Čeští elfové: Odvolání pana Míla z vylhaných důvodů znedůvěryhodnilo konkurs pro Dukovany

30. 3. 2021

čas čtení 1 minuta

Díky našim kontaktům v bezpečnostní a energetické branži jsme se dozvěděli následující věci, o které bychom se, se svolením našich zdrojů, rádi podělili se širokou veřejností.

Odvolání pana Míla z vylhaných důvodů (že nemá bezpečnostní prověrku) znamená ztrátu legitimity celého tendru v očích ostatních uchazečů, kteří to chápou jako potvrzení, že je tendr zmanipulovaný pro Rosatom.

Co naznačuje skandál Dukovany

30. 3. 2021 / Albín Sybera

čas čtení 1 minuta

Podle mého soudu v tom Havlíček uvízl v důsledku osobních finančních problémů (mimochodem, podobně jako Toman) a na koalici proti reformě exekucí, která jde napříč politickým spektrem (a úspěšně infikovala i Piráty) je krásně vidět reálná síla Kremlu v české politice.

Není to samozřejmě Vladimir Vladimirovič s dálkovým ovládáním v jedné z jeho komnat nad pobřežím Černého moře, ale propracovaný mechanismus obchodních a insolvenčních vztahů přímo v Česku.

Dokonce na tom není nic nelegálního z pohledu špionáže pro cizí mocnosti. Je to sice lokální replikace gangsterských silových vztahů, které určují politiku v Rusku, ale tady mají oporu v místní specifické legislativě. 

Myslím, že Česko ztratilo schopnost se s tím vypořádat vlastními silami (o to větší čest vyjímkám) a reálně Česku buď přispěchají na pomoc spojenci z EU a NATO, anebo se z Česka stane další země nezemě - fakticky v EU a NATO, ale s reálným vlivem Kremlu na domácí politiku.

Dukovany jsou toho průvodním jevem - nepřišly z čistajasna, je to krůček po krůčku vedený tah a odvolání Míla je demonstrací reálné moci.

Představy, že se tomu Babiš dokáže bránit jsou naivní a v konečném důsledku hrají tomu dukovanskému strojku do karet...


Případ Petr Kellner: Nesnáším floskuli "o mrtvých jen v dobrém"

30. 3. 2021

čas čtení 2 minuty

Nesnáším floskuli "o mrtvých jen v dobrém", píše Jiří Munich. Nadřazuje dekorum mravním životu a vrhá nás do nepříjemné šedé zóny, kde:

Neexistuje dobré a špatné, morální a nemorální, existuje jenom slušné a neslušné, vychované a nevychované.

V téhle zóně můžu parazitovat na nejohroženějších osobách, nechávat za sebou zpustošenou zem a rozvrácené osudy, ale dokud zasaženým vykám a nepřekročím hranici nejnutnějšího minima stanovenou zákonem, nikdo mi nemůže nic vyčíst.

Hranici skutečného šmejdství jsme si pohodlně nastavili až kolem Hitlera se Stalinem a pod ní je možné prakticky všechno.

 16871

Lavina sexuálního zneužívání dětí na internetu. Je to globální problém

30. 3. 2021

čas čtení 5 minut

Foto: Sajid Javid



Na tentýž problém se nyní znovu upozorňuje v Británii. Je to díky internetovému serveru Everyone's Invited, kde většinou dívky zveřejnily tisíce svědectví o svém sexuálním zneužívání svými chlapeckými spolužáky. Bývalý britský ministr vnitra Sajid Javid nyní zveřejnil novou zprávu o sexuálním zneužívání dětí v Británii. Sajid Javid to charakterizuje jako epidemii.

 16637

Průběžné zpravodajství:

24 světových politiků: Potřebujeme globální dohodu na ochranu před pandemiemi

30. 3. 2021

čas čtení 3 minuty

V pondělí 29.3. bylo v ČR zaznamenáno dalších 6865  nových denních nákaz.   V ČR do 29.3.  zemřelo  26 222 lidí, to je denní nárůst o 186 mrtvých.  V nemocnicích je 7 624 lidí, to je nárůst o 436 osob.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 523 668. osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.
 
V pondělí 29.3.  bylo v ČR očkováno jen 36 604 osob.  Ukončeno bylo očkování  jen u 19 449 osob. Celkem je vykázáno jen 1 611 172 očkovaných dávek. Pro srovnání: V pondělí bylo v Británii očkováno dalších 293 542 lidí, celkem bylo v Británii proočkováno alespoň první vakcínou 45,6 procent obyvatelstva.

- Šéf Světové zdravotnické organizace  Tedros Adhanom Ghebreyesus a 24 světových politiků včetně Merkelové, Macrona a Johnsona se připravují zveřejnit v čelných denících apel požadující globální smlouvu o ochraně proti pandemiím, podobnou úsilí za obnovu po cruhé světové válce. Varují, že koronavirová pandemie dala všem najevo, "že nikdo není v bezpečí, dokud nebudou všichni v bezpečí". Státy by měly opustit očkovací nacionalismus a přispět k vzniku nové éry založené na principech, jako je solidarita a spolupráce. ZDE 

- Vědci ze Stanford University rekonstruovali "předpisy" pro výrobu vakcín typu mRNA proti covidu-19 od firem Pfizer a Moderna a zveřejnili je na technickém zpravodajském serveru Github.  ZDE 

Česko jako dědictví PPF

29. 3. 2021 / Albín Sybera

čas čtení 5 minut

Je vcelku symptomatické, že téměř 99% vlastník skupiny PPF přišel o život během přeletu soukromou helikoptérou na lyžařské svahy, kam se často ani ti movitější příznivci skialpinismu nedostanou. Notabene v době, kdy si ČR prochází nejtragičtější fází pandemie na svém území.

Bilance nad životem Petra Kellnera je bilancí nad polistopadovým vývojem Česka. A fakt, že život nejbohatšího Čecha tragicky skončil během adrenalinového lyžování pro vyvolené, zatímco se většina Čechů potýká s následky pandemie, ať už zdravotními, anebo sociálními, symbolizuje dramatický rozdíl mezi životem nejužší české elity a životem většinové české společnosti. Skutečnost, že se Petr Kellner pravidelně věnoval charitativní činnosti, na tom těžko něco změní.

30530

Tragický skon Petra Kellnera aneb Ding Dong the Wizard is Gone

29. 3. 2021 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Kdykoliv zemře vlivný politik či byznysman, nekrology zpravidla překypují superlativy a kýčovitými frázemi o tom, jak dobrým a láskyplným člověkem ten či onen dareba byl. Avšak co se kontroverzních a mocných osob týče, v jejich případě úsloví „o mrtvém jen v dobrém“ jednoduše neplatí. A když zahyne někdo, kdo má na svědomí četné lidské tragédie, neplatí to dvojnásob.

První privatizační fond osiřel

29. 3. 2021

čas čtení 2 minuty

Za mne jeden z nejvýznamnějších symbolů českého kapitalismu, který legitimizoval zejména u intelektuálních elit "dobro kapitalismu". Jeho aktivity na poli charity, školství a marketingu vždy cílily právě na tuto skupinu... Takový protipól Viktora Koženého...V prvních 20 letech byla tato strategie velmi úspěšná....V posledních zhruba 5 letech však tato za mne předvádivá, neupřímná póza velmi rychle opadala a tajemný Kellner začal ukazovat svojí pravou tvář, píše na Facebooku Pavel Veleman.

 16870

Zbláznit se z Kellnera

29. 3. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Foto: Pixabay.

Česká média se dnes mohou zbláznit se zprávami a komentáři k úmrtí miliardáře Kellnera. Je prakticky jisté, že ani jediný den letošního roku se 100-200 pravidelných obětí koronavirové pandemie nedostalo byť jen malého zlomku pozornosti věnované smrti oligarchy. A pokud si dobře vzpomínám, tak masivního pokrytí se nedočkala snad ani smrt Viery Husákové v roce 1977, rovněž při havárii vrtulníku.

Rozhovor Britských listů 375. Pandemie drasticky prohloubila akademickou nerovnost mezi žáky a studenty

26. 3. 2021

čas čtení 1 minuta



Jak vypadá situace během pandemie v českém školství? Jan Čulík hovoří s dvěma středoškolskými pedagogy, Josefem Švédou a Jakubem Žytkem a s publicistou Štefanem Švecem, který je svědkem toho, jakým způsobem jsou doma přes počítač vyučovány jeho dvě malé děti. Všichni tři se shodují, že 1. pandemie bude znamenat podstatné zmenšení školních znalostí a 2. dochází k drastickému prohloubení akademické nerovnosti mezi žáky a studenty z různých vrstev společnosti. Pandemie výrazně zvětšila společenskou nerovnost, a pokud si to stát neuvědomí a nezačne ji efektivními kroky neutralizovat, Česká republika se octne ve velmi nezáviděníhodné situaci. Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 26. března 2021.



 16867

Staroměstské náměstí

29. 3. 2021

čas čtení < 1 minuta

Je to tak smutný, silný a k nasrání, napsal Dan Moravec na Facebooku.

Na místě je to těžko popsatelný pocit.

Skutečný zastavení, pieta.

Je dobře, že ten symbol promlouvá.

A zároveň je to obžaloba.

Mezitím v Absurdistánu 169:

Polští vědci zkoumali, zda modlitba vede k prodloužení života. Nevede

29. 3. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 11 minut

Foto: Extremní křížová cesta. Bez roušek

Jeden z vůdců polské extrémní pravice Robert Bąkiewicz se ptá na Twitteru:   „Existuje určitá časová korelace. „Mimochodem“ přicházejí vrcholy pandemie vždy kolem nejdůležitějších katolických svátků. Chce někdo odkřesťanštění Polska?“ No, já například bych přivítal odkřesťanštění Polska s nadšením. A jsem si docela jistý, že nejsem jediný. Ale nechme to pro tuto chvíli stranou.

