Mariupol čelí zdravotnické a hygienické katastrofě, říká starosta

22. 5. 2022

čas čtení 11 minut

- Zbabělec Putin chodí všude v neprůstřelné vestě:






-  Starosta ukrajinského Mariupolu Vadim Bojčenko v sobotu varoval, že hromadné hroby v mělkých jámách po celém městě a selhání kanalizačních systémů mohou vyvolat zdravotní krizi.

Dodal, že letní deště hrozí kontaminací vodních zdrojů, a naléhal na ruské síly, aby umožnily obyvatelům bezpečně opustit město.

Kromě humanitární katastrofy, kterou vyvolali(ruští) okupanti a kolaboranti, je město na pokraji vypuknutí infekčních chorob, uvedl.

- Gazprom zastavil vývoz plynu do Finsk
a

Ruská státní plynárenská společnost Gazprom uvedla, že zastavila vývoz plynu do Finska.

Země odmítla požadavky Moskvy platit za ruský plyn v rublech poté, co západní země zavedly sankce kvůli invazi na Ukrajinu.

Finský státní velkoobchodník s plynem Gasum, finská vláda a jednotlivé finské společnosti odebírající plyn uvedly, že jsou na zastavení dodávky ruského plynu připraveny.

Většina evropských dodavatelských smluv je denominována v eurech nebo dolarech.

Minulý měsíc Moskva odřízla plyn Bulharsku a Polsku poté, co odmítly platit v rublech.

Rozhovor Britských listů 495. Jak oligarcha Křetínský vydělává - a závisí - na ruském plynu

20. 5. 2022

čas čtení 1 minuta



Albín Sybera interviewuje reportéry Deníku Referendum Daniela Koteckého a Lucii Čejkovou, kteří vypracovali investigativní reportáž o tom, jak silně závisí podnikání oligarchy Křetínského na dodávkách ruského plynu. (Jejich reportáž, na níž se podílela i  Gaby Khazalová, je nyní publikována i v zahraničí, především ve Francii, kde má Křetínský podnikání a mediální vliv.) Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 20. května 2022.

Článek, o kterém je řeč:


 18448

Syrští experti na barelové bomby jsou v Rusku, mají pomáhat Putinovi v bourání civilních oblastí na Ukrajině

22. 5. 2022

čas čtení 4 minuty

S Putinovými silami spolupracuje více než 50 syrských specialistů na shazování barelových bomb z vrtulníků 

Technici spojovaní s nechvalně proslulými barelovými bombami syrské armády, které způsobily zkázu na velké části území země, byli vysláni do Ruska, aby pomohli potenciálně připravit podobnou kampaň ve válce na Ukrajině, domnívají se evropští představitelé.

Podle zpravodajských důstojníků je v Rusku již několik týdnů více než 50 specialistů, kteří mají bohaté zkušenosti s výrobou a dodávkou této surové výbušniny, a pracují společně s představiteli armády Vladimira Putina.

Jejich příjezd je chápán jako jeden z faktorů, který stojí za varováním USA a Evropy, že ruská armáda se možná připravuje na použití chemických zbraní.

Barelové bomby - surové výbušniny umístěné v sudu a shazované  z vrtulníků - byly používány s ničivým účinkem po celou dobu syrské války. Režim byl také pravidelně obviňován z plnění kanystrů chlórem a jejich shazování na města ovládaná opozicí, což způsobilo stovky mrtvých a vyvolalo všeobecný poplach.

 16821

Otevřený dopis Noamu Chomskému (a dalším podobně smýšlejícím intelektuálům) o rusko-ukrajinské válce

21. 5. 2022

čas čtení 9 minut

{Pozn. red. Noamu Chomskému je 93 let. Možná, že v takovém věku už člověk trochu ztrácí soudnost...)

Jurij Gorodničenko, profesor ekonomie | 19. května 2022

spoluautoři Bohdan Kucharskij (City University of New York), Anastassia Fedyk (UC Berkeley) a Ilona Sologub (VoxUkraine)

 

Vážený pane profesore Chomsky,

jsme skupina ukrajinských akademických ekonomů, které zarmoutila řada Vašich nedávných rozhovorů a komentářů k ruské válce na Ukrajině. Jsme přesvědčeni, že Vaše veřejné stanovisko v této věci je kontraproduktivní a brání ukončení neoprávněné ruské invaze na Ukrajinu a všech obětí a utrpení, které přinesla naší vlasti.
 
Poté, co jsme se seznámili s obsahem vašich rozhovorů v této věci, jsme si všimli několika opakujících se chyb ve vaší argumentaci. V následujícím textu bychom vás na tyto omyly chtěli upozornit spolu s naší stručnou reakcí:

 18448

Obava z jaderné války s Ruskem je lichá

21. 5. 2022

čas čtení 5 minut

Je přirozené, že se obáváme hrozby jaderné války, zejména s ohledem na rétoriku, která zaznívá z Ruska. Zde je má analýza z pohledu výzkumu autoritářských režimů, výsledků války a mezinárodního vyjednávání, píše Olga Chyž, politoložka na univerzitě v Torontu.

Závěr je, že hrozba eskalace jaderných zbraní je nízká, ať už tato válka pro Rusko dopadne jakkoli.

Putin NENÍ zahnán do kouta. NEpotřebuje ústupovou cestu, aby si zachoval tvář. NECHYSTÁ se vyrazit  a vybombardovat svět - a to ani v případě, že ukrajinské síly vyženou jeho vojska  z celé Ukrajiny, včetně Donbasu a Krymu.

A to proto, že válka na Ukrajině NENÍ jeho okamžikem smrti, NENÍ provazem, na kterém bude viset, a NEVEDE k jeho odstranění od moci, ať už se stane cokoli. Abyste to pochopili, musíte rozumět vnitřnímu fungování Putinova režimu a teorii mezinárodních vztahů.


 18748

Jak byste se cítili, kdyby vám vybombardovali (až vám vybombardují) byt?

21. 5. 2022

čas čtení 1 minuta


- Ukrajinské děti:




Ludmila: "Já vám řeknu tohle. Kdybych se z metra mohla prostě jen vrátit domů, bylo by to jiné. Všechny ty lidi, s nimiž jsem tam poslední dva měsíce byla, mohla bych je pozvat domů na návštěvu. Mohli bychom se setkávat a přátelit. Ale já nemám kam jít. "


Valentina: "Moje dcera a vnučka jsou tak daleko - v Německu. Cizinci v cizí zemi. Myslím, že to nepřežiju. Zemřu a už je neuvidím. Nemám kde bydlet, ale mám všechny tyhle věci, které vlastně nepotřebuju. Nosím to pořád s sebou, takže s tím mám práci. Ale nepotřebuju to. Můj život skončil."

 
Ruská vojska v pátek tvrdě bombardovala ukrajinské město Severodoněck.

Paraic O'Brien z Channel 4 News natočil reportáž o osudech lidí, kteří žili poslední dva měsíce v charkovském metru. Rusové jim zničili byty. Kam jít?

Toto je Ludmilin byt:

 18530

Zelenskij: V Donbasu je peklo

20. 5. 2022

čas čtení 27 minut

- Lidé v Petrohradě na koncertu punkové skupiny skandují  "Do prdele s válkou!"


