakterií MRSA, která vznikla v důsledku přehnaného používání silných antibiotik na továrních farmách, produkujících maso. Bakterie MRSA CC398 byla nalezena ve vepřovém mase v supermarketech Sainsburys, Asda, Cooperative a Tesco. Především šlo o maso z Dánska a z Irska.

45 % řeckých důchodců se ocitá pod hranicí chudoby

Zchudnutím důchodců se Řecko nezachrání

18. 6. 2015

čas čtení 2 minuty

Penzijní reforma je jedním z hlavních bodů jednání o Řeckém mezinárodním dluhu a jeho řešení. Jenže spoustě řeckých důchodců už byly penze velmi výrazně sníženy a je otázka, zda je v tom možné nadále pokračovat. 45 % z nich se už nyní ocitá pod hranicí chudoby, píše Guardian.

O ruském hybridním konfliktu, aneb Když válka je mír

18. 6. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 12 minut

Rácz, A.: Russia’s Hybrid War in Ukraine. Breaking the Enemy’s Ability to Resist. Helsinki 2015. ISBN 978-951-769-453-7. ZDE (pdf).

Finský institut pro mezinárodní záležitosti vydal stostránkovou studii věnovanou ruské "hybridní" válce na Ukrajině. András Rácz v ní zpřesňuje pojetí "hybridní" války používané žurnalistikou často jako zastrašovací zaklínadlo - a vedle toho se snaží odpovědět i na otázku, nakolik jde o pojetí války "ušité na míru" Ukrajině, nebo nakolik je možné jej považovat za univerzálně použitelný nástroj.

Německo už přece chtělo nechat Řecko padnout...

Politika zuří, národ zůstává cool

18. 6. 2015

čas čtení 2 minuty

Jednoduše řečeno: Stále více politiků v Bruselu a Berlíně otevřeně spílá Řecku. Věří tomu, že právě to chtějí lidé slyšet. Ale ti jsou rozumnější. Evropa nenechá Řeky padnout, i když Aténami nenuceně opovrhuje, píše německý server Cicero. Pro Britské listy přeložil Milan Lelek.

Bodláky Václava Duška

Sinekura státem posvěcená

18. 6. 2015 / Václav Dušek

čas čtení 1 minuta

Být exekutorem je výhodnější, než buzerovaným a exekuovaným penzistou, svobodnou matkou, bezdomovcem, či nezaměstnaným. Nenažranost exekutorských bojarů nezná často mezí. Přisají se jak ploštice a lemtají ti krev za živa, dlužníku; stát čučí a mlčí. Stát už nejsme my – hošánku. Stát jsou ti, co nezaspali revoluční kolotoč. Povozili se dosyta a vozit se budou, dokud jim hrátky povolíme, demokratický voliči nešťastný, a smrt nás nerozdělí..  

Čerstvý prezidentský kandidát podpořil těžařskou lobby proti papežovi

Jeb Bush se postavil svému "otci"

18. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

"Nebudu se řídit ekonomickou politikou mého biskupa, kardinála nebo papeže," prohlásil Jeb Bush, syn a bratr předchozích amerických prezidentů, který nedávno oznámil svou účast v republikánských primárkách o kandidáta na příštího amerického prezidenta. Jeb Bush po sňatku konvertoval ke katolické církvi. Ostře reagoval na záměr papeže kritizovat důsledky průmyslové činnosti na klimatické změny.

Fanoušci zuřivě brání muslimskou gymnastku za její trikot

18. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Farah Ann Abdul Hadi, malajská muslimka, která získala na Jihoasijských hrách dvě zlaté medaile v gymnastice, vyvolala emotivní reakce tím, že se oblékla stejně, jako jiné gymnastky: do trikotu odhalujícího nohy. Podle kritiků byl trikot příliš odhalující, vadilo jim, že při některých sestavách obnažoval stehna a také tvar genitálií, tedy partie, jež by podle islámských pravidel měly být zahaleny. Podle britského deníku The Independent ale malajští fanoušci gymnastky výrazně převyšují kritiky.