 16518

Prlběžné zpravodajství:

Koronavirus: Důchodci by neměli o Velikonocích objímat vnoučata

29. 3. 2021

čas čtení 4 minuty

V neděli 28.3. bylo v ČR zaznamenáno jen dalších 1722  nových denních nákaz. (O víkendu se v ČR řádně netestuje a nepřicházejí dostatečné informace.)  V ČR do 28.3.  zemřelo  26 036 lidí, to je denní nárůst o 162 mrtvých.    V nemocnicích je 7 188 lidíPočet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 516 772  osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

Počet očkovaných v ČR je stále strašně malý, i když se mírně zvyšuje. O víkendu se očkuje ještě daleko méně než během týdne, zdravotníci jedou na chatu. Je to neuvěřitelné. V neděli 28.3.  bylo v ČR očkováno jen 8922!! osob.  Ukončeno bylo očkování  jen u 4039  osob. Celkem je vykázáno jen 1 572 181 očkovaných dávek. Pro srovnání: V neděli bylo v Británii očkováno dalších 411 305 lidí, celkem bylo v Británii proočkováno alespoň první vakcínou 44,5 procent obyvatelstva.

- Britský vládní epidemiolog profesor Chris Whitty v pondělí odpoledne varoval, že ani důchodci očkovaní oběma dávkami by neměli o Velikonocích objímat vnoučata. Očkování ochraňuje před třetí vlnou, "avšak není to hermeticky izolovaná zeď, je to propustná zeď". Vždycky budou existovat lidé, kteří z nějakých důvodů nejsou očkováni, anebo u kterých má vakcína daleko menší účinnost. Jestliže vznikne i malá vlna nákazy, vzniknou případy očkovaných lidí, kteří budou mít vážný průběh choroby, a vyskytnou se případy neočkovaných lidí, kteří budou mít vážný průběh choroby a někteří z nich zemřou. Pokud vznikne velká vlna nákazy, mělo by to obrovský dopad. Proto, jak zdůrazňuje pan premiér, rozvolňujeme jen velmi opatrně."

- Boris Johnson na pondělní tiskové konferenci přiznal, že neví, jak dobře bude chráněná Británie před třetí vlnou nákazy, která se teď šíří na evropském kontinentu.

- Riziko nákazy koronavirem u obyvatelů pečovatelských domovů po očkování první dávkou vakcíny pokleslo pět týdnů po očkování o 62 procent. Vyplývá to z britské studie obyvatelů pečovatelských domovů očkovaných jak vakcínou AstraZeneca, tak vakcínou Pfizer. Ukázalo se také, že osoby nakažené koronavirem po očkování šíří nákazu daleko méně. Studie zkoumala více než 10 400 obyvatel pečovatelských domovů v Anglii, jejichž průměrný věk je 86 let. První vakcína snížila riziko infekce o asi 56 procent v době 28-34 dní po prvním očkování a o 62 procent 35-48 dní po prvním očkování. Imunita trvá nejméně dalších sedm týdnů.

- Společná studie Světové zdravotnické organizace a Číny argumentuje, že nejpravděpodobněji přešel nový koronavirus přešel na lidi od netopýrů přes nějaká jiná zvířata. Vznik koronaviru v laboratoři je "extrémně nepravděpodobný".

 

Vězeň svědomí Dušan Dvořák, zastaralý přístup Čechů k léčbě duševního zdraví a užívání konopí jako léku

29. 3. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 11 minut

 
Býval jsem neústupně proti marihuaně, stejně jako proti jakýmkoliv  legálním nebo nelegálním drogám. Nikdy v životě jsem nezkoušel kouřit a vůbec nemám rád alkohol. Jako teenager jsem terorizoval své přátele vyhrožováním, že řeknu jejich matkám, že kouří trávu. Moje jediná zkušenost s drogami byla náhodná, když jsem na večírku vypil punč, aniž bych věděl, že je vyroben z kouzelných houbiček. Vše se změnilo, když do redakce časopisu Redhot, jehož jsem byl tehdy šéfredaktorem,  přišel na rozhovor psycholog specializovaný na drogy Ivan Douda.

Pozoroval mě při zběsilé práci redakce a nakonec se mě zeptal, co dělám, abych se po práci dostal z toho hyperaktivního stavu. Dlouhý rozhovor vedl k závěru, že jsem vážným kandidátem na infarkt v raném věku 30 let, pokud nezpomalím. Spát jen čtyři hodiny denně, pracovat 7 dní v týdnu, žádná dovolená, pod tlakem motivace přesvědčení, že mám obrovský vliv a mohu (pro mě cizí) národ podstatnou měrou ovlivňovat, vzhledem k tomu, že jsem zván do nejvyšších vrstev vládní a podnikatelské elity v České republice.

 16857

Provokatér Zeman a mim Havel

29. 3. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 11 minut


V roce 1999 se konal celý týden s různými akcemi připomínajícími výročí deseti let od sametové revoluce. Václav Havel pozval Margaret Thatcherovou, George Bushe seniora, Michaila Gorbačova, Helmuta Kohla, Lecha Walesu a vdovu po Françoisovi Mitterrandovi, aby převzali medaile na slavnostním ceremoniálu ve Vladislavském sále na Pražském hradě. Igor Chaun, Jan Bubeník, Josef Brož, Monika Pajerová, Šimon Pánek a Martin Mejstřík uspořádali ve Hard Rock Café na Národní třídě večírek k vydání knihy 100 studentských revolucí.
 
Česká televize dala Janu Gogolovi za úkol natočit o těchto akcích dokument. K tomu si Gogola vybral mladého filmaře, čerstvého absolventa FAMU, Janka Růžičku. Dokumentarista přišel s konceptem, který by to celé ukázal v komediálním světle, a já jsem v tom měl hrát sama sebe, brazilského novináře, který o těch akcích bude dělat reportáže. Cílem bylo porovnat to, co já jako cizinec natáčím ruční kamerou, s místním vnímáním toho, co se v ČR nazývá mnohem méně poeticky jednoduše „listopadová“ revoluce.

 16869

Proměňuje se Británie za Borise Johnsona rychle v Maďarsko?

29. 3. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty


O víkendu publikoval mírně levicový britský bulvární list The Mirror "Světově exkluzivní" zprávu,    podrobné svědectví Američanky Jennifer Arcuri, ženy o jednadvacet let mladší než Johnson, která měla s ženatým Borisem Johnsonem po dobu čtyř let, v letech 2012 až 2016, sexuální poměr. Arcuriová vypočítává, kde všude s Johnsonem souložila, jednou v jeho bytě na pohovce těsně před tím, než přišla domů jeho manželka. Článek vyvolal bouři na Twitteru, je v současnosti v Británii hlavním trendem. Hlavním problémem je, jak mnozí na to poukazují, že Johnson, který byl v době této své sexuální aféry, jedné s četných, londýnským primátorem, neoznámil oficiálně svůj vztah k Arcuriové, která z něho měla finanční prospěch pro svou firmu. Johnson lhal jak manželce, tak Arcuriové, a jak mnozí poznamenávají, projevil se v celé aféře typicky jako nechutný sobec, slaboch, lhář a darebák.

Armáda v Myanmaru masakruje mládež, nemohoucí, neschopný svět to ignoruje

28. 3. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 1 minuta

 
Thein T., který dosud dělal v Myanmaru  sociální práci, kromě jiných aktivit financovaných různými mezinárodními organizacemi, včetně Člověka v tísni, četl knihy pro nevidomým, atd.,  nám nyní poslal fotografie terorismu, jímž útočí na civilní bezbranné  obyvatelstvo Myanmaru armáda a policie tamější nové vojenské diktatury. Vesnice jsou drancovány,  náhodné domy jsou rabovány, děti i senioři jsou bezdůvodně biti, nezletilé dívky jsou hromadně znásilňovány, dokonce i psi jsou zabíjeni a stříleni a  vojáci procházejí městy a mučí obyvatelstvo.

Rada bezpečnosti OSN je ochromena, protože vražedné generály v Myanmaru podporuje Rusko a Čína. Podpora vražedných režimů z těchto diktatur je neuvěřitelná. Putinovi zřejmě nestačilo, když bombardoval v Sýrii nemocnice, školy a tržiště a zaměřoval se na sanitky. Svou kriminální činnost nyní rozšiřuje na podporu vrahů i v jiných zemích.

Thein T. se skrývá v džungli se svou rodinou, zatímco jeho starší bratr byl vojáky brutálně zbit a zajat a od té doby o něm nejsou žádné zprávy. Matku a její dceru skupina vojáků před celou vesnicí znásilnila a poté odvezla také.

 16768

Průběžné zpravodajství:

Vakcíny omezují šíření koronaviru asi o 50 procent

28. 3. 2021

čas čtení 4 minuty

V sobotu 27.3.  bylo v ČR zaznamenáno dalších 3995  nových denních nákaz. (O víkendu se v ČR řádně netestuje a nepřicházejí dostatečné informace.)  V ČR do 27.3.  zemřelo  25 874 lidí, to je denní nárůst o 96 mrtvých.    V nemocnicích je 7 337 lidíPočet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 515 029  osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

Počet očkovaných v ČR je stále strašně malý, i když se mírně zvyšuje. O víkendu se očkuje ještě daleko méně než během týdne, zdravotníci jedou na chatu. Je to neuvěřitelné. V sobotu 27.3 .  bylo v ČR očkováno jen 12 005 osob.  Ukončeno bylo očkování  jen u 4182  osob. Celkem je vykázáno jen 1 560 919 očkovaných dávek. Pro srovnání: V sobotu 27.3. bylo v Británii očkováno dalších 411 305 lidí, celkem bylo v Británii proočkováno alespoň první vakcínou 44,5 procent obyvatelstva.

