Odborníci apelují na světové lídry, aby se srdcem klimatické agendy staly mořské ekosystémy

25. 3. 2021

čas čtení 2 minuty

Klimatičtí experti varují, že se světové oceány ocitly ve velkém nebezpečí jako nikdy předtím. Více než 3000 vědců, politiků a dalších veřejně činných osob schválilo otevřený dopis, v němž odborníci apelují na národní vlády, aby uznaly zásadní důležitost našich oceánů a „modrého uhlíku“ (uhlík skladovaný v přímořských a mořských ekosystémech) v boji proti klimatické nouzi, píše na webu commondreams.org Jessica Corbett.

Světoví lídři by měli při realizaci klimatické agendy klást enormní důraz na mořské ekosystémy, jak je uvedeno v dopise, který mohou zájemci podepsat a který bude vládám předložen před klimatickou konferencí OSN, jež se má konat v listopadu ve skotském Glasgow.

„Řešení založená na přírodním principu, jako je obnovení a ochrana mořského životního prostředí, nám jednak pomůžou při splnění dekarbonizačních cílů a jednak zabrání nejhorším dopadům globálního ohřívání, zatímco budou ochráněny životy a živobytí tří miliard lidí, jež závisejí na mořské biodiverzitě,“ uvádí výkonný ředitel organizace Environmental Justice Foundation (EJF) Steve Trent a dodává, že „světoví lídři musejí uznat naléhavost klimatické krize a přistoupit ke skutečně odvážné transformační akci k dosažení uhlíkově neutrální ekonomiky".

„Naše oceány nám poskytují každý druhý nádech. Absorbují zhruba třetinu CO2, který lidstvo vyprodukuje. Oceány po dobu uplynulých 150 let každou vteřinu absorbují ekvivalent tepla vyprodukovaný jadernou bombou,“ stojí psáno v otevřeném dopise. „Oceány tvoří základ našeho klimatického systému a udržují naši planetu obyvatelnou; jsou modrým bušícím srdcem naší planety.“

Nicméně ochrana mořských ekosystémů je v klimatických plánech často opomíjena. Autoři dopisu proto navrhují, aby světoví lídři během klimatického summitu v Glasgow přijali tato tři specifická opatření:

1.     Zahrnutí specifických a právně zavazujících cílů k ochraně a obnovení „modrouhlíkových ekosystémů“ do aktualizovaných národních klimatických plánů.

2.     Závazek k realizaci plánu na ochranu 30 procent oceánské plochy do roku 2030.

3.     Souhlas s mezinárodním moratoriem na hlubinnou těžbu, aby byly oceánské hlubiny ochráněny před nezvratnými a rozsáhlými škodami.

 

Celý článek v angličtině ZDE

1
Vytisknout
4929

Diskuse

Obsah vydání | 30. 3. 2021