-  Profesor Alexej Fenenko z Ústavu mezinárodních bezpečnostních studií vysvětlil v ruské televizi, že pro Rusko je válka na Ukrajině přípravou pro potenciální větší válku se Severoatlantickým společenstvím:




V Rusku dochází i nadále k "nepochopitelným" výbuchům:

- 87. den ukrajinského odporu. Exploze v sobotu ráno v Kyjevě, v Charkově a v Chersonu. Rusko začalo vydávat videa s ukrajinskými rukojmími na okupovaných územích, donucených omlouvat se a svědčit, že se podrobují "denacifikaci". Další důkaz útlaku:


- Ve čtvrtek se odvážila jedna studentka v Jekatěrinburgu ptát se mluvčí ruského ministerstva zahraničí, jak je možné, že Rusko nerespektuje územní celistvost a nezávislost Ukrajiny. Odpověď: Donedávna jsme byli jediný národ.

 

Australské volby: Zvítězili labouristé, ekologičtí nezávislí a zelení

21. 5. 2022

čas čtení 4 minuty

Aktualizace: Je stále pravděpodobnější, že labouristé vytvoří v Austránii většinovou vládu.

Po téměř deseti letech prohrála konzervativní vláda

Labouristická strana Anthonyho Albanese porazila vládnoucí koalici, ale možná nebude mít dostatek hlasů pro vytvoření většinové vlády


Vítězství labouristů a výrazné zisky zelených a nezávislých kandidátů

 

Australská pravicová koaliční vláda přišla po téměř deseti letech o moc a sobotní volby ukázaly prudký posun k progresivním stranám, který vyústí ve vládu labouristů pod vedením Anthonyho Albaneseho - ten však může potřebovat podporu nezávislých nebo zelených, kteří se zaměřují na klima.



 17360

Globální oteplování omezuje lidem spánek na celém světě, zjistila studie

21. 5. 2022

čas čtení 5 minut

Údaje ukazují, že se  hůře spí, zejména ženám a starším lidem, což má vážné dopady na zdraví



Dobrý spánek je pro zdraví a pohodu zásadní. Globální oteplování však zvyšuje noční teploty ještě rychleji než ve dne, což ztěžuje spánek. Analýza odhalila, že průměrný obyvatel světa již přichází o 44 hodin spánku ročně, což vede k 11 nocím s méně než sedmi hodinami spánku, což je standardní měřítko dostatečného spánku.

 17360

Španělsko se připravuje na vlnu veder mimořádné intenzity

21. 5. 2022

čas čtení 6 minut

Španělsko bylo varováno před rizikem oranžových prachových bouří. I Francii nejteplejší květen v historii
 
V sobotu mají teploty v některých částech jižního Španělska přesáhnout 42 °C. Vlna veder "mimořádné intenzity" přináší prašnou oblohu, zvýšené riziko lesních požárů a vedro, které je obvyklé spíše ve vrcholném létě než v polovině května.

Španělská vláda ve čtvrtek večer aktivovala národní plán pro případ nadměrných teplot poté, co státní meteorologická agentura Aemet varovala, že Španělsko čelí "jednomu z nejteplejších květnů v této zemi za poslední roky".

Aemet uvedl, že z Afriky  proudí masa horkého a suchého vzduchu, která s sebou nese prach ze Sahary a "mimořádně vysoké" denní teploty, které jsou o 10 až 15 °C vyšší než sezónní průměr.

"Poslední aktualizace meteorologických modelů potvrzují mimořádnou intenzitu této vlny veder," řekl Rubén del Campo, mluvčí společnosti Aemet.

 17865

Úspěch nebo neúspěch?

20. 5. 2022 / Muriel Blaive

čas čtení 9 minut

Historička Muriel Blaive se na Facebooku zamyslela nad třiceti lety své práce v oboru české historie - v ČR, s přesahem do zahraničí. Zajímavé jsou myslíme i reakce jejích kolegů, většinou zahraničních historiků. Zanonymizovali jsme je.

Letos v září to bude přesně 30 let, co jsem se přestěhovala do České republiky a usadila se v Praze, abych se stala historikem komunistického Československa a postkomunistického Česka, takže je čas na průběžné bilancování. Myslím, že jsem slušný historik, rozhodně se moje úroveň zdá být v pořádku, možná je dokonce nadprůměrná,  pokud vezmu v úvahu své mezinárodní výsledky, pokud jde o publikace a stipendia. 

Přesto jsem za těch třicet let nebyla ani jednou, co se pamatuji, pozvána k prezentaci své práce ve vědeckém semináři Ústavu pro soudobé dějiny, ani ve vědeckém semináři Ústavu pro hospodářské a sociální dějiny, ani k příspěvku do časopisu Soudobé dějiny či jiného českého časopisu.

Ve skutečnosti je českých kolegů, kteří mi nabídli nějaké hmatatelné přijetí, pomoc nebo pracovní příležitosti (většinou neplacené), tak málo, že je mohu všechny snadno vyjmenovat (a jsem jim za to vděčná):

Rozhovor Britských listů 494. Seď, buď potichu, neozývej se a nepodnikej žádnou akci!

17. 5. 2022

čas čtení 1 minuta



Co budou mladí lidé v České republice dělat s tím, že nemají v politice vůbec žádné zastoupení a že padesátníci ovládající českou politiku na jejich zájmy, včetně absolutní nutnosti co nejrychleji a nejefektivněji bojovat proti globálnímu oteplování, které tvrdě postihne právě dnešní mladou generaci? O tom hovoří Jan Čulík s Vojtěchem Petrů, šéfredaktorem Studentských listů. Podle něho je to ovšem problém, protože školy většinou mladým lidem vštěpují "Seď, buď potichu, neozývej se a nepodnikej žádnou akci!" Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 17. května 2022.


 18661

O touze z nouze

20. 5. 2022 / Petr Haraším, Pavel Haraším

čas čtení 9 minut

Německo, Francie a Itálie ve obdivuhodné snaze zachránit čest Vladimíra Adolfa Putina vyvíjí zákeřný tlak na Ukrajinu. Chtějí snad, aby Ukrajina srdnatěji bojovala za své přežití, aby snad bojovala s dodanými zbraněmi (ne německými) víc a udatněji? Ó nikoli. Tři dobráci chtějí, aby se vzdala svého území ve prospěch fašistů z Ruska, podepsala mírovou dohodu a prohlásila Putina za cara vší Ukrajiny. Státy OSY a mnichovských dobrodinců ví, co se sluší a patří. Mnohem lepší bude nabídka, že výše uvedené odvážné státy věnují všemocnému Rusku části svých území i s lidmi a Rusko přestane okupovat Ukrajinu. Telefonista Macron Vladimírovi cinkne a zítra může být po válce světů.

Ukrajinský ministr zahraničí ovšem prohlásil, že pro Ukrajinu představuje vítězství osvobození všech Ruskem okupovaných území, včetně Donbasu a Krymu. To se třem uvedeným borcům zrovínka moc nelíbí.

 18747

Toxiny v životním prostředí zhoršují pandemii obezity, varují vědci

20. 5. 2022

čas čtení 10 minut

 Znečišťující látky jsou schopny  narušit metabolický termostat lidského organismu a některé z nich dokonce způsobují vznik obezity u dětí

Podle rozsáhlé vědecké studie  zvětšuje chemické znečištění v životním prostředí globální epidemii obezity.