- Vakcíny proti covidu-19 nejsou schopny stoprocentně zabránit šíření viru, uvedl profesor Anthony Harnden, náměstek předsedy britského Spojeného výboru pro vakcinaci a imunizaci (JCVI). Řekl v neděli v televizi: "Máme nyní spolehlivé důkazy od Public Health England a z testů vakcíny Oxford/AstraZeneca, že vakcíny brání šíření viru. Ale nezabrání šíření viru stoprocentně. To číslo se teprve teď vypočítává, ale je to kolem 50 procent". Takže je možné, že budete očkováni, nakazíte se, nebudete mít žádné příznaky, ale přesto rozšíříte virus na jiné lidi. Proto je důležité, aby i očkovaní lidé dodržovali pravidla."

 16637

O očkovacích pasech

28. 3. 2021

čas čtení 6 minut


Obávám se, že lidé věnují ohledně této pandemie množství energie nesmyslům. Jedním docela podružným jsou nyní protesty ohledně možného vzniku očkovacích cestovních pasů. Není to to nejdůležitější.

K zvládnutí pandemie je životě důležité toto:
- Očkovat celou populaci co nejrychleji.
- Dodržovat karanténní opatření, tři r, roušky, ruce, rozestupy. Uzavřít továrny a montovny.
- Poskytnout lidem, kteří nemohou pracovat, dostatečnou finanční pomoc

Lidé se namísto toho hašteří o tom, zda budou či nebudou ochotni používat očkovací cestovní pasy, a zda je vznik takových pasů férový.

K tomu dva příspěvky ze sobotního  pořadu rozhlasu BBC Any Answers, kde po diskusi politiků posluchači telefonují do studia své názor (JČ) :

 16853

Stalo se Ježíšovo ukřižování hned nadějným symbolem?

27. 3. 2021 / Miloš Dokulil

čas čtení 7 minut

(Zůstaly nám následně poznatky o tomto stěží adekvátně popsatelném způsobu popravy?)

Pro některé lidi jako kdyby nošení křížku zavěšeného na zlatém náhrdelníku bylo pouze jakousi „ozdobou zevnějšku“. I když by zároveň snad doprovodně mohlo být taky příznakem příslušnosti takto jako šperkem ozdobeného člověka, že je asi křesťanem. Zároveň by se takto též pravděpodobně mělo naznačit, že ten křížek je symbolem naděje v posmrtný život. Kdopak by hned uvažoval o tom, jak stěží popsatelně krutým trestem ukřižování bylo. A že se takto smrtí trestalo ještě několik století po Ježíšově popravě. I když tento trest byl třeba navíc již v předcísařském Římě (tj. před rokem 27 před naším letopočtem) vynášen především pro otroky, piráty, anebo vrahy.

 16856

Květná neděle: Bůh, který uzdravuje

27. 3. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

 

Je Květná neděle. Kristus vjíždí do bran Jeruzaléma. Vítají ho davy jako mocného proroka. Tu moc až do té doby projevoval zejména uzdravováním lidí. Vzkřísit mrtvého, vrátit zrak nevidomému… kdo to dokáže? Uzdravování považoval za něco, co se může činit i v sobotu, protože láska k bližnímu je víc než vnější pravidla. Jak říkal: sobota je tu kvůli člověku, ne člověk kvůli sobotě.

Armáda v Myanmaru zastřelila v sobotu nejméně 114 neozbrojených civilistů, včetně dětí

27. 3. 2021

čas čtení 2 minuty

 

Barmští plukovníci vedou vražednou kampaň proti vlastnímu lidu, za podpory Číny a Ruska

Usmrceno bylo i dítě ve věku pěti let

Čína a Rusko blokují v Radě bezpečnosti jakýkoliv čin mezinárodního společenství, který by zasáhl proti vražedným generálům.




V sobotu byl v Myanmaru Den armády a armáda ho oslavila zastřelením nejméně 114 pokojných civilistů, demonstrujících proti jejímu vojenskému puči. Mezi zastřelenými bylo i pětileté dítě a další děti. Jednoroční nemluvně bylo zasaženo do oka gumovým projektilem.

 16622

Hospodaření OSBL za únor 2021

6. 3. 2021

čas čtení 2 minuty

V únoru 2021 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 49 658,19 výdaje byly  87 731,50  Kč. Zůstatek ke konci února byl 48 735,24 Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci únoru 2021.   Počet příspěvků docela výrazně poklesl. Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

 16768

Britské listy a covid

27. 3. 2021

čas čtení 18 minut

Pavel Jeřábek poslal Britským listům k zveřejnění kritický příspěvek, v němž argumentuje, že Britské listy "přehánějí" hrozbu koronavirové pandemie a nedostatečně kritizují nekompetentnost a zkorumpovanost české vlády a českých institucí.

Příspěvek podle našeho názoru dělá známý myšlenkový zkrat: "Protože se česká vláda a české instituce chovají nekompetentně a korupčně, a naléhají na nás, abychom dodržovali karanténní opatření, která jsou ještě k tomu špatně promyšlená a rozporná, nebudeme je dodržovat - kromě toho pandemie není tak obrovský problém, jakým se zdá." Potíž s tímto, zjevně velmi rozšířeným způsobem myšlení je, že odmítáním dodržovat karanténní předpisy ze vzdoru vůči Babišovi atd. ohrožujete na životě sebe a své blízké. Tu karanténu přece proboha nedodržujete kvůli Babišovi, ale kvůli sobě a svým blízkým! Téměř 26 000 mrtvých v České republice je obrovský počet. Je ohromující, že to tolika lidem nevadí - nevadí jim, že svým chováním své spoluobčany zabíjejí.

Tak a teď udělám něco, co pravděpodobně někteří čtenáři odmítnou jako manipulaci. Než zveřejním níže kritiku pana Jeřábka, umístím sem před ní svou protiargumentaci, píše Jan Čulík. Za normálních okolností bychom nechali kritiku stát tak, jak je, ovšem v situaci, kdy doslova jde o život a smrt tisíců lidí, si, myslíme, nemůžeme dovolit nechat výroky, které potenciálně mohou ohrožovat život, bez uvedení na pravou míru. Prosíme, alespoň zauvažujte o obou postojích zároveň:

 16518

Průběžné zpravodajství:

Básník a zpěvák Jan Vodňanský zemřel na koronavirus, protože pro něho Na Františku neměli ventilátor

27. 3. 2021

čas čtení 5 minut


Všem je to jedno. Kdo za to a podobná další úmrtí způsobená šlendriánem a nekompetencí ponese trestní odpovědnost? (JČ)


V pátek 26.3.  bylo v ČR zaznamenáno dalších 7654  nových denních nákaz.   V ČR do 26.3.  zemřelo  25 778 lidí, to je denní nárůst o  139 mrtvých.    V nemocnicích je 7858 lidí  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 511 021  osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

Počet očkovaných v ČR je stále strašně malý, i když se mírně zvyšuje. V pátek 26.3.  bylo v ČR očkováno 39 445 osob.  Ukončeno bylo očkování  u 16 465 osob. Celkem je vykázáno 1 547 317 očkovaných dávek. Pro srovnání: V pátek 26.3. bylo v Británii očkováno dalších 324 942 lidí, celkem bylo v Británii proočkováno alespoň první vakcínou 43,9 procent obyvatelstva. V USA bylo očkováno podle listu Washington Post 89,6 milionů lidí, je to 33,5 procent obyvatel nad 16 let a 27 procent celkového obyvatelstva.

- Brazílie zaznamenala 85 948 denních nákaz a dalších 3438 denních úmrtí. Je to druhý den, co je počet denních úmrtí na covid vyšší než 3000. Brazílie registruje více než 12,4 milionů nákaz a 310 000 úmrtí.

- Facebook odstranil dezinformaci, kterou o údajném léku proti covidu šířil na své facebookové stránce venezuelský prezident Nicolas Maduro. Na měsíc mu zabránil cokoliv dalšího na Facebooku zveřejňovat.

- V Británii zemřelo na koronavirus více než 150 000 lidí, zjistila analýza Guardianu. Od začátku roku 2021 zemřelo v Británii na covid 54 445 osob. Od začátku pandemie zemřel v Británii na covid každý 445. člověk. (V ČR zemřel na covid každý 407. člověk!)  Jde o naprosté selhání politické strategie na ochranu veřejného zdraví. ZDE 

- Francie má 4791 pacientů na jednotkách intenzivní péče.
 

Rozhovor Britských listů 374: Co se dnes děje v USA a jaké jsou tam výhledy do budoucnosti

23. 3. 2021

čas čtení < 1 minuta



O současné americké politice za vlády Joea Bidena hovoří Bohumil Kartous s amerikanistou Kryštofem Kozákem. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 24. března 2021.

 16826

Proč si česká média zase vymýšlejí?

26. 3. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení < 1 minuta

V Česku je teď v kontextu fotbalového hororu mezi Slavií a Rangers populární psát o tom, že "fanoušci Rangers" v neděli v Glasgow podřízli Poláka, který fandil Celticu:


Policie vyšetřující vraždu ale s touto verzí vůbec nepracuje a rodina oběti od ní dává ruce pryč. 

Tito čeští novináři  si vždycky radši něco vymyslí, jen aby svalili vinu na druhé a nemuseli řešit, co Češi sami udělali špatně...

Rozhovor Britských listů 373. Zastavme covid společně a spravedlivě

19. 3. 2021

čas čtení 1 minuta



V Německu mají stejný počet nákaz jako v ČR a uvažují o uzavření montoven. Jenže Německo má osminásobný počet obyvatel než Česká republika. Jak je možné, že Babišova vláda jen uzavřela okresy a přitom nutí pracovníky továren a montoven, aby jezdili do práce, kde se nakazí covidem? Jan Májíček je mluvčím iniciativy Zastavme covid společně a spravedlivě. Jan Čulík s ním mluví v dnešním Rozhovoru Britských listů o tom, čeho chtějí dosáhnout. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 19. března 2021.