Channel Four News: "Báli jsme se o život." Syrští uprchlíci přicházejí do Turecka

17. 6. 2015

čas čtení 4 minuty



Reportérka Lindsey Hilsum: Z betonového koridoru, kolem pohraničního oplocení, vyčerpaní, hladoví, žizniví, ale nyní konečně v bezpečí. Některé rodiny čekaly na syrské straně hranice týden nebo i déle, až tlak velkého počtu uprchlíků donutil tureckou vládu, aby je pustila přes hranici. Během čtrnácti měsíců si zvykli na vládu Islámského státu ve svém domovském městě Ter Abjad. Teď prchají před válkou a před obavou, že pod správou kurdských jednotek by se jejich život mohl ještě zhoršit.

Válku v Sýrii vyvolalo globální oteplování

17. 6. 2015

čas čtení 3 minuty



Moderátor Jon Snow: Iane Bremmere, jsme v oblasti mezinárodních vztahů ve velmi podivné etapě. Máme na jedné straně hrozbu, která se nyní rozšířila od severní Nigérie až po Pákistán, a uprostřed toho je Isis, a přesto tu máme Evropu, která je ve zmatku ohledně toho, co si má s tím počít, A Amerika? Co se děje?

Jon Snow: Supervelmoci necitlivým prosazováním vlastních sobeckých zájmů zadělaly světu na obrovské problémy

17. 6. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 12 minut

Máme povinnost vůči svým dětem, vytrhnout se ze své sebestředné letargie a angažovat se - ne tak, jako v minulosti, kdy jsme prostě jen vyplenili, co bylo k dispozici - ale tak, abychom umožnili všem podílet se na tom, co je produktivní a obohacující pro všechny z nás. Jestliže to neuděláme, rozhněvaní chudí na nás budou útočit se stále větší zuřivostí.

Přečetl jsem v minulých dnech autobiografii jedné z nejváženějších anglických veřejných osobností, novináře Jona Snowa z roku 2004, nazvanou Shooting History (Natáčíme historii). John Snow se narodil v roce 1947 ve vyšších anglických vrstvách, v rodině správce soukromé školy, který se posléze stal anglikánským biskupem z Whitby.

Kdo žvaní, a kdo to myslí vážně?

17. 6. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Veliký muftí českých islamofobů Martin Konvička překonává vše, nač jste od něj byli dosud zvyklí. Tento extrémista nyní prosazuje, aby ti, kdo nesdílejí jeho za vlasy přitaženou ideologii, byli zbavováni občanských práv ZDE.

KAUZA UPRCHLÍCI:

"My jsme to nezavinili, proč máme pomáhat?"

17. 6. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

ptají se nelidsky někteří čtenáři. Kromě toho, že pomoc lidem v nouzi je normální lidská reakce (kterou, jak se zdá, ve svém iracionálním strachu někteří Češi zapomněli), Česká republika má PRÁVNÍ POVINNOST podle mezinárodního práva poskytnout útočiště lidem, prchajícím před pronásledováním a válkou, přesně tak, jak toto útočiště poskytovaly západní země Čechoslovákům prchajícím z komunismu. Ty se tehdy neptaly "My jsme stalinský teror ve východní Evropě nezavinili, proč máme pomáhat?"

A skutečně jste to, přátelé, vůbec nezavinili? Topíte plynem a uhlím? Máte mobilní telefon?

Reakce některých rozumbradů, kteří nehovoří žádnými jazyky a nikdy nestrávili žádnou dobu nikde v zahraničí, jaké nekriticky publikují Parlamentní listy, jsou pozoruhodně omezené, Jeden z nich rasisticky dokonce doporučuje nové vytvoření kolonií v Africe. Potíž je, že vytvoření kolonií a jejich drancování Západem právě nynější situaci vytvořilo. Jaké další hlouposti se dovíme?

Jak konstatuje k neuvěřitelným výrokům Bohuslava Sobotky, že se by prý kvůli uprchlíkům "mohla položit Evropská unie": Andrew Stroehlein z organizace Human Rights Watch: "Je to prostě neuvěřitelné, takhle se stoprocentně vzdát nejnižšímu společnému jmenovateli populistické argumentace. Žádné státnictví, žádné vysvětlování, jak věci skutečně jsou, bojácné veřejnosti . Namísto toho naprosté vzdání se nejomezenějším hlasům ve společnosti..."