Informace, že toxiny nazývané "obezogeny" mohou ovlivňovat způsob, jakým tělo kontroluje svou váhu, zatím není součástí hlavního proudu medicíny. Desítky vědců, kteří za touto studií  stojí, však tvrdí, že důkazy jsou nyní tak silné, že by se jí měla stát. "Je to velmi důležité, protože současná klinická léčba obézních pacientů je žalostně nedostatečná," uvedli.

Nejznepokojivějším aspektem důkazů je to, že některé chemické vlivy, které zvyšují váhu lidí, se mohou přenášet z generace na generaci tím, že mění fungování genů. Mezi znečišťující látky, které vědci uvádějí jako látky zvyšující obezitu, patří bisfenol A (BPA), který se běžně přidává do plastů, a také některé pesticidy, zpomalovače hoření a znečištěné ovzduší.
 

 18691

Selský rozum v časech internetového věku, aneb chvála věcí nepřirozených

17. 5. 2022 / David Skalický

čas čtení 24 minut



Objednejte si tuto pozoruhodnou knížku ZDE

K šedesátinám (dne 6. dubna 2022) profesora Petra Bílka, významného literárního vědce, teoretika a historika populární kultury, působícího na filozofických fakultách Univerzity Karlovy a Jihočeské univerzity, vydali jeho kolegové z Prahy, Českých Budějovic, Brna, Olomouce a Glasgow k jeho poctě tuto publikaci. Nenechte se odradit "odborností" této publikace: obsahuje celou řadu velmi aktuálních textů. Lidé, čtěte!

Čtenáři si mohou Petra Bílka pamatovat z našich Rozhovorů Britských listů:


Dnes přinášíme druhou ukázku, článek Davida Skalického o tom, jak ultrapravicoví stoupenci "přirozenosti" ostrakizují všechny, kdo podle nich jsou "jiní", a tedy nebezpeční. 

První ukázka, článek Jakuba Češky o tom, jak si v týdeníku Respekt vymysleli o Hrabalovi nepodložené nesmysly, je ZDE

---

Selský rozum v časech internetového věku, aneb chvála věcí nepřirozených


David Skalický


(Filozofická fakulta Jihočeské univerzity)


Východiskem této úvahy byl nejčastěji určitý pocit nevole tváří v tvář ’přirozenosti’, kterou tisk, umění i zdravý rozum neustále přizdobují skutečnost, jež – má-li být tou skutečností, ve které žijeme – je nicméně skrz naskrz dějinná: stručně řečeno jsem trpěl, když jsem viděl, jak se v rámci vyprávění, vytvářejícího naši aktuální situaci, neustále směšuje Přirozenost a Dějiny, a chtěl jsem v oné dekorativní expozici toho, co je samozřejmé opětně uchopit ideologické zneužití, jež je v něm podle mého názoru skryto (Barthes 2004, s. 8).



 

 18164

Tak znovu: Prosíme, přispějte na provoz Britských listů

21. 12. 2021

čas čtení < 1 minuta

Finanční částka k dispozici Britským listům dosáhla rekordního minima, jak je vidět z přiloženého obrázku.

Snažíme se provozovat deník s minimálními náklady, avšak tři kmenoví autoři (nikoliv šéfredaktor) nemohou žít ze vzduchu a musíme jim hradit aspoň minimální honoráře.

Z částky 14 321 Kč to ale asi nepůjde. Potřebujeme na provoz Britských listů měsíčně cca 60 000 Kč.

Od Nového roku budeme znovu pravidelně vydávat přehled finančního stavu Britských listů, z důležitých důvodů to v druhé polovině roku 2021 nebylo možné.


Prosíme, přispějte.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

 

Jan Čulík
šéfredaktor

Rozhovor Britských listů 493. Uprchlíci na pražském Hlavním nádraží: Systémové selhání

13. 5. 2022

čas čtení 1 minuta


Je pozoruhodné, jak rychle se z ukrajinských uprchlíků v českých médiích stali "Romové". Jenže společnosti vždycky dělají mechanicky a automaticky to, co jim vštěpují média - jen se podívejte dnes do Ruska, do hitlerovského Německa třicátých let dvacátého století, nebo do dnešní České republiky. Nikdo se neptá na individuální příběhy těchto lidí, nikdo nevnímá, že jsou ztraumatizovaní, nevadí nám, že nemluvňata a malé děti spí na pražském nádraží na zemi. O tom, co to všechno znamená, mluví Jan Čulík s Matějem Žaloudkem, zastupitelem za Stranu zelených na Praze tři, který ve čtvrtek 12.5. strávil jako dobrovolník na pražském Hlavním nádraží tři hodiny. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 13. května 2022.


Drzí pražští řidiči. Proč policie nezasahuje?

20. 5. 2022

čas čtení < 1 minuta

K tomu Muriel Blaive: Titíž čeští řidiči ve Vídni přísně dodržují dopravní předpisy a chovají se vzorně, protože vědí, že tam policie, nepostižená korupcí, tvrdě vymáhá za jejich nedodržování velké pokuty. Proč ne v Praze?

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

 18437

Jak Putin dotlačil Finsko do NATO

20. 5. 2022

čas čtení 5 minut

Skutečnost, že Finsko a Švédsko se chystají vstoupit do NATO, je ještě pozoruhodnější, než vykresluje mnohá média. Nejen, že obě země udržovaly po mnoho desetiletí důslednou neutralitu, ale – zejména Finsko – činily tak pod tlakem Moskvy, upozorňuje Fred Kaplan.

Ruský voják požádal ukrajinskou vdovu během prvního soudního procesu s válečnými zločinci o odpuštění

19. 5. 2022

čas čtení 3 minuty


Vadim Šišimarin, jednadvacetiletý velitel tanku, se přiznal k vraždě neozbrojeného dvaašedesátiletého civilisty



Jednadvacetiletý ruský voják požádal ukrajinskou vdovu, aby mu odpustila vraždu jejího manžela, když se soud v Kyjevě ve čtvrtek sešel ke druhému slyšení v prvním procesu s válečnými zločinci  v důsledku ruské invaze z 24. února.

Vadim Šišimarin, velitel tanku, se ve středu přiznal k vraždě Oleksandra Šelipova, neozbrojeného 62letého civilisty, k níž došlo 28. února v severovýchodní ukrajinské obci Čupachivka.

"Uznávám svou vinu... Prosím vás o odpuštění," řekl ve čtvrtek vdově Kateryně Šelipovové.