Je nezbytné destigmatizovat psychické problémy

26. 3. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 14 minut


Bulvární diskuse kolem rozhovoru Oprah Winfreyové s princem Harrym a Meghan Markle zakryla důležitější otázku duševního zdraví, a to nejen kvůli sebevražedným myšlenkám vévodkyně, ale proto, ironicky, že tohle je téma kampaně, kterou vede tento královský manželský pár, zčásti kvůli známým problémům zesnulé princezny Diany s bulimií a depresí, ale také proto, že duševní poruchy královské rodiny byly v minulosti řešeny utajováním a vyvoláváním hanby. Princezna Alice z Battenbergu, tchyně královny Alžběty, trpěla schizofrenií a v pozdějším věku se dokonce stala jeptiškou. Královniny sestřenice, Katherine a Nerissa Bowes-Lyon, měly vážné psychické problémy, když vyrůstaly, a proto byly r. 1941 tajně uvězněny v Royal Earlswood Asylum for Mental Defectives. Princezna Margaret musela skrývat depresi poté, co byl potlačen její milostný poměr  podle přání  monarchie neboli „firmy“, jak jí říkají Harry a Meghan.

Rozhovor Britských listů 372. Za Linou Vaculíkovou-Gvenetadze: Zachovat svobodu ducha

17. 3. 2021

čas čtení 1 minuta



Ve čtvrtek 11. března 2021 zemřela v jižních Čechách paní Lina Vaculíková-Gvenetadze (86), elektroinženýr a manželka Emila Vaculíka, bratra spisovatele Ludvíka Vaculíka. Asi před půldruhým rokem jsme s ní natočili dva televizní rozhovory. V tomto dnešním nesmírně zajímavě hovoří o kulturní situaci v pražském literárním prostředí v době liberálních šedesátých a pak normalizačních sedmdesátých a osmdesátých let, stejně jako o době, kdy studovala na inženýra ve stalinském Rusku. Čest její památce!

Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 17. března 2021.

Komedie se sochou

26. 3. 2021 / František Řezáč

čas čtení 2 minuty

Nejen Koněv, ale do trochu méně dávné historie sahá tato komedie (to říkával děda) . Tak se v této divné době pobavme.

Političtí vězni, kteří zažili osvobození armádou USA v pověstné chebské věznici, dali postavit pomník v sadech pod landveráckými kasárnami. V kasárnách sloužil děda a babi před parkem u hlavní třídy ve vile Margarethe. Odtud tedy taky pocházím svými geny.

Ten pomník byl jednoduchý kvadratický obelisk se stručným nápisem. Jenže  pomník začal některým komoušům, které bych moh jmenovat, vadit někdy až kolem roku 1963(?)

Rozhovor Britských listů 371. Koronavirus: Proč to umírání české společnosti nevadí?

12. 3. 2021

čas čtení 1 minuta



Nad podivným přístupem české společnosti ke koronavirové pandemii se pozastavují v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík a kritik Petr Fischer. Ten nedávno upozornil v eseji publikované na Novinkách na studii historika Jana Tesaře, zabývající se českými krizemi: Tesař argumentuje, že Češi mají problém věnovat se masarykovské systematické drobné práci a v krizích propadají teatrálním představením, v nichž se sami prezentují jako výjimečné jedničky, ale jaké jsou věci ve skutečnosti, to nejsou schopni vnímat. K tomu v ČR ještě přistupuje obrovský vliv dezinformací a kolaps práce sdělovacích prostředků, které z komerčních důvodů nesmyslně vyvolávají emoce, namísto toho, aby věcně informovaly. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 12. března 2021.


 16637

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Množství lidí se covidem nakazí v nemocnicích

26. 3. 2021

čas čtení 7 minut

Ve čtvrtek 25.3  bylo v ČR zaznamenáno dalších 7853  nových denních nákaz.   V ČR do 25.3.  zemřelo  25 639 lidí, to je denní nárůst o  189 mrtvých.    V nemocnicích je 7965 lidí  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 503 307  osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

Počet očkovaných v ČR je stále strašně malý, i když se mírně zvyšuje. Ve čtvrtek 25.3.  bylo v ČR očkováno 40 770 osob.  Ukončeno bylo očkování  u 16 937 osob. Celkem je vykázáno 1 504 419 očkovaných dávek. Pro srovnání: Ve čtvrtek 25.3. bylo v Británii očkováno dalších 337 665 lidí, celkem bylo v Británii proočkováno alespoň první vakcínou 43,4 procent obyvatelstva.

- Británie ve čtvrtek zaznamenala 6397 nových nákaz a 63 nových úmrtí, tedy OSMNÁCTKRÁT MÉNĚ úmrtí na jednoho obyvatele než Česká republika.

- Německo zavedlo karanténní opatření pro osoby, cestující z celé řady evropských zemí, včetně Francie, Rakouska, Dánska a České republiky. Lidé cestující z těchto zemí se musejí na německých hranicích prokázat negativním koronavirovým testem ne starším 48 hodin. Kromě toho musejí jít na 10 dní do karantény, což je doba, která se bude moci zkrátit, pokud budou mít za pět dní další negativní test.

- Česká vláda prodloužila nouzový stav do 11. dubna.

- Soukromý sektor v Libanonu dováží nejméně milion dávek ruské vakcíny Sputnik V.

- Srbsko očkovalo migranty a občany ze sousedních zemí vakcínou AstraZeneca s cílem rozšířit svůj očkovací program, který je skoro nejpokročilejší v Evropě.

- Počet denních mrtvých v Brazílii dosáhl 3650. Brazílie vyrábí dvě domácí vakcíny, a zahajuje s nimi klinické testy. K dispozici budou až za mnoho měsíců. 

Rozhovor Britských listů 370. Jak čeští oligarchové podporují na Balkáně ultrapravicové autoritáře

8. 3. 2021

čas čtení 1 minuta



Česká média jsou posedlá sama sebou, případně událostmi v ČR a to, co je často klíčové, pomíjejí. A česká veřejnost sleduje jen to, co jí servírují česká média, takže se o důležitých věcech často nedovědí nic. Věděli jste, že Petr Kellner a jeho impérium PPF podporuje svým projektem v Srbsku ultrapravicového vládce Srbska Alexandra Vučiće, který se snaží potlačovat nezávislá média a má vazby na Putina a Čínu? Věděli jste, že PPF prostřednictvím CME ovlivňuje mediální scénu ve Slovinsku, kde vládne ultrapravičák Janez Janša, který agresivně útočí na nezávislé novináře? Věděli jste, že televize společnosti CME ve Slovinsku poskytla velmi příznivý, nekritický prostor k interview českému oligarchovi Křetínskému? O těchto znepokojujících skutečnostech , které česká média zcela pomíjejí, hovoří Bohumil Kartous s Albínem Syberou, v současnosti pobývajícím ve Slovinsku. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 10. března 2021.

K tomu:


 16854

Památky po "našich Němcích"

26. 3. 2021 / František Řezáč

čas čtení 3 minuty

V Zápisníku napsal kdysi F.X. Šalda rozhořčený článek o střelbě do stávkujících ve Frývaldově. Freiwaldau, dnes Jeseníku. Užil tam výrazu "naši" Němci a stěžoval si, že se k nim ČSR chová dost macešsky.

Šalda byl rodák z Liberce, německy Reichenbergu.

Na serveru iDNES.cz visí článek, který nadšeně líčí nádheru starého Liberce a jeho staveb.

O "našich" Němcích, kteří to financovali a stavěli ani píp. Škoda, zasloužili by si to.

Podobnou ulici, která je tam na fotce, jsem viděl v Dessau na Labi, kde nám místní ukazovali ulice ze třicátých let, které už měly za stromy alejí široké pruhy pro jízdní kola.

Rozhovor Britských listů 369.
Z každých 10 000 nakažených
umírá 200 lidí

4. 3. 2021

čas čtení 1 minuta



Víme stoprocentně, že zemřou, ale nevíme, kdo z těch 10 000 to bude. Ti lidé tu teď s námi jsou a do čtrnácti dnů budou mrtví. Měli bychom pro 21 000 obětí pandemie v ČR něco udělat. Petr Pospíchal, novinář a signatář Charty 77, s kolegy apeluje na veřejnost, abychom v pondělí 22. března, kdy před rokem zemřela v Česku první oběť covidu-19, drželi minutu ticha za oběti pandemie. Měly by na věžích kostelů zvonit zvony. Jan Čulík hovoří s Petrem Pospíchalem o tom, jak se Česká republika srovnává s nynější morovou ranou a o tom, že bude po ukončení pandemie státní a ekonomický systém v České republice nezbytné pozměnit. Konec konců se o nutnosti změn, které odhalila pandemie po celém světě, nyní mluví všude. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 5. března 2021.

 16853

Velikonoční týden — jakpak se mohl odehrávat zhruba před 2000 lety?

26. 3. 2021 / Miloš Dokulil

čas čtení 9 minut

 

(Máme o tom též ověřitelné historické stopy?)

Ten židovský velikonoční týden byl osmidenní a nemálo slavnostní. Jenže čím a jak byl nakonec nemálo zastíněn křesťanskou tradicí? Křesťanství se stalo privilegovaným náboženstvím v císařské Římské říši teprve až v průběhu 4. století. Přitom ty „Velikonoce“ spojované zároveň s Ježíšovým osudem měly probíhat někdy kolem roku 30 našeho letopočtu; a v tom týdnu měl být Ježíš jat, odsouzen k smrti a ukřižován. Takže hned by tu takto nebylo nic, co by opravňovalo ke vzniku tradice, která by byla povzbudivě okázalejší než připomínka Mojžíše.

Rozhovor Britských listů 368. Povede děsivá nekompetence státu k ozdravění společnosti?

2. 3. 2021

čas čtení 1 minuta



Psycholog David Unger nachází v katastrofálně neefektivní reakci českých úřadů a české společnosti na koronavirovou pandemii některé typické problémy, které vidí u svých pacientů. V diskusi s Janem Čulíkem se pokouší o návrh konstruktivního řešení, jak by se nynější rozval českého státu dal napravit. David Unger vidí v nynější totální krizi optimisticky pobídku k radikální nápravě nefunkčnosti českých státních struktur v blízké budoucnosti. Má pravdu? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 3. března 2021.


