Británie bude čelit "covidovému desetiletí". Důsledky pandemie budou pociťovány po mnoho let

23. 3. 2021

čas čtení 2 minuty
 

Navzdory velkému úspěchu britského zdravotnictví, které do dneška naočkovalo už 28 milionů lidí, tedy 42 procent svého obyvatelstva, analýza British Academy požaduje zavedení rozsáhlé nové strategie pro mnoho oblastí života s cílem zastavit nárůst sociální deprivace a nemocnosti ve společnosti


Británie čelí "covidovému desetiletí", sociálnímu a kulturnímu chaosu, způsobenému rostoucí nerovností a prohlubující se ekonomickou deprivací, varuje zásadní analýza.

 

Analýza požaduje, že bude zapotřebí po pandemii hlubokých změn v tom, jak je společnost spravována, má-li být alespoň částečně neutralizován "dlouhý stín" pandemie, vedoucí k úpadku důvěry veřejnosti ve vládu a k explozi duševních chorob.

Analýzu British Academy vypracovalo více než 200 akademických expertů z oblastí společenských věd a z humanitních oborů a je založena na stovkách výzkumných projektů.

British Academy varuje, že neschopnost porozumět rozsáhlým problémům, jimiž společnost čelí, a neschopnost zavést změny, povede rychle k propadu společnosti do nemocnosti, k vzniku extremnějších vzorců nerovnosti a k roztříštění národní jednoty.

Vláda bude muset zahájit obrovské zásahy včetně podstatných investic do veřejných služeb, k nápravě "hlubokých společenských škod" způsobených koronavirem v mnoha oblastech, včetně ekonomiky, duševního zdraví, veřejné důvěry a školství.

"S příchodem vakcín a brzkého ukončení lockdownu si možná myslíme, že dopad covidu-19 končí. To by byla chyba. Žijeme v covidovém desetiletí: společenské, ekonomické a kulturní dopady pademie vrhnou dlouhý stín do budoucnosti - možná déle než deset let," konstatuje analýza.

Mnoho lidí zažilo pandemii v nekvalitním bydlení, lidé byli špatně vybaveni pro domácí výuku dětí a pro práci z domova, byli zranitelní v důsledku špatného duševního zdraví a byli obětmi vysokého rizika hospodářské nejistory. Mnoho lidí se stalo "novou chudinou" a je jen jeden měsíční plat od chudoby.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

1
Vytisknout
7755

Diskuse

Obsah vydání | 30. 3. 2021