Jak mediální zprávy o "střetech" matou Američany ohledně izraelsko-palestinského násilí

19. 5. 2022

čas čtení 3 minuty

Izraelská policie 13. května 2022 zaútočila na smuteční hosty nesoucí rakev zavražděné palestinsko-americké novinářky Shireen Abu Akleh, mlátila je obušky a kopala do nich, když padli na zem. Přesto ti, kdo přelétli titulky prvních zpráv několika amerických médií, mohli získat o tom, co se stalo, jiný dojem, píše Ramzy Baroud.

"Izraelská policie se střetla s truchlícími na pohřebním průvodu," zní titulek online zprávy stanice MSNBC. Podobný titulek měl i deník Wall Street Journal: "Izraelské síly a Palestinci se střetli na Západním břehu Jordánu před pohřbem novináře".

Fox News začíná svůj článek slovy: "V pátek vypukly v Jeruzalémě střety, když se truchlící účastnili pohřbu veteránky a novinářky americké televize Al-Džazíra Shireen Abu Akleh, která byla v pátek zastřelena při reportáži z razie ve městě Dženín na Západním břehu Jordánu."

V titulcích těchto článků není žádná zmínka o tom, kdo násilí vyvolal, ani náznak nerovnováhy sil mezi těžce ozbrojenou izraelskou policií a patrně neozbrojenými palestinskými civilisty.

Takové formulace jsou ve zprávách o násilnostech prováděných izraelskou policií nebo armádou běžné. Podobné titulky následovaly po dubnovém incidentu, kdy izraelská policie napadla věřící v jeruzalémské mešitě Al-Aksá během ramadánu. I tehdy byly policejní útoky na věřící - při nichž bylo gumovými projektily a obušky zraněno až 152 Palestinců - široce popisovány jako "střety".

A na titulcích záleží - mnoho Američanů je při konzumaci zpráv nebo sdílení článků na internetu nečte.

Použití slova jako "střety" by se mohlo zdát smysluplné v tak sporném tématu, jako je izraelsko-palestinský konflikt, v němž se násilných činů dopouštějí obě strany.

Jako znalec palestinské historie a analytik zpravodajství amerických médií o tomto tématu se však domnívám, že používání neutrálních výrazů, jako jsou "střety", k popisu útoků izraelské policie a armády na palestinské civilisty je zavádějící. Přehlíží případy, kdy izraelské síly podněcují násilí proti Palestincům, kteří pro ně nepředstavují žádnou hrozbu. Často také přikládá větší váhu oficiálním izraelským vyprávěním než palestinským.

Americká média jsou již dlouho obviňována z matení svého publika, pokud jde o násilí páchané na Palestincích. Studie MIT z roku 2021, která zkoumala 50 let zpravodajství deníku New York Times o konfliktu, zjistila "nepřiměřené používání pasivních hlasů při referování o negativních nebo násilných činech páchaných na Palestincích".

Používání pasivního hlasu - například informování o tom, že "Palestinci byli zabiti při střetech", a nikoli "izraelské síly Palestince zabily" - je jazyk, který pomáhá chránit Izrael. Také zastírá důvod, proč by se tolik Palestinců mělo na Izrael zlobit.

Nejde jen o New York Times. Analýza více než 100 000 titulků z padesátiletého amerického zpravodajství v pěti novinách, kterou v roce 2019 provedli kanadští výzkumníci v oblasti dat, dospěla k závěru, že "americká mainstreamová média v souvislosti s konfliktem upřednostňují Izrael, a to jak z hlediska samotného množství pokrytých příběhů, tak tím, že poskytují Izraelcům více příležitostí k posílení jejich úhlu pohledu".

Uvedená studie z roku 2019 rovněž zjistila, že slova spojená s násilím, včetně slov "střet" a "střety", byla častěji používána v příbězích o Palestincích než o Izraelcích.

 

Celý článek v angličtině ZDE

 

3
Vytisknout
6853

Diskuse

Obsah vydání | 24. 5. 2022