Brazilský parlament uděluje Bolsonarovi „oranžovou“ kvůli jeho chování ohledně pandemie

26. 3. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 4 minuty


„Zapínám na semaforu oranžovou, všechno má své meze a my jsme jich  dosáhli,“ řekl Arthur Lira, předseda brazilského parlamentu, v přímé výzvě popíračskému prezidentu Jairu Bolsonarovi a pohrozil mu, že bude proti němu zahájen impeachment v případě, že ve svém postoji vůči koronaviru neudělá obrat o 180 stupňů. Lira pokračoval: „Opravné prostředky, které může parlament uložit, jsou trpké a někdy jsou fatální“. Reagoval tak na lavinu nařízení Bolsonarovy vlády, která nutí Kongres, aby je hodnotil a  do 15 dnů vetoval, jinak by zákony, které vydal tento křesťanský fundamentalistický prezident, začaly platit. Ochromuje to schopnost parlamentu vytvářet legislativu  související s pandemií. Lira k tomu dodal: „Teď není čas nato, abychom schvalovali zákony o morálce, o privatizaci, o ideologických reformách. Dnes není čas zabývat se jiným typem právních předpisů, než jsou ty, které jsou zaměřeny na záchranu našeho obyvatelstva."

Petr Haraším: Očkování pro skupinu chronických pacientů už v ČR vypadá lépe

26. 3. 2021 / Petr Haraším

čas čtení 9 minut

Moc Vám a Britským listům děkuji za upozornění na skupinu chronických pacientů, kteří se k očkování proti covidu dostávali a ještě dostávají velmi pomalu, ale situace už vypadá mnohem lépe.


Dnes to bude individuálně optimistické, píše Petr Haraším, pacient, který se podrobil trojnásobné transplantaci a je to slepec.

V pondělí přišla toužebně očekávaná sms zpráva od IKEMu s registračním ikemovským kódem. Registrace proběhla během cca jedné minuty a očkování proti Covidu 19  se blíží.

 16851

Havárie v Suezském průplavu ohrožuje vaši kávu

26. 3. 2021

čas čtení 1 minuta

Foto: Pixabay.


Plavidlo blokující průjezd jednou z nejdůležitějších světových námořních tras neomezuje pouze transport ropy a zkapalněného zemního plynu, ale také kontejnerů s kávou robusta - typu, z nějž se vyrábí Nescafé. Všechna káva z Východní Afriky a Asie - což jsou dva hlavní světoví producenti robusty - je do Evropy dopravována přes Suez, upozorňuje Isis Almeidová.

 16447

Koronavirus: Maďarsko v počtu úmrtí dohnalo ČR

26. 3. 2021

čas čtení 1 minuta

Maďarsko zaznamenává úmrtnost, která se objevila pouze v několika málo zemích. S 272 úmrtími za 24 hodin je nyní v poměru k počtu obyvatel první na světě. Kumulativní údaje ohledně úmrtí na milion obyvatel jsou horší jen v jediné zemi, v České republice, upozorňuje Tamás Vaski.

Tisková zpráva:

Evropské technologie nebudou sloužit autoritářům, prosadila Gregorová. Europarlamentem prošlo nové nařízení

26. 3. 2021

čas čtení 2 minuty

Autoritářské režimy už nebudou moci využívat moderní evropské technologie k útlaku svých občanů. Evropský parlament dnes schválil aktualizaci nařízení, které reguluje vývoz tzv. zboží dvojího užití, tedy využitelného jak pro civilní, tak vojenské účely. Aktualizace se týkala především kybersledovacích technologií. Hlavní zpravodajkou nařízení byla pirátská europoslankyně Markéta Gregorová, která vnímá prosazení regulace jako zásadní politický úspěch.

29869

Rusko "na cestě k autodestrukci"

26. 3. 2021

čas čtení 4 minuty

Ruští představitelé v posledních týdnech hrozí drakonickými kroky v reakci na nové západní sankce. Ale většina zmiňovaných opatření je buď technicky nemožná, nebo by Rusku uškodila ještě více, než jakékoliv nové západní sankce samotné, argumentuje ekonom Igor Nikolajev.

Tisková zpráva:

Hlídejte vývoz vakcín, apelují pirátští europoslanci. Česku pak zbude více vakcín

26. 3. 2021

čas čtení 1 minuta

Pirátští europoslanci podporují zpřísnění vývozu vakcín do zemí mimo Evropskou unii. Nesouhlasí ale s návrhem Komise, podle kterého se má omezit vývoz do zemí, kde je naočkováno více populace než je průměr EU. Omezení vývozu by se podle Pirátů mělo vztahovat na farmaceutické firmy, které neplní závazky vůči Unii. Na dnešním summitu o tom budou jednat unijní lídři.

Společnosti Nike, H&M čelí čínské zuřivosti

26. 3. 2021

čas čtení 1 minuta

Prodejní řetězce Nike a H&M čelí v Číně reakci na fakt, že vyjádřily znepokojení ohledně údajného využití nucené práce Ujgurů využívané při pěstování bavlny v čínské provincii Sin-ťiang. Mnoho Číňanů vyzvalo k bojkotu firem, celebrity přerušily kontakty s nimi a platformy e-commerce vyřadily H&M z nabídky.

 16850

Čínská strana sociálně demagogická do Babišovy vlády patří

26. 3. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Foto: Martin Strachoň/Wikimedia Commons. Licence: Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International.

Kde jsou ty časy, kdy byl antiimigrantský národní socialista Hamáček přechodně vnímán coby svého druhu alternativa k Babišovi. Jak postupně vycházejí najevo podrobnosti nákupů a plateb, které prezidentský pověřenec pro česko-čínské vztahy vloni realizoval, vyjasňuje se, že k pobouření ještě přidal urážku.

 16768

Průběžné zpravodajství:

ČR: Stále nesmírně vysoké počty nákaz i úmrtí

25. 3. 2021

čas čtení 6 minut

Hamáček se vychloubá na Twitteru, jak dokonalá je prý protikoronavirová strategie ČR, protože počet nákaz v ČR během března klesá.

Určitý pokles ČR zaznamenává, ale jak je zjevné z níže uvedených grafů, počet nákaz i denních úmrtí, stále se pohybujících kolem šokujících 200 osob denně, je naprosto nepřijatelný. Všimněte si na níže zveřejněných aktuálních grafech, o kolik horší je situace v ČR ve srování se západními zeměmi. Přitom západní země se hrozí, že v nich probíhá třetí vlna. V ČR jsou politikové jako Hamáček spokojeni, že se "situace zlepšuje".

Kdyby česká média plnila svou společenskou funkci a informovala o individuální situaci jednotlivých umírajících a jejich vážně ztraumatizovaných pozůstalých, lidé v ČR by si uvědomili, jak zločinecky je poškodila současná vláda i opozice.  Více než 25 000 mrtvých je hrůza a děs. Proč nikdo neinformuje o tom, co se děje v rodinách pozůstalých? V Británii bylo zjištěno, že úmrtí jediného člověka na koronavirus postihuje traumatem sedm rodin. Proč se o tom v ČR nemluví? Jsou lidské životy pro české politiky a pro česká média bez významu? (JČ)

Británie za posledních 24 hodin zaznamenala 98 úmrtí na covid. ČR zaznamenala 192 úmrtí na covid. Jak hrůzná je situace v ČR je zjevné z toho, když si uvědomíte, že v ČR umírá DVANÁCTKRÁT VÍCE lidí než v Británii. UZAVŘETE MONTOVNY!  OČKUJTE VÍCE, PROBOHA!

Počet denních úmrtí na milion obyvatel, průměr za posledních sedm dní:



Počet denních nákaz na covid na jeden milion obyvatel, průměr za posledních sedm dní:


 



Ve středu 24.3. bylo v ČR zaznamenáno dalších 8763  nových denních nákaz.   V ČR do 24.3.  zemřelo  25 450 lidí, to je denní nárůst o  192 mrtvých.    V nemocnicích je 8 123 lidí  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 459 631  osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

Počet očkovaných v ČR je stále strašně malý. Ve středu 24.3.  bylo v ČR očkováno 38 840 osob.  Ukončeno bylo očkování jen  u 14 699 osob! Celkem je vykázáno 1 459 631 očkovaných dávek. Pro srovnání: Ve středu 24.3. bylo v Británii očkováno dalších 325 650 lidí, celkem bylo v Británii proočkováno alespoň první vakcínou 42,9 procent obyvatelstva, 54,4 procent lidí starších 18 let, celkem 28 653 523 osob.


- Srbsko proočkovalo už třicet procent svého obyvatelstva. Je po Británii nejproočkovanější zemí v Evropě. Jenže teď to jen odhalilo, že v zemi existují obrovské enklávy lidí, kteří protikoronavirové očkování odmítají. Srbsko je vážně postiženo vlnou ruských dezinformací zpochybňujících existenci covidu a šířících bludy, že je očkování nebezpečné. Podle listu Guardian to zosobňuje vážný problém, protože velká část východní a středovýchodní Evropy je pod vlivem destabilizujících protiočkovacích ruských dezinformací a jestliže se značná část obyvatel těchto zemí nenechá očkovat, svět se koronavirové pandemie nezbaví nikdy. Nejslavnější Srb, tenista Novak Djoković, veřejně vyjadřuje pochybnosti o vakcínách. Loni v březnu se vyjádřil srbský vládní poradce pro koronavirus, že "covid-19istuje jen na Facebooku".  ZDE 

- Většina žen zaznamenala během minulého koronavirového roku změny svého menstruačního cyklu. Příčinou je stres.

- Vedoucí představitelé Evropské unie uspořádají od čtvrtka virtuální summit. Budou jednat o zákazu vývozu vakcín z EU, jak urychlit očkování v EU, budou jednat o průmyslové strategii a o vztazích s Tureckem a s Ruskem.