 18744

Demonstrace na podporu ukrajinských Romů u pražské kachlíkárny

19. 5. 2022

čas čtení 4 minuty

tisková zpráva:

Před pražským ministerstvem vnitra se konalo protestní shromáždění na podporu ukrajinských Romů 


Dne 19. 5. od 18 hodin proběhlo v Praze před ministerstvem vnitra protestní shromáždění Uprchlíci vítejte: Za důstojné podmínky pro všechny příchozí z Ukrajiny. Jeho cílem bylo vyjádřit nesouhlas s diskriminační azylovou politikou České republiky. Akce se uskutečnila v reakci na humanitární krizi, která aktuálně probíhá na pražském Hlavním nádraží, ale i na mnoha dalších místech státu. Shromáždění svolaly kolektivy Iniciativa Hlavák, RFK, Kolektiv 115. Na shromáždění vystoupili zástupkyně Iniciativy Hlavák, zástupce romské komunity z Mostu, antropolog Filip Pospíšil a další.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

 18514

Výsledek energetické krize: České firmy chtějí obnovitelné zdroje a energetické úspory

20. 5. 2022

čas čtení 6 minut

 

Lidé i firmy hledají způsoby, jak ušetřit

Ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman v úvodu diskusního setkání připomněl, že Evropská komise včera zveřejnila dlouho očekávané legislativní i nelegislativní texty související s odchodem od fosilních paliv. Jejich poselstvím je posílení obnovitelných zdrojů, investování daleko více peněz do OZE a zjednodušení administrativy svázané s dotacemi. „Pořád jsou v České republice prostory pro úsporná opatření. Je teď na jednotlivých členských státech, jak se s tím popasují. Řeší se rychlá novela energetického zákona,“ uvedl Petr Valdman. Představil, jakým způsobem je možné investičně podpořit transformaci energetiky průmyslu, domácností, ale i měst a obcí. „Ve výzvě na energetické úspory veřejných budov jsou připraveny 3,3 miliardy korun, v dotačním programu Nová zelená úsporám je pro obytné domy alokováno 11 miliard korun. Zájem o fotovoltaické panely je čtyřikrát vyšší než v loňském roce. Je to zcela logické, lidé hledají způsoby, jak ušetřit,“ dodal ředitel SFŽP ČR.

Petr Valdman zmínil také Modernizační fond, který je určen na přechod průmyslu na obnovitelné zdroje, a to od podpory jednoduchých projektů, až po ty komplexní. Úplnou novinkou je program Podpora rozvoje komunální energetiky. Jedná se o podporu tzv. komunitní energetiky, zásady jejíhož fungování budou stanoveny v novele energetického zákona. „Je to téma blízké budoucnosti, už teď tím připravujeme základ pro komunitní energetiku. Nevýhoda fotovoltaiky spočívající v tom, že například panely umístěné na střechách škol a školek vyrábějí nejvíce energie v létě, když jsou budovy prázdné, bude kompenzována propojeností v rámci komunity například dodáváním energie do čistíren odpadních vod, které běží celoročně,“ vysvětlil Petr Valdman. O osazení budov v majetku města fotovoltaikou projevilo zájem mimo jiné Hlavní město Praha.

Události na Ukrajině potřebu realizace zásad Green Dealu ještě akcelerovaly

Předseda představenstva a generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák zdůraznil, že spekulace o konci Green Dealu, které se začaly objevovat po začátku války na Ukrajině, jsou neopodstatněné. „Obnovitelné zdroje jsou základem energetické soběstačnosti a nezávislosti České republiky. Je potřeba dekarbonizovat teplárenství. Miliony lidí jsou u nás závislé na centrálním zásobování a bylo by nesmyslné od tohoto systému odstupovat,“ řekl Kamil Čermák. To, co podle jeho slov může posunout energetiku v České republice dál, je přechod od uhlí a plynu na obnovitelné zdroje v kombinaci s jadernou energetikou. „Je tu jasná vůle podniků i institucí dekarbonizovat. I banky o to mají zájem a zohledňují tento proces při úvěrování. Nakonec i jednotliví zákazníci sledují uhlíkovou stopu. To jsou jasné signály trhu,“ popsal Čermák.

To, co je podle generálního ředitele ČEZ ESCO potřeba, je zprůchodnění úřadů a povolovacích procesů. ČEZ ESCO zaznamenává v posledních měsících zájem o dekarbonizaci i od takových segmentů, jako je například sklářství. „Máme obrovský boom poptávky, všichni chtějí mít soláry. To všechno jsou příležitosti a ony se dějí s obrovskou akcelerací,“ dodal předseda představenstva a generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák. Jako úspěšný příklad z minulosti uvedl největší EPC projekt s garantovanou úsporou 21,7 milionu korun ročně a s úsporou 4 400 tun emisí CO₂ ročně, který se týkal celkem třiceti budov ČVUT v Praze.

Banky jdou cestou zvýhodněného úvěrování „zelených“ projektů

Členka představenstva a vrchní ředitelka Komerční banky Jitka Haubová uvedla, že Komerční banka se zavázala být do roku 2026 uhlíkově neutrální. „Chtějí to po nás naši investoři, druhým důvodem jsou regulace. Za poslední roky jsme snížili spotřebu energií o 30 %. Přestěhovali jsme se, zavedli jsme dynamický home office, zaměřili jsme se také na to, jak vyrábíme naše produkty, například z hlediska chlazení našich datových center,“ řekla Jitka Haubová. Pokud je venkovní teplota vyšší než 8 °C, nepotřebuje díky rekuperaci sídlo společnosti zemní plyn k vytápění. Komerční banka se z hlediska energetických úspor zaměřila také na své klienty, má expertní poradenský tým, ochotně spolufinancuje příslušné dotační programy. „Zelené financování máme za zvýhodněné úrokování. Alternativní zdroje sice nemůžou nahradit vše, ale tato cesta, stejně jako cesta energetických úspor, má smysl,“ uzavřela Jitka Haubová.

I dříve dotované provozy mohou po energetických úsporách vydělávat

Kvestor ČVUT Jiří Boháček popsal, jakým způsobem řešila škola s 18 tisíci studenty a 8 tisíci lůžek problematiku energetických úspor. Spolupráci v rámci EPC projektu zahájilo ČVUT v roce 2018, realizace probíhala v letech 2019 až 2020. „Největší problém byl na kolejích a v menzách. Koleje na Strahově byly zanedbané, museli jsme měnit tepelné zdroje, v menzách se měnila vzduchotechnika,“ uvedl Boháček. Podle jeho slov je třeba se při úvahách o energetických úsporách věnovat konkrétním detailům a projektové dokumentaci tak, aby zvolené technologie skutečně vedly k co největším úsporám. „Například technologií vaření se dá ušetřit až 30 % energií. Dá se vydělávat i v provozech, které byly dříve dotovány,“ dodal Jiří Boháček. Úspory díky EPC projektu dosáhly 36 % zemního plynu a 31 % elektrické energie a za první rok úsporu o 1 milion korun vyšší, než bylo v plánu.

***

Diskusní cyklus Energetická bezpečnost ČR pořádá Institut pro veřejnou diskusi (IVD) ve spolupráci s deníkem E15. Partnerem diskusního setkání je Skupina ÚJV a Svaz průmyslu a dopravy ČR.


 16747

Souhrn dezinformačních bludů o situaci na Ukrajině, které cirkulují v řetězových emailech manipulujících české seniory

Na Ukrajině vládne fašismus, podporují ho USA i ČR, obětujeme sami sebe v pomoci těm, kdo si to nezasluhují.. a dopouštíme genocidu na Slovanech!

