Havárie v Suezském průplavu ohrožuje vaši kávu

26. 3. 2021

čas čtení 1 minuta
Foto: Pixabay.

Plavidlo blokující průjezd jednou z nejdůležitějších světových námořních tras neomezuje pouze transport ropy a zkapalněného zemního plynu, ale také kontejnerů s kávou robusta - typu, z nějž se vyrábí Nescafé. Všechna káva z Východní Afriky a Asie - což jsou dva hlavní světoví producenti robusty - je do Evropy dopravována přes Suez, upozorňuje Isis Almeidová.


Masivní kontejnerová loď Ever Given se zasekla v klíčové dopravní cestě v úterý, čímž zablokovala průjezd pro lodi se zboží v ceně takřka 10 miliard dolarů. Vyproštění plavidla s výtlakem 200 000 tun může pár dní trvat - nebo i pár týdnů. Počet zablokovaných lodí se již zdvojnásobil.

Suezem prochází zhruba 12 % světového obchodu. Jen dva větší producenti kávy typu robusta - Brazílie a Pobřeží slonoviny - nevyužívají této trasy k dopravě svého zboží do Evropy.

Pražírny kávy na kontinentě se již ocitli v potížích ohledně robusty z Vietnamu, který je jejím největším světovým producentem, kvůli nedostatku přepravních kontejnerů. Když se tato záležitost začala zlepšovat, zablokování průplavu přineslo další problém.

Normálně by pražírny měly dostatečné zásoby na 2-3 týdny, teď to však není pravda.

Některé evropské pražírny nedávno přešly na dodávky z Východní Afriky, aby překonaly nedostatek vietnamské kávy. Důsledkem byl nárůst poptávky po kávě z Ugandy nebo středně kvalitní arabice z Východní Afriky.

Ale i ta cestuje Suezským průplavem. Obchodníci, kteří ji skladují, si již nějaký čas účtují tučnou prémii. Na vrcholu potíží s kontejnery požadovali 450 dolarů za metrickou tunu nad cenu, za níž se normálně v Evropě prodává vietnamská káva, což znamená trojnásobek.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5713

Diskuse

Obsah vydání | 30. 3. 2021