- Počet nákaz v USA dosáhl 30 milionů, zatímco americké státy rychle očkují obyvatelstvo.

Předchozí průběžní zpravodajství ZDE

 16467

Zdraví Alexeje Navalného se v brutálním ruském koncentráku vážně zhoršilo

25. 3. 2021

čas čtení 2 minuty



Alexej Navalnyj si stěžuje z "vážného zhoršení" zdraví ve vězení. Bylo mu také zabráněno, aby se setkal se svými právníky. Navalnyj má "vážné bolesti zad" a znecitlivělou nohu, na níž se nemůže postavit, řekl ve středu jeho poradce Leonid Volkov.

Navalného právníci uvedli, že jim  ve středu bylo zabráněno v setkání s Navalným. Domnívají se, že je ve vězeňské kolonii IK-2 v provincii Vladimir v nemocnici.

 16845

Brexit: Britská firma vyrábějící párky byla nucena přestat používat britské vepřové

25. 3. 2021

čas čtení 2 minuty



Britská potravinářská firma, jejíž výrobky se prodávají v největších britských supermarketech, byla v důsledku brexitu donucena přestat používat britské vepřové na výrobu párků a přejít k dánským dodavatelům vepřového. Zjistila totiž, že prostě už nelze dovážet vepřové maso z Británie do Evropské unie.

Po dvou katastrofálních pokusech poslat britské vepřové do své továrny v Německu, kdy z něho dosud vyráběla 75 tun organických párků ročně, byla firma Helen Browning's Organic donucena přestat používat vepřové od britských farmářů a začít používat dodávky vepřového od dánských farmářů.

30599

Konspirace, národnostní mýty a násilí

25. 3. 2021 / Albín Sybera

čas čtení 5 minut


Konspirační teorie se šíří rychleji, když je známé osobnosti replikují ve veřejném diskursu. Profesor sociologie z University College v irském Dublinu Siniša Malešević si všímá, že v druhé polovině 80. let a na začátku 90. let předcházelo krvavému rozpadu bývalé Jugoslávie masivní šíření konspiračních teorií.

29481

Izraelské volby: Rozhodne o příštím premiérovi palestinsko-izraelská strana?

25. 3. 2021

čas čtení 2 minuty

Malá palestinsko-izraelská strana v izraelských volbách neočekávaně získala klíčovou pozici, a potenciálně se tak ocitla v pozici, kdy může rozhodnout o příštím izraelském premiérovi. Sjednocená arabská kandidátka (UAL) patrně dosáhla na pouhých pět křesel ve 120členném izraelském parlamentu (Knesetu), nicméně se stala pomyslným jazýčkem na vahách, který může rozhodnout o tom, zda Benjamin Netanjahu, nejdéle sloužící premiér v izraelských dějinách, zůstane i nadále ve svém úřadě, informuje Al Džazíra.

 16700

Přečetli jsme

Čaká nás budúcnosť bez Golfského prúdu?

25. 3. 2021 / Alexander Ač

čas čtení 1 minuta

Problematika nevyspytateľného Golfského prúdu zamestnáva nielen odborníkov a verejnosť, ale aj zábavný priemysel vrátane Hollywoodu. Dnes už kultový film Deň po tom z roku 2004 v réžii Rolanda Emmericha ukazuje, ako po kolapse Golfského prúdu nastalo prudké ochladenie Atlantiku, pričom súčasne vznikli tri mrazivé búrky v Kanade, Škótsku a na Sibíri.

30689

Covid pas není diskriminační

25. 3. 2021 / Jana Feiglová

čas čtení 5 minut


Covidové pasy jsou nyní frekventovaným tématem společenských diskuzí. Evropská komise představila „digitální zelený certifikát“, který by měl v době pandemie usnadňovat cestování. Certifikát by podle EK měl dostat každý, kdo splní jedno ze tří kritérií – bude očkován, vykáže se negativním testem nebo v přiměřené době před cestou podstoupí test na přítomnost protilátek v těle.

30679

Šéf americké diplomacie varuje, že by USA na Německo kvůli plynovodu Nord Stream 2 mohly uvalit sankce

25. 3. 2021

čas čtení 1 minuta


Americký ministr zahraničí Anthony Blinken tvrdí, že plynovod Nord Stream 2, který je ve výstavbě a který by měl z Ruska do Německa přivádět zemní plyn, je v rozporu se zájmy Evropské unie. Blinken zároveň Berlín varoval, že by Spojené státy na Německo mohly uvalit sankce, informuje RFE/RL.

 16700

Odborníci apelují na světové lídry, aby se srdcem klimatické agendy staly mořské ekosystémy

25. 3. 2021

čas čtení 2 minuty

Klimatičtí experti varují, že se světové oceány ocitly ve velkém nebezpečí jako nikdy předtím. Více než 3000 vědců, politiků a dalších veřejně činných osob schválilo otevřený dopis, v němž odborníci apelují na národní vlády, aby uznaly zásadní důležitost našich oceánů a „modrého uhlíku“ (uhlík skladovaný v přímořských a mořských ekosystémech) v boji proti klimatické nouzi, píše na webu commondreams.org Jessica Corbett.

30723

Co je oproti pandemii legitimizace společenských systémů, kde život neznamená nic

Atraktivní dezinformace jako příležitost pro neužitečné idioty a mediální clickbait

25. 3. 2021 / Bohumil Kartous

čas čtení 13 minut


"Pokud bychom přistoupili na to, že našimi vzory jsou Rusko a Čína se svými často děsivými životními podmínkami či řízeným porušováním lidských práv až na úroveň vražd nepohodlných politických oponentů či asimilace nepohodlných etnik, rozměr takové genocidy podporované dezinformacemi daleko přesahuje rozměr pandemie COVID-19. Na to bychom měli myslet."

 16510

Za úspěchem britské a americké vakcinační kampaně je především efektivní vládní intervence, nikoliv kapitalismus

25. 3. 2021 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Britský ministerský předseda Boris Johnson se tento týden mezi svými toryovskými kumpány nechal slyšet, že za úspěšným britským vakcinačním programem je „kapitalismus“ a „hamižnost“. Prý mělo jít o vtip. I kdyby snad šlo o nejapný žert, Johnsonova slova už byla vyřčena a žijí si svým vlastním životem. Když se ale zamyslíme nad tím, proč si zrovna někdejší covidoví páriové ve Velké Británii a v USA nyní při očkování své populace vedou skvěle – a naopak Evropská unie v tomtéž selhává, dojdeme k závěru, že kapitalismus, či jeho inherentní logika, účinnou očkovací kampaň značně komplikuje.

Mapa lásky a samoty

24. 3. 2021 / Pavlína Antošová

čas čtení 3 minuty

 

Některé z moderních hudebních žánrů dnes nedoceňují „pouhou" interpretaci, byť sebelepším hlasem a se sebevětším prožitkem. To se ale naštěstí netýká šansonu. Tím výrazněji zprávu o smrti Hany Hegerové provází smutek, ale o to plastičtěji vystupuje obrovský vklad, který tato zpěvačka přinesla – a to nejenom na domácí scéně.

Její životní zvraty začaly už výchozím prostředím dobře situované slovenské rodiny a následující společenskou změnou. Zatímco na tomto poli jako velmi mladá prožila sešup dolů, v kariéře by naopak po namáhavých začátcích mohla vychutnat strmý vzestup – kdyby nemusela odvést citovou daň během svého mateřství. A při dalším tvrdém pádu si první dáma našeho šansonu bolestně potvrdila svou vnitřní svobodu, když ji té vnější načas zbavili.

Naprosto šílená debata o cyklistech ve sněmovně

24. 3. 2021 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

 

Ale oni to ani nechtějí, aby se to zlepšilo. Kdyby to chtěli, tak si jako my někdy v roce 2012 zajedou do Drážďan nebo Norimberka. Říkal jsem jim to.

gnoranti. Vyhnali cyklisty ve městě na chodníky, kde se utkávají ne s auty (těch se bojí) ale s bábami, které musí uskakovat, i na přechodech pro chodce.

Ale, jako ve všem, vláda jako opozice a naopak. Fandit těm či oněm je omyl.

Mě už to nebolí a stejně jsem si vždycky věděl rady. Teď jezdím na koloběžkách (ne elektro). To je další zločin.

Mladí to nenapraví, Jsou ještě hloupější a nemají žádné příklady.

Viz Minář a konce. To je super trapárna, které ovšem byla jasná už od začátku a kolik lidí na to skočilo. Nikdy jich nebylo tolik, jak lhali, na Letné max. sto tisíc. To nemohlo jinak dopadnout.

Covid možná přejde, ale tohleto zblbnutí asi ne.

 16843

Federace židovských obcí: Pavel Černocký je pro členství v Radě ČT naprosto nevhodný

24. 3. 2021

čas čtení < 1 minuta

Federace židovských obcí v České republice je znepokojena, že do užšího výběru osob, ze kterých bude Poslanecká sněmovna volit nové členy Rady České televize, postoupil i Pavel Černocký.

Tento kandidát v rozhovoru pro Parlamentní listy z 3. března 2020 uvedl: „Bojím se vlády ´židoliberálů´, nikým nevolených, ale disponujících obrovským kapitálem.“

Je to výrok, který naplňuje znaky definice antisemitismu, přijaté Poslaneckou sněmovnou, a jen dokresluje obecnější názorové ukotvení Pavla Černockého, jak je prezentuje v různých médiích.

Federace židovských obcí v České republice považuje Pavla Černockého za zcela nevhodného kandidáta pro volbu člena Rady České televize.