Co vede Čechy k brutálnímu rasismu?

17. 6. 2015

čas čtení < 1 minuta

Mí bývalí spolužáci ze základní školy, dnes mají skoro 30 let, pracující, někteří jsou již v manželském svazku, sdílejí na Facebooku odkaz na tento článek s videem, píše Karel Stehlík: "Francouzští policisté brutálně zkopali uprchlíky, natočila je kamera" Zároveň to komentují, cituji:

"to je ono. . . a toho aktivistu, co to natáčel bych tak zmydlil."

"Uz se tesim az nejakymu tomu zkurvenymu aktivistovi nasomrujou dom a pozna peklo co ty lidi s tema negrama zazivaji kazdej den,bude prvni kdo chytne flintu do ruky. Maji ty lode potapet uz na mori."

"Krásný video....Uff,jak je mi krásně teplo u srdce..."

" tak to má být. jak ještě mlátil tím obuškem o ty svodidla... hehehe"

"Co nejde silou, pujde vetsi silou..."

To se všichni zbláznili?? Kde se tato vlna neskutečného rasismu bere? ptá se Karel Stehlík.

Normalizace fašismu v České republice

17. 6. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Protiuprchlická hysterie v České republice vede k znepokojující normalizaci otevřeně fašistických postojů. Česko se silně přibližuje Rusku nekritickým zveřejňováním nenávistných konspiračních teorií paranoidních bláznů. Připomíná to varovné tvrzení ruského oligarchy a majitele britského deńíku Independent Jevgenije Lebeděva, který před časem konstatoval:

"Jediným rozdílem [mezi Británii a Ruskem] je to, že v Británii jsou idioti obyčejně izolováni, nejsou součástí mainstreamu, kdežto v Rusku jsou idioti součástí mainstreamu, dostávají prostor v televizi, naslouchá se jim, píší články."

Posuďte v této souvislosti tento extremistický výlev:

"Jsou to vetřelci, žádní uprchlíci! Je to invaze, kterou někdo řídí, aby nás zničil. Nedojímá mě, že se utopili"

Tato nenávistná kampaň, která se začíná velmi silně podobat paranoidní nenávistné kampani, jakou vedou ruské sdělovací prostředky proti Západu, začíná být opravdu nebezpečná, protože nenávistná slova vedou k legitimizaci a normalizaci extremních postojů a nakonec k násilí a ke krveprolévání. Zločinným na zveřejňování takovýchto blábolů je skutečnost, že dehumanizují lidské bytosti a proměňují je v podřadné subjekty na úrovní zvířat, které je pak možno klidně zabíjet. Lidé, kteří tyto neuvěřitelnosti vypouštějí z úst a publikují, by se měli stydět. Možná budou mít brzo na rukou krev.

Mrzí nás, že se studenta v Olomouci nikdo nezastal

17. 6. 2015

čas čtení 5 minut

Jednání zahraničního studenta bylo daleko méně kontroverzní než tykadlová akce Romana Smetany, který se po právu stal téměř národním hrdinou. Mrzí nás, že se studenta nezastali a proti IvČRN hlasitě nevystupují vedoucí představitelé křesťanských církví, kteří v roce 2012 velmi nelibě nesli billboardy ČSSD, na nichž byla vyobrazena ruka katolického duchovního sápající se po měšci.

Tisková zpráva

Iniciativa Za církev sociálnější k incidentu na Horním náměstí v Olomouci

29. 5. 2015 došlo na Horním náměstí v Olomouci ke konfliktu mezi aktivisty spolku „Islám v ČR nechceme“ (IvČRN), kteří zde sbírali podpisy pro svou petici proti uprchlickým kvótám, a několika zahraničními studenty.

Přestože mnohá média původně přebrala od IVČRN velmi dramatické líčení incidentu, podle hodnověrnějších svědectví došlo pouze k tomu, že skupinka studentů vyjádřila slovní nesouhlas s xenofobní peticí, po provokacích aktivistů došlo k pošťuchování, a jeden student se pokusil strhnout ze stánku plakátek s přeškrtnutou mešitou.