19. 5. 2022 / Bohumil Kartous

čas čtení 7 minut

Petr Hájek je bývalý mluvčí prezidenta Václava Klause. Tento člověk v současnosti rozšiřuje na svém konspiračním webu Protiproud tezi o tom, že na Ukrajině probíhá speciální vojenská operace, jen čistí Doněckou a Luhanskou republiku od neonacistických jednotek Ukrajinců skandinávského nebo protogermánského původu, kteří páchali genocidu na Slovanech.

Je to nepochybný vítěz v anketě o nejbizarnější projev tuposti, jaký současná dezinformační scéna nabízí. Zbytek je vlastně už jen taková šeď tvořená variacemi na téma nacismu/fašismu, jeho podpory ze strany USA i české vlády, emočními útoky  diskreditujícími válečné uprchlíky (roky pilotováno během času, kdy největším dezinformačním tématem byla imigrace) a snahou ukázat Rusko jako mírumilovnou zemi, která bojuje za mír.

Posuďte sami a podívejte se i do databáze řetězových emailů, kterou spravují Čeští elfové.

O ukrajinských uprchlících v Česku: Neziskovky nedokážou suplovat nefunkční stát

19. 5. 2022

čas čtení < 1 minuta




Rozhovor Britských listů 492. Chudoba v ČR vládne a Češi na sobě nechávají dříví štípat

9. 5. 2022

čas čtení 1 minuta



Jaká by v současnosti měla být v ČR férová mzda? Jan Čulík o tom mluví s politoložkou Kateřinou Šmejkalovou z Platformy pro minimální důstojnou mzdu a z Nadace Friedricha Eberta. Podle provizorních údajů ze začátku roku 2022 by měla být mimopražská minimální důstojná mzda 33 909 Kč hrubého, a pro Prahu 39 974 Kč. Ale jak přimějete podniky, aby takové mzdy lidem skutečně platily? A kdy bude mít česká vláda řádnou ekonomickou strategii, aby ČR přestala být pouhou montovnou a vyráběla inovativně vlastní výrobky v oblasti IT a přechodu na ekologické energetické zdroje? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 10. května 2022.




 16964

Znovu rasismus v České televizi

18. 5. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 9 minut

Kdy pochopí Česká veřejnoprávní televize, že nezvat do pořadů odborníky na romskou a sociální problematiku a nechat mluvit pouze „politiky“ ve svých zásadních pořadech („Události, komentáře“, Otázky Václava Moravce) - je cesta do pekel…

Klademe dlouhodobě špatné otázky, a proto dostáváme špatné odpovědi“

(Tomáš Hirt, antropolog)

17. 5. 2022 opět v Událostech/ komentářích totéž jako minulý týden: Hřib, Rakušan a moderátor Železný, zástupce ukrajinských Romů: Nikdo. Takže opět, o nás bez nás, milí ukrajinští Romové (ani v nejmenším nepodezřívám z jakéhokoli zlehčování této závažné události pana Železného, snad se i snažil), ale výsledek byl jako vždycky: Hrozný!

Ministr vnitra a primátor hlavního města Prahy (oba dva v současné době velmi selhávají) měli dvacet minut volný prostor společně šířit zjevné nepravdy, občas lži. Nepozvat si žádného člověka, který se této problematice dlouhodobě věnuje, je opakované selhání veřejnoprávních medií. Proč zde nemůže být například Miroslav Brož z Konexe, který se této problematice věnuje 20 let přímo v terénu, Jana Horváthová, ředitelka Muzea romské kultury, Alexandra Uhlová, novinářka, která vystudovala romistiku a věnovala se terénním výzkumem ve vyloučených lokalitách, Marek Jakoubek, který se zabývá hermeneutikou cikánských/romských kultur, Anna Šabatová, bývalá ombudsmanka, politická vězeňkyně a signatářka Charty 77, která se problematice lidských práv (a  Romů) věnuje celý život, novinář a historik Markus Pape, věnující se diskriminaci Romů a rasismu…

 18588

Nesnesitelná brutalita bolševiků

20. 5. 2022

čas čtení 8 minut

"Příliš dlouho," píše sir Antony Beevor, "jsme dělali chybu, že jsme mluvili o válkách jako o jediné entitě." V knize Rusko: Revoluce a občanská válka předkládá záznamy hořkých roků mezi lety 1917 a 1921 a odhaluje nesčetné množství způsobů, jak se jednotlivé akce navzájem poskládaly a zahynulo 12 milionů lidí. Toto není příběh o vítězích a poražených. Jak kdysi napsala válečná korespondentka Martha Gellhornová o každém konfliktu, všude: "Neexistuje ani vítězství, ani porážka; existuje jen katastrofa", uvádí ve své recenzi Sara Wheelerová.

 16524

Tisková zpráva:

Europoslanci schválili nulové clo na ukrajinské výrobky. Na návrhu pracovala Markéta Gregorová

20. 5. 2022

čas čtení 1 minuta

Europoslanci hladce schválili dočasnou liberalizaci obchodu s ukrajinskými výrobky. Návrh vítá stínová zpravodajka návrhu Markéta Gregorová, podle které přispěje k podpoře a posílení stávajícího obchodního toku z Ukrajiny do Evropské unie. To podpoří ukrajinskou ekonomiku, která je aktuálně napadena Putinovou válkou.

30777

Šéf OSN vyzývá k přechodu na obnovitelné zdroje energie a říká, že lidstvo se chystá spálit náš jediný domov

19. 5. 2022

čas čtení 2 minuty

Šéf OSN António Guterres ve středu kritizoval "rozbitý" globální energetický systém, který vede lidstvo "stále blíže ke klimatické katastrofě", a vyzval světové lídry, aby se místo toho chopili "záchranného lana... přímo před námi" - přechodu na obnovitelné zdroje.

"Musíme skoncovat se znečišťováním fosilními palivy a urychlit přechod na obnovitelné zdroje energie, než spálíme náš jediný domov," řekl generální tajemník OSN António Guterres, píše Andrea Germanos.

Rozhovor Britských listů 491. Proč Fialova vláda nefinancuje psychiatrickou pomoc pro ukrajinské uprchlíky?

5. 5. 2022

čas čtení 1 minuta




Malé děti kreslí mrtvoly. Nebo nakreslí krásnou slunečnou krajinu a pak ji náhle celou začárají černou pastelkou. Uprchlíci, nyní v ČR především z Ukrajiny, zažili děsivé věci, které je často ztraumatizují na mnoho let, u dětí i na celý život. Jenže většina pomoci uprchlíkům v České republice stále zůstává na občanské společnosti. Fialovu vládu vůbec nenapadlo, že by měla ztraumatizovaným uprchlíkům poskytovat státní zdravotní pomoc psychoterapeutů, psychiatrů a psychologů. Tito odborníci uprchlíkům pomáhají zadarmo jako dobrovolníci. To nestačí a absence efektivní psychologické a psychiatrické péče může v budoucnosti vést k vážným problémům. O tom mluví Jan Čulík s psychiatryní Kateřinou Duchoňovou. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 6. května 2022.


O Komenském v britském rozhlase

19. 5. 2022

čas čtení < 1 minuta


V pořadu rozhlasu BBC "In Our Time", k poslechu ZDE 

(Stránky BBC k tomuto pořadu obsahují i relevantní bibliografii)

O neuvěřitelném pokrytectví Víta Rakušana

19. 5. 2022

čas čtení < 1 minuta

Ministr vnitra Vít Rakušan  oslavuje Nicholase Wintona, který se jistě obrací v hrobě v souvislosti s tím, co Rakušan - rasisticky - dělá ukrajinským romským uprchlíkům.