 16786

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Jak to funguje v českých montovnách

24. 3. 2021

čas čtení 5 minut

Česká vláda odmítáním uzavření montoven lidi zabíjí

V úterý 23.3. bylo v ČR zaznamenáno dalších 10 883  nových denních nákaz. Opět počet stoupl nad 10 000 denních nákaz. V ČR do 23.3.  zemřelo  25 258 lidí, to je denní nárůst o děsivých 203 mrtvých.    V nemocnicích je 8402 lidí  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 486 510  osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

Počet očkovaných v ČR je stále strašně malý. V úterý 23.3.  bylo v ČR očkováno jen 32 230 osob.  Ukončeno bylo očkování jen  u 12 756 osob! Celkem je vykázáno 1 418 114 očkovaných dávek. Pro srovnání: V úterý bylo v Británii očkováno dalších 329 897 lidí, celkem bylo v Británii proočkováno alespoň první vakcínou 42,4 procent obyvatelstva. 


- Maminka jednoho spolupracovníka Britských listů pracuje v továrně. Právě jí řekl její šéf: "Pokud budete nakažena, budete všude tvrdit, že jste v naší továrně vůbec nebyla." Kriminální nezodpovědnost. Absolutní nezájem managerů českých podniků o životy lidí.

- Jak Tchajwan triumfoval a Evropa selhala. V hlavním městě Tchajwanu funguje dnes život bez karantény, v naprostém normálu. I když byl Tchajwan (22 milionů obyvatel)  v důsledku své blízkosti Číně loni na podzim postižen koronavirem, celkem tam od začátku pandemie zemřelo na covid jen 10 lidí! Evropa udělala hned na začátku pandemie obrovskou chybu, protože přijala metodu promořování a myslela si, že je covid totéž jako chřipka. Evropské země vůbec neměly připravenou strategii pro pandemii, kdežto východoasijské země ano, protože utrpěly epidemií SARS. Tchajwan nikdy nemusel zavést plný lockdown. Jednal rychle a zavedl nesmírně efektivní strategii: uzavření hranic, účinný systém testování a trasování a rozsáhlé nošení roušek. Na Tchajwanu nemusely být uzavřeny ani školy, ani bary, kina, divadla a restaurace. Tchajwanská vláda velmi efektivně komunikovala s občany o pandemii a zlikvidovala dezinformace. Nesmírně důležité je, aby vláda komunikovala s veřejností jasně a otevřeně. Tchajwan absolutně potlačil šíření infekce v nemocnicích.  Tchajwanská vláda byla první na světě, která si uvědomila vážnost situace. Začala testovat cestující z Wuhanu už  31. prosince 2019. Od 24. ledna 2020 Tchajwan uzavřel hranice s Čínou. Tchajwanští zdravotníci se snažili od prosince 2019 varovat svět před koronavirovou pandemií, svět je ignoroval. Ekonomika Tchajwanu byla nejprve postižena zrušením globalizovaného způsobu života, ale pak vzrostla v posledních čtvrtletí r. 2020 o 5 procent. ZDE  

Tisková zpráva:

Na Slovensku pomáhá 24 zdravotníků díky Evropě. Piráti apelují na českou vládu, aby také zažádala

24. 3. 2021

čas čtení 2 minuty

Pirátští europoslanci vyzývají českou vládu, aby požádala o zahraniční lékaře a zdravotní sestry v rámci evropského Mechanismu civilní obrany. Díky němu už do sousedního Slovenska dorazily tři zdravotnické týmy – z Belgie, Dánska a Rumunska. Piráti už zaslali dopis Evropské komisi, aby pomohli české vládě k urychlenému získání zahraničních zdravotníků.

30027

Francie: Vlčí válečníci a "šílená hyena"

24. 3. 2021

čas čtení 1 minuta

Po diplomatickém incidentu odstartovaném na sociálních médiích si francouzské ministerstvo zahraničí povolalo čínského velvyslance v Paříži kvůli přívalu "nepřijatelných" urážek. Ty ambasáda prostřednictvím Twitteru adresovala francouzskému akademikovi, informuje Sébastian Seibt.

Rok lockdownu: Ohlédnutí za temným a složitým časem...

24. 3. 2021

čas čtení < 1 minuta

V pondělí 22. března 2021 byl tomu rok, co v ČR zemřela první oběť koronaviru, a Češi si to v pondělní poledne připomněli minutou ticha. Včera, v úterý 23. března 2021, tomu byl přesně rok, co v Británii Boris Johnson vyhlásil - pozdě! - první celostátní lockdown. Zažili jsme pozoruhodný rok. Britové toto výročí připomněli v úterý v poledne také minutou ticha, a ve 20 hodin večer vyšli na práh svých domů a bytů s rozsvícenými mobily, aby proměnili Británii v jednu svítilnu...

Channel 4 News k prvnímu výročí zahájení prvního lockdownu dne 23. března 2020 připravily několikaminutové ohlédnutí za uplynulým rokem. Čechům možná nebudou v tomto videu všechny citované události úplně srozumitelné, přesto však, troufám si říci, je to pozoruhodně dojemný film...

Podívejte se (JČ) :

 16842

Velikonoce „přede dveřmi“, anebo „za dveřmi“?

24. 3. 2021 / Miloš Dokulil

čas čtení 4 minuty

Nebo přesto možná obojí? Anebo tomu navíc bylo původně jinak?

Ne, nejde mi o gramaticky nastražený problém. Taky mě vtíravě napadlo, že každá generace vnímá jak aktuální „dnešek“, tak i ten předchozí čas, poněkud (ne-li více) odlišně. Vždyť hned ta startovní perspektiva je pokaždé nějak jiná. Na začátku minulého století vedle sebe žily pořád jen dvě generace a s tou třetí už se ta nejstarší nestačila dost sladit či konfrontovat. Teď již míváme víc propojeny tři generace. A když ještě jednou začneme časem kolem celé první poloviny 20. století, Evropa docela živě propojovala „občanský“ kalendář s tím „církevním“. Po 2. světové válce velká oblast střední Evropy potom dost rychle zapadla za tzv. „železnou oponu“; navenek s komunistickými principy, programově a nepřehlédnutelně potlačujícími – kromě jiného – náboženskou víru. Abychom se moc nerozptylovali minulostí, uveďme teď již jen to, že třeba v ČR nábožensky (podle statistik) věří snad jen 10 % jejího obyvatelstva. Takže ani ten potenciálně náboženský rozměr některých s kalendářem spojených fenoménů moc vidět v současnosti není; leda sekundárně v obchodech, určitými artikly zboží, které ten zrovna nastalý čas stále ještě něčím vždycky opakovaně symbolizuje. Ty Velikonoce třeba pomlázkou. Ale též tím, že jsou to přece taky „svátky jara“!

 16841

Mezitím v Absurdistánu 168:

Proč neváží kilo hovězího 1500 kilogramů?

24. 3. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut

V místě, kde bydlím, je velké staveniště. U vchodu je tabule s nápisem „Na tomto místě nedošlo k nehodě už po dobu X dnů“. Každé ráno tam zaměstnanec mění čísla a dává tam ještě vyšší počet dní bez nehody. Pokud by u vchodu do Polska byla deska, která měří počet dní od objevení posledního skandálu s Danielem Obajtkem (další informace o něm viz předchozí kapitoly), měl by tento zaměstnanec velmi jednoduchou práci, střídal by čísla 0 a 1.

 16512

Proč Rusko představuje pekelný problém

24. 3. 2021

čas čtení 4 minuty


V roce 1812, když byla jeho armáda vyčerpána a zahlcena ruskou stepí, a když sledoval Moskvany, jak vyprazdňují a zapalují své město, místo aby mu je odevzdali, Napoleon údajně o Rusech v zoufalství prohlásil: "Co je to za lidi! Jsou to Skythové!" Hovořil o nomádských jezdcích starověku, které nikdo nedokázal pokořit, ať už argumentoval jakkoliv nebo uplatňoval jakýkoliv nátlak, napsal Robert D. Kaplan.

 16840

Vládní přístup k pandemii: Sirku nadvakrát, fľašu najednú

24. 3. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Foto: Pixabay. Licence: Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported.

 16768

Lockdown musí být efektivní, ne nekonečný

23. 3. 2021

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

V neděli 21. března měl skončit vládou nařízený třítýdenní lockdown, který spočíval mj. v omezení pohybu občanů mezi jednotlivými okresy. Opatření nezabrala, vláda je ale přesto prodlužuje. Iniciativa Zastavme covid, společně a spravedlivě požaduje takové řešení situace, které by spělo k rychlému a efektivnímu potlačení pandemie. Mezi její požadavky patří lockdown průmyslu s výjimkou kritické infrastruktury alespoň během velikonočního týdne (tedy od 29. března do 5. dubna) a pozitivní motivace k dodržování protiepidemických opatření (kompenzace ušlých příjmů). Právě v rámci průmyslu dochází k velkému množství kontaktů, jež výrazně přispívají k šíření nemoci.

 16837

Průběžné zpravodajství:

Vakcíny vyrobené do konce roku 2021 by mohly proočkovat 70 procent světa

23. 3. 2021

čas čtení 4 minuty

Česká vláda odmítáním uzavření montoven lidi zabíjí

Foto: Guardian publikoval v pondělí fotografii z pražského Staroměstského náměstí, kde v den prvního výročí úmrtí první české oběti na koronavirus namalovali aktivisté z Milionu chvilek pro demokracii na památku mrtvých stovky křížů. 

V pondělí 22.3. bylo v ČR zaznamenáno dalších 8167 nových denních nákaz. V ČR do 22.3.  zemřelo  25 055 lidí, to je denní nárůst o děsivých 245 mrtvých.    V nemocnicích je 8545 lidí, to je denní nárůst o děsivých 538 hospitalizovaných lidí.  Montovny stále nejsou uzavřeny. Vláda lidi zabíjí. Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu  1 475 538  osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

Počet očkovaných v ČR je stále strašně malý. V pondělí 22.3.  bylo v ČR očkováno jen 33 331 osob.  Ukončeno bylo očkování jen  u 11 483 osob! Celkem je vykázáno 1 378 657 očkovaných dávek. Pro srovnání: V pondělí bylo v Británii očkováno dalších 367 006 lidí, celkem bylo v Británii proočkováno alespoň první vakcínou 42 procent obyvatelstva. Počet mrtvých na koronavirus v Británii byl v pondělí 17.