Doznání

16. 6. 2015 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Musím říci, že mě nějak přechází nadšení šířit dobré jméno české společnosti a kultury po světě, když najednou zjišťuju, že osmdesát procent Čechů se chová jak ten nejhorší rasistický póvl. Normalizační nihilismus a postkomunistické sobectví vyrašily v posledních dnech v opravdu jedovatý, hnusný květ.

K tomu dodává Chorvatka Mirna Šolić: Teď mi právě připomněla matka, jak mladí lidé v Jugoslávii (mezi nimi byla i ona) organizovali skupiny, které mimo jiné i českým a slovenským uprchlíkům, jimž se podařilo dostat se do Jugoslávie přes řeku Drávu, nosili vodu a jablka.

Jan Čulík: No jo, ale to nebyli ti, kteří v Československu zůstali a dodnes ovlivňují převažující krutou, primitivní mentalitu většiny jeho obyvatelstva, jak se projevila nyní...

Palestinská vláda rezignuje

17. 6. 2015

čas čtení < 1 minuta

Palestinská vláda národní jednoty dnes rezignuje, oznámil včera prezident Palestinské autonomie se sídlem v Ramalláhu Mahmúd Abbás.

Podle informací z Abbásovy blízkosti jsou příčinou neshody s hnutím Hamas, které kontroluje pásmo Gazy.

Zdroj v angličtině: ZDE

Řecko v neřešitelné situaci

17. 6. 2015

čas čtení 9 minut

K blížícímu se bankrotu Řecka znovu přinášíme analýzu situace z deníku Daily Telegraph z letošního března, která předpovídá, že řecký bankrot bude znamenat, že věřitelé v EU přijdou o 300 miliard euro. Bude to rekordně největší bankrot všech dob. Daily Telegraph dnes připomíná, že v důsledku případného řeckého bankrotu přijdou evropské soukromé důchodové fondy o 10 procent své hodnoty, sníží se tedy starobní důchody o 10 procent.

Za normálních okolností by bylo postavení Syrizy beznadějné. Jenže nic na tomto problému není normální. Kdyby eurozóna donutila Řecko k odchodu tím, že by mu odepřela bankovní likviditu a záměrně by vyvolala kolaps řeckého bankovního systému, vytvořila by pro celou evropskou levici mučednický stát. Vyvolala by tím další útoky na eurozónu a její další nejslabší článek řetězu. Západní bezpečnostní systém by se na Balkáně octl v chaosu. Musel by jednat se zatrpklým Řeckem, nepřátelským vůči NATO a ochotným postavit se na stranu Ruska. Tak by vznikl oblouk nestability od Ukrajiny přes Levant až po severní Afriku. Proto zasáhl americký prezident Barack Obama a požádal Angelu Merkelovou, aby odvrátila to nejhorší.

Radikálové z řecké Syrizy podepsali křehké příměří s věřiteli z eurozóny. Málokdo si myslí, že to přežije. Obě strany podepsaly tuto dohodu se stejným cynismem. Vědí velmi dobře, že prozatímní dohoda se vyhýbá pravé podstatě řecké krize a nemůže překlenout obrovské politické rozpory, píše v deníku Daily Telegraph z Atén Ambrose Evans-Pritchards.

Řecko obviňuje ze své situace všechny ostatní, jen ne sebe

17. 6. 2015

čas čtení 3 minuty

Začátkem týdne, který bude rozhodující pro vládu Alexise Tsiprase, je faktem, že Řecko je nyní viděno v mnoha evropských hlavních městech jako stát, který odmítá se modernizovat, a tak musí odejít z eurozóny, a možná i z EU, píše v deníku Guardian Harry Theoharis, poslanec strany Potami.

Jak se "bojuje proti fašistické juntě"

17. 6. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Reportér ruské Novoj gazety Pavel Kanygin v pondělí zpracoval reportáž o protestní demonstraci v Doněcku ZDE. Některým obyvatelům se totiž nelíbí, když "separatisté" umístí svou artilérii kousek od jejich obytných domů a odsud ostřelují pozice ukrajinské armády. Pokud prokyjevské kontrabaterie odpoví, často zasáhnou domy a "separatisté" to využijí ve své propagandě. Obyvatelé však kupodivu dávají před propagandou přednost střeše nad hlavou.