26728

Je nejvyšší čas na přiměřeně progresivní zdanění

19. 5. 2022 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 2 minuty

Nedivme se, že odbory chystají veřejnou akci. Upřímně, na můj vkus, jim to trvalo dost dlouho. Ale sjezd a kompetence mají svoji váhu - tak tedy alespoň teď. Zdá se, že odbory v současné době ukazují až příliš konstruktivní tripartitní tvář. Ale je bezprecedentní doba, jak konzumistickou krizi rádi nazývají politici i novináři, tak i to se snad dá (dočasně) pochopit. Pohár ale už přetéká.

Kultura utajování a obviňování ruských vrchních velitelů ochromuje ruské vojenské úsilí

19. 5. 2022

čas čtení 10 minut

- Koncert v Ufě:  "Vlast, přátelé, to není prezidentova prdel, kterou je nutno neustále líbat. Vlast, to je žebračka, babička na nádraží, která tam prodává brambory." Ruská policie hned poté obvinila zpěváka Jurije Ševčuka z pomlouvání ruských ozbrojených sil.




Britské ministerstvo obrany uvádí, že dva klíčoví ruští vojenští velitelé  byli suspendováni za svá selhání na Ukrajině

Britské ministerstvo obrany vydalo svůj každodenní veřejný zpravodajský briefing o situaci v Rusku a na Ukrajině a ve čtvrtek  ráno se zaměřilo na situaci v ruské armádě. Ministerstvo uvádí, že generálporučík Serhij Kisel byl suspendován za selhání při obsazování Charkova a viceadmirál Igor Osipov byl suspendován z velení Černomořské flotily. Ministerstvo píše:

"V ruském vojenském a bezpečnostním systému pravděpodobně převládá kultura utajování a svalování viny na činitele. Mnoho velitelů zapojených do invaze na Ukrajinu bude pravděpodobně stále více ochromváno snahou vyhnout se osobnímu obvinění  za operační neúspěchy Ruska.

- Rusko si uvědomuje, že nikdo nevěří lžím jeho státních médií o válce na Ukrajině, tak zahájilo kampaň přesvědčování západních novinářů. Přivezlo je do Mariupolu a tvrdí jim, že město zničili sami Ukrajinci.

- Další útoky na civilisty. Dalších pět mrtvých:

 17804

Orbán a USA na konferenci CPAC v Maďarsku sdílejí ideologii "velkého nahrazení bělochů"

19. 5. 2022

čas čtení 6 minut

 
Americká krajní pravice se dlouhodobě hlásí k maďarskému premiérovi, který hovoří o "sebevražedné" imigrační politice Evropy

Maďarský premiér Viktor Orbán si stěžuje na migranty do Evropy z "jiných civilizací"

 

Maďarský nacionalistický vůdce Viktor Orbán bude hlavním řečníkem na mimořádném zasedání americké Konzervativní politické akční konference (CPAC), která se bude konat tento týden v Maďarsku, ve snaze upevnit vazby mezi radikální pravicí na obou stranách Atlantiku pod praporem ideologie "velkého nahrazení bělochů".

V pondělním projevu se Orbán výslovně zmínil o této ideologii, která tvrdí, že existuje liberální spiknutí, jehož cílem je rozmělnit bělošskou populaci v USA a v evropských zemích prostřednictvím imigrace. Toto krédo, stále více rozšířené mezi americkými republikány, citoval i vrah, který v sobotu zahájil palbu v supermarketu v převážně černošské oblasti Buffala ve státě New York.

Joe Biden ji v úterním projevu v Buffalu označil za "zvrácenou ideologii" a "lež".



Uprostřed nové chudoby v Británii, "policie by neměla trestat lidi, co kradou jídlo v supermarketu

19. 5. 2022

čas čtení 1 minuta

"Policisté by měli při krádežích jídla postupovat podle vlastního uvážení," říká policejní dozorčí orgán. Nový vrchní inspektor policejních sborů tvrdí, že trestné činy z chudoby by měly být "řešeny tím nejlepším možným způsobem"."


Krize životních nákladů vyvolá nárůst kriminality a policisté by měli při rozhodování, zda stíhat lidi, kteří kradou, aby se najedli, postupovat "podle vlastního uvážení", prohlásil nový vrchní inspektor britských policejních sborů.

"Dopad chudoby a dopad nedostatku příležitostí pro lidi skutečně vede k nárůstu kriminality. O tom nejsou žádné dvě možnosti," řekl Andy Cooke v době, kdy inflace v Británii právě  dosáhla čtyřicetiletého maxima 9 %.

Cooke řekl, že není zastáncem amnestie pro lidi, kteří páchají trestné činy z chudoby, ani "nedává lidem volnou ruku, aby chodili krást do obchodů". Namísto toho doporučil policistům, aby se ujistili, že záležitosti týkající se vymáhání práva jsou "řešeny tím nejlepším možným způsobem".

Jeden z šéfu britsk= policie, v jehož oblasti se nacházejí ohniska chudoby, s Cookem souhlasil. "Je rozdíl mezi prvopachatelem, který krade chleba, sýr nebo mléko, aby se najedl, a někým, kdo krade, aby ukojil svou závislost na drogách," uvedl. "Policie je tu od toho, aby pomáhala lidem v krajní nouzi, proto jsme se stali policisty. Můžeme je nasměrovat do potravinové banky nebo na podobnou pomoc."

 18384

Americká armáda musí obnovit svou misi, aby mohla čelit globální krizi vyvolané klimatickými změnami

19. 5. 2022

čas čtení 6 minut

Zpráva Mezivládního panelu pro změnu klimatu (IPCC), která byla zveřejněna 28. února, představuje výzvu "teď, nebo nikdy" k odvrácení katastrofických dopadů oteplování způsobeného člověkem.

Je také do očí bijící, že lví podíl na tom, co je ve zprávě podrobně popsáno, připadá na vrub americké armády. A čím více bude nedbalé civilní vedení - jak na národní, tak na místní úrovni - otálet s vážnými opatřeními k přizpůsobení se změně klimatu a jejímu zmírnění, tím více se tato skutečnost bude zhoršovat, míní Lawrence Wilkerson.

 18077

Finsko a Švédsko vstoupí do NATO, což bude na úkor všeho

19. 5. 2022

čas čtení 5 minut

Očekávaná žádost Finska a Švédska o vstup do NATO je smutnou a dosti patetickou ironií.

Během studené války byl Sovětský svaz vojenskou velmocí, okupoval většinu střední Evropy, jeho vojska byla umístěna v srdci Německa a sovětský komunismus - alespoň po určitou dobu - se zdál být skutečnou hrozbou pro západní kapitalistickou demokracii. Po celá tato desetiletí však Finsko a Švédsko zůstávaly oficiálně neutrální, píše Anatol Lieven.