Globální počet mrtvých na milion obyvatel, posledních 7 dní:

 16637

Británie bude čelit "covidovému desetiletí". Důsledky pandemie budou pociťovány po mnoho let

23. 3. 2021

čas čtení 2 minuty

 

Navzdory velkému úspěchu britského zdravotnictví, které do dneška naočkovalo už 28 milionů lidí, tedy 42 procent svého obyvatelstva, analýza British Academy požaduje zavedení rozsáhlé nové strategie pro mnoho oblastí života s cílem zastavit nárůst sociální deprivace a nemocnosti ve společnosti


Británie čelí "covidovému desetiletí", sociálnímu a kulturnímu chaosu, způsobenému rostoucí nerovností a prohlubující se ekonomickou deprivací, varuje zásadní analýza.

 16510

Brexit způsobil absolutní kolaps britského vývozu potravin a nápojů do EU

23. 3. 2021

čas čtení 1 minuta



Výrobci whisky, sýra a čokolády utrpěli největší pobrexitové vývozní ztráty v sektoru potravin a nápojů. Vyplývá to z nově zveřejněných dat britského daňového úřadu.

Z analýzy britské Food and Drink Federation vyplývá, že vývoz sýrů z Británie do EU letos v lednu meziročně poklesl ze 45 milionů liber na 7 milionů liber. Vývoz whisky zkolaboval ze 105 milionů liber na 40 milionů liber. Vývoz čokolády poklesl z 41,4 milionů liber na 13 milionů liber, to je pokles o 68 procent.

 16637

Evropský lékový úřad varuje před užíváním invermektinu mimo randomizované klinické testy

23. 3. 2021

čas čtení 2 minuty



Evropský lékový úřad analyzoval nejnovější důkazy ohledně používání invermektinu pro prevenci a léčení covidu-19 a dospěl k názoru, že dosažitelná data nepodporují užívání tohoto léku na covid-19 mimo dobře vypracované klinické testy.

V Evropské unii jsou tablety invermektinu schváleny pro léčbu některých nákaz parazitickými červy a invermektin pro kůži je schválen pro léčbu nemocí kůže jako růžovka. Invermektin je také schválen pro veterinářské užívání pro celou řadu zvířecích druhů pro léčbu vnitřních i vnějších parazitů.

Kříže za zemřelé na náměstích ČR

22. 3. 2021

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva

  logo  
  † KŘÍŽE ZA ZEMŘELÉ NA NÁMĚSTÍCH ČR. †
 


Uplynul rok a Vláda zmařených životů stále nemá plán. Ve společnosti roste nespokojenost. K dnešnímu dni zemřelo 24 810 lidí. Byli to naši blízcí, přátelé, rodiče a prarodiče, kamarádi, kolegové z práce… Za ty všechny jsme dnes smývatelným sprejem nakreslili křížek na Staroměstském náměstí a také v dalších městech po republice. Vedení hl. m. Prahy rozhodlo, že kříže mohou na Staroměstském náměstí zůstat. Všechny zbytečně zmařené životy nás zavazují k tomu, abychom u voleb konečně vykročili ke změně. Jinak bude hůř. Zbývá 199 dní.





 16518

Průběžné zpravodajství

Americké testy: Vakcína AstraZeneca dokáže ze 100 procent zabránit vážnému průběhu covidu

22. 3. 2021

čas čtení 2 minuty

 

V neděli 21.3. bylo v ČR zaznamenáno dalších jen 2373 nových denních nákaz. (O víkendech se řádně netestuje.)   V ČR do 21.3.  zemřelo  24 810 lidí, to je denní nárůst o 143 mrtvých.    V nemocnicích je 8007 lidí.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 467 333 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

Počet očkovaných v ČR je stále strašně malý. V neděli 21.3.  bylo v ČR očkováno jen 8 077 osob!  Ukončeno bylo očkování jen  u 1 506 osob! Celkem je vykázáno 1 340 728 očkovaných dávek. Pro srovnání: V pátek bylo v Británii očkováno 752 308 lidí, v sobotu dalších 844 285.

- V Británii v důsledku očkování zranitelných skupin obyvatelstva výrazně poklesl počet hospitalizací a úmrtí, avšak denní počet nových nákaz zůstává kolem 5000 denně a mírně se zvyšuje. Virus se totiž šíří v neočkovaných částech obyvatelstva a po otevření škol od 8. března jsou šiřitelem převážně školy. Hrozí nebezpečí, že se do země dostanou nové nebezpečné varianty, proto zřejmě nebude v létě Britům dovoleno cestovat do zahraničí. Počet denních úmrtí v Británii byl v neděli 33, počet registrovaných nových denních nákaz 5312.

- V Miami Beach bylo zatčeno více než 1000 osob za demolování restaurací a potyčky v ulicích a za odmítání nosit roušky. Městští činitelé zavedli velmi nezvyklý zákaz vycházení po 20. hodině na další týden a varují, že ho prodlouží až do dubna, bude-li toho zapotřebí. Miami nezahltili běžní výletníci, tedy studenti na prázdninách, ale dospěli, kteří si chtěli "užívat svobody" v jednom z mála amerických států, na Floridě, bez lockdownu.

- Rok lockdownů stál britskou ekonomiku 251 miliard liber, tedy 7530 miliard Kč.

 16826

Lže Slavia Praha? Skotská policie od ní "žádné trestní oznámení neobdržela"

22. 3. 2021

čas čtení < 1 minuta

 


Skotská policie konstatuje, že neobdržela ŽÁDNÉ trestní oznámení od Slavie Praha, osm hodin poté, co činitelé pražského fotbalového kluhu tvrdili, že je bezpečně doprovodila skotská policie poté, co se prý stal Ondřej Kúdela terčem fyzického útoku a musel být ošetřen v nemocnici.

Skotská policie oznámila, že neobdržela žádné trestní oznámení ani od jednoho z obou fotbalových klubů. Spojila se s činiteli těchto klubu a ujistila je, že každé trestní oznámení budou pečlivě vyšetřovat.

Slavia Praha se před  incidentem v Glasgow octla v ohnisku rasistických skandálů předtím už třikrát, poznamenává list The Sun.

V neděli informovala britská televize, že před zahájením jiného zápasu, právě v neděli, hráči soupeřícího glasgowského fotbalového klubu Celtic demonstrativně vyjádřili solidaritu s klubem Rangers, který utrpěl od Slavie Praha rasistický útok.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Naděje ještě neumřela

22. 3. 2021 / Jan Sláma

čas čtení 1 minuta

 

„Tak zítra zase znovu,“ povídala manželka. No jo, zase nás čeká změna času. A nebudu vstávat, rozhodl jsem se. Nenechám se kujonýrovat. Já si to mohu dovolit. Do práce už nemusím, a tak je mi to jedno.

 16835

Armáda v Myanmaru likviduje vesnice

22. 3. 2021

čas čtení 1 minuta

Po nedávném vojenském puči v Myanmaru se postavilo celé obyvatelstvo země proti brutálním diktátorům. Konají se stále rozsáhlé demonstrace, do kterých policie a armáda střílí ostrými náboji a usmrtila už množství osob. Celá země je ochromena generální stávkou.

Mezinárodní společenství nereaguje. Tomu je jedno, že se v jedné zemi světa protiprávně zmocnila vlády skupina vrahů a kriminálního a masově terorizují a vraždí obyvatelstvo.

Fabiano Golgo píše: Toto je zpráva, kterou jsem obdržel od Theina T., s nímž jsme hovořili na začátku vojenského puče v Myanmaru. Jeho vesnice s jedním tisícem obyvatel byla armádou vypleněna. Vojáci obyvatelům odebrali potraviny, vynnali je do lesů, zatkli ty, kdo zůstali, zničili jejich příbytky a šířili teror. Myanmarská armáda je kriminální a brutální.

"Má vesnice je velká vesnice s asi jedním tisícem obyvatel. Vojenská diktatura ničí příbytky a konfiskuje veškerou rýži a potraviny ve vesnici. Nyní ve vesnici už není nikdo, všichni vesničané včetně mé rodiny z vesnice uprchli. Armáda zatkla ty, kdo ve vesnici zůstali. Velmi se bojím o svou rodinu a o vesničany. Vůbec nevím, co mám teď dělat."




Katolická církev | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Wikileaks | Očkování a racionalita | Americký dokumentarista Michael Moore | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Norsko | Turecko | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Globalizace | Sociální poměry | Korupce | Identita | Rasismus | Vietnam | Libye | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Psychiatrie | Psychologie | Oligarchie | PPF | Životní prostředí | Teroristická hrozba a politické hry | Ústava | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Afrika | Chudoba | Bělorusko | Dánsko | Bezdomovectví | Hospodaření Občanského sdružení Britské listy | Japonsko | Ekologie | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Itálie | Sociální vědy aplikované do života | Doprava | Čína | Austrálie | Nový Zéland | Severní Korea | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Demokratický proces se zasekl | Rozhovory Britských listů | Polsko | Drogy | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Francie | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Německo dnes | Školství | Řádění exekutorů v České republice | Genderová nerovnost ve společnosti | Brazílie | Ekonomika | Velká Británie - politika a společnost | Imigrace do Evropy | Sýrie | Jemen | Brexit - vše | Saúdská Arábie | Sdělovací prostředky | Babiš | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Španělsko | Extremismus | Rusko za Vladimíra Putina | Lidská práva | Maďarsko | Ukrajina | Budoucnost NATO a OSN | Spam a šíření dezinformací na internetu | Joe Biden | Donald Trump | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Írán | Evropská unie | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Lidské zdraví | Privatizace po česku | Léková politika, zdravotnictví | Občanská společnost | USA | Česká literatura | Česká politická scéna | Koronavirus | Globální oteplování | Energetické úspory | Srbsko | Česká republika
40091