Itálie pohrozila, že začne imigrantům vydávat schengenská víza

16. 6. 2015

čas čtení 4 minuty

Itálie je frustrována, že jí EU nechce pomoci s uprchlíky a pohrozila, že jim začne vydávat schengenská víza pro cestu do dalších zemí EU, pokud nedojde k rozumné dohodě.

V úterý se mají v Lucembursku sejít ministři vnitra EU k diskusi o tom, jak si poradit s masovou migrací přes Středozemní moře z Libye. Hádka v EU v této věci se zhoršuje. Itálie pohrozila, že začne vydávat uprchlíkům dočasná víza, která jim umožní přesunout se do dalších zemí EU, pokud nebude dosaženo v této věci férové dohody s ostatními členskými zeměmi.

Muslimové v Británii jsou zděšeni útěkem mladých lidí k Islámskému státu

16. 6. 2015

čas čtení 2 minuty

"Mešity a muslimové musejí aktivně bojovat proti antiislámské ideologii IS"

"Tihle lidé, Isis, kteří si říkají muslimové, těm by vůbec nemělo být dovoleno, aby si říkali muslimové. To vůbec není náboženství. Jsou to teroristi," zdůrazňuje podle deníku Guardian činitel místního komunálního úřadu Mumytaz Hussain, který požaduje, aby sdělovací prostředky neoznačovaly ISIS jako islamistické teroristy, ale jen jako teroristy. Dodal: "Lidi tady jsou velmi, velmi rozhořčeni. Řeknou vám, že nechtějí mít s těmito lidmi nic společného, protože to nejsou muslimové."

Přátelé rodiny ze severního Yorkshiru, jejíž sedmnáctiletý syn Talha Asmal se zřejmě vyhodil do povětří jako sebevražedný atentátník v Iráku, konstatují, že sdílejí šok, který rodinou otřásl. Rodina Talhala Asmala ani do včerejška nevěděla, že se její syn připojil k Islámskému státu. Během tří měsíců, kdy odcestoval s kamarádem do Turecka, doufali, že se vrátí domů do města Dewsbury. Místní komunitní předáci se snaží zjistit, co ho přivedlo k extremismu, informoval v pondělí rozhlas BBC.

Der Spiegel: Wolfgang Schäuble zradil evropskou jednotu

16. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Dnes jsem se pobavil článkem v online Spieglu, píše Milan Lelek:

NDR kdysi v minulosti představuje Řecko dnes. Země je ekonomicky v koncích. Ale místo toho udělat vše pro "solidaritu mezi národy" v rámci sjednocení Evropy, připravuje německý ministr financí Schäuble plány pro Grexit (vyloučení Řecka z Eurozóny) a podněcuje další partnery v EU, aby učinili totéž. Německý ministr financí se drží „zásad“ a vystupuje jako „dozorce“ těchto zásad. Jeho poselství: Řecko musí platit.

Autor článku v Sunday Times špinícího Snowdena poskytl ztrapňující rozhovor televizi CNN

16. 6. 2015

čas čtení 2 minuty

Moderátor CNN George Howell: Jak vědí vysocí činitelé z úřadu britského premiéra v Downing Street, že byly tyto dokumenty dešifrovány?

Autor článku v Sunday Times Tom Harper: No, hm, to já nevím, abych to řekl upřímně, Georgi. Jediné, co víme, že že tohle je v podstatě oficiální postoj britské vlády...

Moderátor Howell: Jak ví britská vláda, co bylo v těch dokumentech, když byly zašifrovány? Ona je britská vláda také rozšifrovala?

Z tisku, vydávaného v ČR:

16. 6. 2015

čas čtení < 1 minuta


(Z Facebooku, pro názornost Arabové zaměněni jinou skupinou lidí...)