29463

Jak mediální zprávy o "střetech" matou Američany ohledně izraelsko-palestinského násilí

19. 5. 2022

čas čtení 3 minuty

Izraelská policie 13. května 2022 zaútočila na smuteční hosty nesoucí rakev zavražděné palestinsko-americké novinářky Shireen Abu Akleh, mlátila je obušky a kopala do nich, když padli na zem. Přesto ti, kdo přelétli titulky prvních zpráv několika amerických médií, mohli získat o tom, co se stalo, jiný dojem, píše Ramzy Baroud.

 17773

Jak se Florida stává orbánovským Maďarskem

19. 5. 2022

čas čtení 8 minut

"Možná se Florida stává naším americkým Maďarskem," uvažoval minulý měsíc konzervativní komentátor Rod Dreher ve svém sloupku, v němž chválil Maďarsko za to, že připravuje cestu americkým konzervativcům, kteří chtějí potlačit práva LGBTQ. Dreher je vedoucím redaktorem časopisu American Conservative a otevřeným obdivovatelem maďarského premiéra Viktora Orbána - a to do té míry, že se usadil v Budapešti a vžil se mezi tamní provládní inteligenci, píše Washington Post. 

Nezávislost veřejnoprávních médií v České republice musí být posílena proti budoucím útokům

18. 5. 2022

čas čtení 4 minuty

tisková zpráva
 


Praha, 18. května 2022 – Mezinárodní tiskový institut ve spolupráci s dalšími organizacemi vydal prohlášení k situaci veřejnoprávních médií v České republice, ve kterém uznává chystanou změnu v legislativě. Svoboda tisku v České republice zaznamenala od nástupu vlády premiéra Petra Fialy k moci vítanou změnu. Níže podepsané organizace podporující nezávislost médií proto naléhají na nový úřad, aby využil tohoto impulsu k prosazení změn, které posílí institucionální nezávislost České televize a Českého rozhlasu.

 18718

Trestní stíhání azovských bojovníků v Rusku bude v rozporu s Ženevskými úmluvami

18. 5. 2022

čas čtení 5 minut

Amnesty International: Ukrajinští vojáci, kteří byli po dlouhé měsíce obklíčení v ocelárně Azovstal jsou nyní válečnými zajatci. Váleční zajatci se nesmějí stát obětí žádné formy mučení ani špatného zacházení a musejí dostat bezprostřední přístup k Mezinárodnímu výboru Červeného kříže.


Analýza: váleční zajatci jsou chráněni, pokud nejsou obviněni z válečných zločinů



Jakékoli ruské kroky směřující k trestnímu stíhání a případné popravě některých ze stovek ukrajinských bojovníků, kteří se vzdali v Mariupolu, by mohly být v rozporu s Ženevskými konvencemi, podle nichž nesmějí být  váleční zajatci  trestáni za účast v bojových akcích.

Tyto obavy zdůraznil britský ministr pro ozbrojené síly James Heappey, který pro rozhlasovou stanici LBC řekl: "Myslím, že v této válce už bylo dost zvěrstev, aniž bychom byli svědky poprav nebo čehokoli jiného u válečných zajatcíů, k čemuž, jak se obávám, je toto předehrou. Jen si myslím, že bychom si měli jasně říct, že taková zvěrstva by Západ naprosto odsoudil. Váleční zajatci mají status zakotvený v Ženevské konvenci."

Ruská propaganda nyní vyžaduje od Rusů aktivní účast v "boji proti ničivému Západu"

18. 5. 2022

čas čtení 14 minut

- První ruský voják souzený za válečné zločiny přiznal vinu.  21letý Vadim Šišimarin se přiznal k zabití neozbrojeného civilisty



Šišimarin je obviněn ze zabití neozbrojeného civilisty, 62letého muže v severovýchodní ukrajinské obci Čupachivka 28. února.

Na otázku soudu, zda je vinen z obvinění včetně válečných zločinů a úkladné vraždy, Šišimarin odpověděl "ano". V případě odsouzení mu hrozí až doživotní trest odnětí svobody.

Ukrajinští státní zástupci uvedli, že Šišimarin - seržant ze sibiřské oblasti Irkutsk - a čtyři další ruští vojáci stříleli a ukradli soukromé auto, aby unikli poté, co se jejich kolona stala terčem útoku ukrajinských sil.

Vojáci vjeli do vesnice Čupachivka, kde podle nich spatřili neozbrojeného 62letého muže jedoucího na kole a telefonujícího.

Prokurátoři uvedli, že Šišimarin dostal od jiného vojáka rozkaz civilistu zabít, aby mu zabránil podat zprávu o přítomnosti Rusů. S použitím útočné pušky  vypálil několik ran otevřeným oknem auta na hlavu civilisty, uvedli. Civilista na místě zemřel.

Jedná se o první soudní proces s válečnými zločinci od invaze Moskvy na Ukrajinu 24. února.

 18581

Osud stovek ukrajinských vojáků je nejasný, ukrajinský odpor v Azovstalu končí

18. 5. 2022

čas čtení 8 minut

Ukrajina tvrdí, že dojde k výměně zajatců, ale někteří ruští představitelé uvedli, že by vojáci mohli být souzeni nebo popraveni.

Osud stovek ukrajinských vojáků, kteří ukončili několikatýdenní odpor v ocelárnách Azovstal v Mariupolu, zůstává nejasný poté, co se bojovníci vzdali a byli převezeni na území ovládané Ruskem.

Náměstek ukrajinského ministra obrany uvedl, že budou vyměněni v rámci výměny zajatců, ale někteří ruští představitelé v úterý řekli, že by mohli být souzeni a dokonce popraveni. Poslanci ruské Státní dumy tvrdili, že navrhnou nové zákony, které by mohly zmařit výměnu zajatců za bojovníky, o nichž Moskva tvrdí, že jsou to "teroristé".

 18738

"Za Putina nemůže být žádný mír"

18. 5. 2022

čas čtení 7 minut

Slábnoucí Putinova vojenská síla není pro Alexandra Rodňanského známkou uvolnění. Naopak: Poradce ukrajinského prezidenta předpokládá další možné eskalace. Existuje pouze jedna možnost, jak ukončit válku na Ukrajině.

 18448

Umolousaná národní nohavica

18. 5. 2022 / Petr Haraším

čas čtení 12 minut

Lžikol

Kreml a celé Rusko stále dokolečka kol dokola lže, že na Ukrajině, kde speciálně operuje alias vraždí dle Putinova přání, neútočí na civilisty. Dobrá, naskočme na trapně nabubřelou a tradiční ruskou lež. Pak ovšem jsme oprávněni konstatovat, že ve Velké vlastenecké speciální operaci týmž způsobem operovalo nacistické Německo. Němečtí zachránci (tak je dle dnešní zvrácené ruské propagandy sami Rusové musí historicky nazvati) by pak v Sovětském svazu tudíž nezabili ani jednoho civilistu, nevypálili žádnou vesnici a nezničili žádné město, protože všechno si sovětští komunisto-nacisté přeci způsobili sami. Bránili se a vina jejich jest. Tak dnes hovoří ruská vládní propaganda, takové je stanovisko ruské vlády. A některých Popelavců západních.