O schopnosti společností opravovat chyby, aneb Pár kybernetických poznámek

16. 6. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Kongres Spojených států v závěru minulého týdne odmítl udělit prezidentu Obamovi mimořádné pravomoci k vyjednávání mezinárodních smluv ZDE. Zřejmě tím bez většího poprasku pohřbil nejen dohodu o Tichomořské zóně volného obchodu, ale také v České republice tolik démonizovanou TTIP. Vedle toho Sněmovna reprezentantů také odmítla financovat výcvik ukrajinské jednotky Azov, jejímiž příslušníky jsou extrémisté ZDE. Jde o jednotlivé ukázky toho, jak funguje princip dělby moci, který demokraciím umožňuje opravovat alespoň některé chyby, jichž se představitelé exekutivy dopouštějí.

Genocida v Indonésii zahájila eldorádo západních nadnárodních koncernů

16. 6. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Reakce na článek Jana Čulíka The Look of Silence - dokument o vyvraždění milionu "komunistů" v Indonésii

Jan Čulík upozornil na velmi důležitý dokument týkající téměř neznámé genocidy v Indonésii, ke které došlo v průběhu několika měsíců na přelomu let 1965 a 1966. Režisér snímku Joshua Oppenheimer (jenž o tomtéž tématu natočil také snímek s názvem The Act of Killing ZDE) vedle dalších pozorovatelů ZDE poznamenává ZDE , že v této masové vraždě, kdy byli po statisících systematicky vyvražďováni členové tamní komunistické strany PKI a jejich příznivci, většinou nemajetní bezzemci, hrály aktivní roli Spojené státy, a to předáním seznamu 5000 jmen komunistických špiček Suhartovým hrdlořezům, poskytováním financí, radiolokačních zařízení i zbraní. Nicméně genocidu v Indonésii je třeba vnímat v širším geopolitickém kontextu, nejde o osamocenou záležitost, ale o skutečnost, která má své souvislosti.

Ruský voják zajatý na Ukrajině chce žalovat ruské ministerstvo obrany

16. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Ruský voják Alexandr Alexandrov, kterého minulý měsíc v luhanském regionu zajala ukrajinská vojska, chce žalovat ruské ministerstvo obrany, které po jeho zajetí oznámilo, že Alexandrov už není vojákem ruské armády. Spolu se svým ruským kolegou Jevgenijem Jerovejevem čelí oba ruští vojáci žalobě z terorismu. Ukrajinská vláda totiž stíhá za terorismus všechny osoby, které bojují na Ukrajině na straně proruských separatistů.

Monitor Jana Paula:

Slovensko bude investovat do umění

16. 6. 2015 / Jan Paul

čas čtení 5 minut

< Reliéfní plastika před mateřskou školou na Proseku, asi 70 léta

Českými médii jen letmo proběhla velmi zajímavá, a pro české kulturní prostředí docela inspirativní zpráva o tom, že od června příštího roku by měl na Slovensku začít platit zákon o povinné investici do umění v případě státních zakázek na stavby veřejného sektoru. O tomto kroku rozhodla Slovenská vláda, která chce tímto způsobem přiblížit Slovensko ke kulturnějším zemím. Na západě je tato zákonem daná povinnost vyčlenit finanční prostředky na realizaci uměleckého díla v případě stavby státních budov naprosto běžná.

Zamčený poklad českého slova

16. 6. 2015 / Antonín Líman

čas čtení 15 minut

V roce 1977 vydal Pavel Eisner v curyšské Konfrontaci „Traktát o češtině“ nazvaný Bohyně čeká. Napsal ho již v roce 1945, na samém konci války a říká v něm úvodem:

„Hanebně se nakládá s královnou češtinou v zemi královny češtiny. Hanebně mluvíte, hanebněji píšete. Andělská bytost, ta čeština, že se od vás neodstěhuje někam na prérii u řeky Jacinta. Tam by se drozd a žluva a slavík učili od ní zpívat. Čemu jste se od ní naučili vy?“

Pokud tohle platilo před sedmdesáti lety, o co víc to platí dnes! Eisnerovo oslovení češtiny jako vznešené královny mi nesmírně vyhovuje a mluví mi z duše. Sloužit téhle paní královně je velká čest a velká radost.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2015

2. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

V květnu 2015 přispělo 146 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 35 258,16 Kč. Příjem z reklamy byl 23 115 Kč.

Zůstatek byl koncem května 2015 165 038,78 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 156 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
28426