 18739

Vykastrované češství: "Seď, buď potichu, neozývej se a nepodnikej žádnou akci!" není jen problém škol - na vině jsou převážně matky

18. 5. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 7 minut

Krocení dětí je pevnou součástí české kulturní ústavy. V článku, který jsem napsal před lety pod názvem Češi jsou chodící monology, jsem na to upozornil: "Češi jsou zvyklí na direktivní mateřskou výchovu, která vede k jedinému, a sice dodržovat řád. Během těch patnácti let, co tu jsem, jsem viděl téměř každý den mladou matku řvoucí na 2-5 leté dítě, ať si nesedá na zem, nebo proč nedá dítě pozor při jezení zmrzliny, jak to, že má už zase roztržené triko atp. Ty matky nechtějí dialog, jejich cílem je spíš vlastní pohodlnost."

4396

"Mlč a trp, i kdyby ti učitel nebo kdokoliv v úřadě křivdil, protože budeš-li své právo hájit, ještě si ho rozhněváš a bude se ti mstít"

18. 5. 2022 / Jan Čulík

čas čtení 17 minut

Když už tedy toto téma rozvířil šéfredaktor Studentských listů Vojtěch Petrů ve svém Rozhovoru Britských listů, a Fabiano Golgo k němu přidal svou analýzu, vraťme se ještě k článku Jana Čulíka, který vyšel na těchto stránkách 8. 10. 2001:


"Mlč a trp, i kdyby ti učitel nebo kdokoliv v úřadě křivdil, protože budeš-li své právo hájit, ještě si ho rozhněváš a bude se ti mstít," - to je podle sociologa Emanuela Chalupného typická zásada chování, kterou rodiče v Čechách od malička vštěpují dětem. Je šokující, že Chalupný toto napsal ve svém díle Národní povaha československá už v roce 1930, tedy dávno před komunismem. Povšiml si, že Češi projevují mentalitu svlačce.



Česká společnost

Kdy se zbavíme švejkoviny?

Proč asi přistavila Česká republika k budově rádia Svobodná Evropa/Svoboda jen polorozbité obrněné transportéry? Analyzujeme podstatu českých švejkovských postojů.

Nejmenované západní výzvědné služby varovaly českou vládu, že by se mohli mezinárodní teroristé pokusit o útok na pražskou budovu amerických vládních rozhlasových stanic Radio Free Europe/Radio Liberty, které se na popud Václava Havla v polovině devadesátých let přestěhovaly z Mnichova do Prahy do budovy bývalého Federálního shromáždění vedle Národního muzea, na horním konci Václavského náměstí. Stanice RFE/RL vysílá to, co mnozí považují za americkou vládní propagandu, z Prahy především do zemí bývalého Sovětského svazu a na Blízký východ, a z toho zřejmě někdo v některé západní rozvědce usoudil, že by se budova RFE/RL jako nástroj americké zahraniční politiky mohla stát terčem podobného útoku jako například americká kasárna v Bejrútu v polovině osmdesátých let anebo americké velvyslanectví v hlavní městě Keni Nairobi, kdy do amerického objektu narazil nebo pronikl nákladní automobil, naložený výbušninami, který řídil sebevražedný atentátník.

EUObserver: Romští uprchlíci z Ukrajiny čelí české xenofobii

18. 5. 2022

čas čtení 5 minut

 


V čekárně u prvního nástupiště na pražském Hlavním nádraží se skrývá pohled, který popírá tvrzení o velkorysé pomoci všem ukrajinským uprchlíkům v České republice.

Na podlaze jsou rozházené spací pytle a igelitové tašky plné oblečení se vrší do výšky. Děti, které se topí v časném letním horku,  pobíhají po prázdném nástupišti, než se bezvládně zhroutí na dřevěné lavičky.

Takto vypadá bezvýchodná situace, do níž se dostaly stovky romských uprchlíků. Zatímco čekají na rozsudek českých úřadů o svém nároku na dočasné vízum, nemohou od státu získat ubytování. Spí na podlaze na nádraží a čekají.

Dobrovolníci, kteří zde pracují, říkají, že uprchlíky jiných etnik ve stejně zoufalé situaci ještě neviděli.

 18508

Ruská armáda zničila jedinou ukrajinskou genovou banku

18. 5. 2022

čas čtení 1 minuta

V důsledku ostřelování Charkiva ruskou armádou byla zničena jediná ukrajinská banka rostlinných genetických zdrojů, jedna z největších na světě, uvedl doktor zemědělských věd Serhij Avramenko, vedoucí výzkumný pracovník Jurijevova institutu rostlinného průmyslu Národní Akademie věd Ukrajiny. 



 18718

Rusko: Státní duma po kapitulaci bojovníků z Azovstalu požaduje obnovu trestu smrti

18. 5. 2022

čas čtení 1 minuta

Státní duma nečekaně zasáhla do situace kolem Azovstalu, kde se za posledních 24 hodin vzdalo více než 250 ukrajinských vojáků. Její předseda v úterý při jednání dolní komory podpořil návrh na zavedení zákazu výměny "nacistických zločinců". A úřadující předseda Liberálně demokratické strany Leonid Sluckij navrhl zrušení moratoria na trest smrti.

 18493

Západní zastánci appeasementu potřebují rychlokurz putinologie

18. 5. 2022

čas čtení 6 minut

Válka na Ukrajině odhalila zásadní neschopnost západního publika ocenit skutečnou povahu moderního Ruska. Mnoho mezinárodních pozorovatelů stále předpokládá, že Rusko je racionální hráč a věří, že politika appeasementu může ukončit konflikt na Ukrajině. Nic nemůže být dále od pravdy, napsal Anders Åslund.

 18724

Iluze konce: Čtyři scénáře průběhu ukrajinské války

18. 5. 2022

čas čtení 5 minut

Vojenský teoretik Martin van Creveld předpověděl první Putinovu fintu a počáteční selhání. Zde nastiňuje čtyři scénáře pokračování ukrajinské války. Jediný z nich je výhodný pro Západ. Všechny znamenají roky války. Možná na ruské půdě.

 18723

Válka na Ukrajině jako chybná kalkulace ruských elit

18. 5. 2022

čas čtení 2 minuty

Přehnaná očekávání ohledně toho, jak Západ zareaguje na ruskou invazi na Ukrajinu, jsou možná nejsilnějším zdrojem hysterie v ruské metropoli. Ruské elity uvěřily, že Západ je "slabý a bez naděje" a tváří v tvář demonstraci síly vždy ustoupí. Ukázalo se, že to není pravda, upozorňuje Vladimir Pastuchov.

 18588

Jak nomenklaturní minulost ruské elity vedla k válce na Ukrajině

18. 5. 2022

čas čtení 2 minuty

Šedesát procent nejvyššího ruského vedení má svůj původ v sovětské nomenklatuře a sdílí hodnoty této třídy. Takoví lidé považují celý postsovětský prostor za svůj, což vysvětluje jak rozhodnutí jít do války na Ukrajině, tak podporu tamní ruské politiky, upozorňuje Maria Sněgovaja.

 17115

Svátek triumfu nacismu

18. 5. 2022

čas čtení 1 minuta

Ti, kteří během 2. světové války bojovali v Rudé armádě, neměli v té době na výběr, zda budou na správné straně historie bojovat proti fašismu, nebo na špatné straně dobývat nové národy pro kremelské rudé fašistické impérium, napsal Alexandr Skobov.

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
43019