18530

Ruská hra: Rozhovor s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským

17. 8. 2022

čas čtení 15 minut

 
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij se během posledních šesti měsíců stal inspirativním válečným vůdcem a zastáncem své země. Během hodinového rozsáhlého rozhovoru s deníkem The Washington Post v prezidentské kanceláři, kde jsou chodby temné a obložené pytli s pískem na ochranu před ruským útokem, Zelenskij hovořil o amerických varováních o tom, že se Rusko chystá zahájit rozsáhlou invazi - a o tom, zda jim věřil.

Následuje přeložený a lehce upravený přepis úryvků z rozhovoru, píše Washington Post.

Rozhovor Britských listů 519. Prague Pride: Jak se staví Češi vůči homosexuálům?

15. 8. 2022

čas čtení < 1 minuta



Jeden mimopražský politik v souvislosti s pražským pochodem Prague Pride napsal: „Jako ateista říkám: Bůh ochraňuj tuto zemi!“ Co to znamená a jaký mají Češi postoj vůči minoritám a homosexuálům? O tom mluví v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík s Bohumilem Kartousem. Tento rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 16. srpna 2022.

 19053

Hádka jako zvládání epidemie podle ministra Válka

17. 8. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

V pondělí jsem pozorně poslouchal Dvacet minut Radiožurnálu, kde ministr zdravotnictví Válek hovořil o boji proti COVIDu, financování zdravotní péče atd. Zaujalo mne jeho tvrzení, že Národní ústav pro zvládání epidemie je vytvořen tak, aby se v něm odborníci mohli hádat, dokonce tvrdě hádat. Pan ministr zmínil pár jmen, u nichž jsem si říkal, že hlavní důvod, proč tam jsou, bylo jejich mediální vystupování během pandemie.

 18974

Hospodaření OSBL za červenec 2022

1. 8. 2022

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: V srpnu 2022 se poprvé v historii Britských listů zatím vybralo tak málo finančních příspěvků na provoz, že nebude možné uhradit skromný honorář našim třem redaktorům. Prosíme, přispějte, pokud máte zájem zachovat existenci Britských listů. (JČ)

V červenci 2022 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 42 462.13 Kč výdaje byly  53 176.50 Kč. Finanční příspěvky čtenářů bohužel nepokrývají celkové výdaje, takže rychle směřujeme k nule. Zůstatek ke konci července byl 14 660.49 Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci červenci 2022.  Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 19048

Česká neohomofobie pochází z "buranizace" národa, ale Vondrák/nevondrák,ČR je pro gaye pořád ještě velmi dobré místo

17. 8. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 9 minut

 

Češi už organicky nepatří do západní Evropy. Národ se obrátil zpět do předmasarykovského venkovského režimu východní Evropy a stal se pouhým vazalem maďarské sféry kulturního vlivu.

"Filip bude spát s vámi," informovala mě Šárka, přítelova švagrová. Byli jsme v rodinné chalupě a její pětiletý syn rád hrál fotbal se svým brazilským "strejdou", takže raději chtěl strávit  noc v posteli mezi mnou a Zdeňkem. Nevěřil jsem vlastním uším. To myslela vážně, že dá chlapce spát do postele s homosexuálním párem?

 19046

Co nám říká domovní prohlídka v Mar-a-Lago o české demokracii

17. 8. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

FBI prohledala rezidenci Mar-a-Lago ve floridském Palm Beach kvůli tajným dokumentům ukradeným exprezidentem Trumpem. Mezitím byl v ČR odložen jasný dotační podvod týkající se reklamy na Babišově Čapím hnízdě, zjistili jsme, že policisté v civilu, dokonce občas v Babišově verzi MAGA čepice, chrání expremiérovu nekampaň k prezidentským volbám a zaklekávají přitom nezletilce. A aby toho nebylo málo, Babiš drzý jako opice píše vládě, že prý nemá ani mluvit o deagrofertizaci státní správy a neoprávněných dotacích pro jeho holding.

 19049

Hlavní příčinou bezdomovectví jsou úrazy hlavy, nikoli zneužívání alkoholu nebo drog

17. 8. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 6 minut

Studie, která shromáždila výsledky výzkumů z Austrálie, Kanady, Japonska, Jižní Koreje, Velké Británie a USA, zjistila, že 53 % bezdomovců utrpělo úraz mozku

Kdo z vás neviděl na ulici bezdomovce, který mluví "do vzduchu"? Když jsem se stal šéfredaktorem časopisu Nový Prostor, který prodávají lidé bez domova (a polovinu ceny časopisu  si nechávají pro sebe), otevřel se mi úplně nový svět. Jako každý jsem měl nějaké mylné představy a stereotypy o tom, co je to za lidi a proč tak skončili. Neustálé setkávání s nimi však přineslo hlubší porozumění bezdomovcům  jako skupině a poskytlo mi opakující se společné rysy, které vedly k ostřejšímu pochopení zdroje jejich těžké situace.

 18196

Anglie musí snížit spotřebu masa, aby se vyhnula klimatickému kolapsu, říká potravinový car

17. 8. 2022

čas čtení 3 minuty

 

Čelný britský odborník na stravování Henry Dimbleby varuje, že tento krok je politicky toxický, ale je to jediný způsob, jak dosáhnout udržitelného využívání půdy a zabránit ekologickému kolapsu.


Dimbleby se domnívá, že pro udržitelné využívání půdy v Anglii je nutné snížit spotřebu masa o 30 % během 10 let.


Podle potravinového cara britské vlády je jediným způsobem, jak dosáhnout udržitelného využívání půdy v této zemi a zabránit ekologickému rozpadu, výrazné snížení spotřeby masa a mléčných výrobků.

 18985

Studie: Proč někteří lidé trpí COVIDem-19 více než jiní

17. 8. 2022

čas čtení 2 minuty

V současné době se COVIDem-19 infikuje velké množství lidí. Naštěstí většina z nich pociťuje jen mírné příznaky, z velké části díky vysoké proočkovanosti. U některých jedinců však má onemocnění mnohem závažnější trajektorii a naše chápání základních příčin je stále nedostatečné. Lidský genom může být klíčem k tomu, proč je COVID-19 pro některé lidi závažnější než pro jiné. Tým vědců z Berlínského institutu zdraví v Charité (BIH) spolu s kolegy z Británie a Kanady našel geny a proteiny, které přispívají k vyššímu riziku závažného onemocnění COVIDem-19. Jejich zjištění byla nyní zveřejněna v časopise Nature Communications.

 17692

Kam se podělo poučení z Afghánistánu?

17. 8. 2022

čas čtení 13 minut

Od kolapsu Afghánistánu uplynul jeden rok, a zatímco se svět posunul k jiným otázkám, je důležité si pamatovat klíčová ponaučení z tohoto konfliktu – když už pro nic jiného, ​​tak proto, abychom se v budoucnu vyhnuli opakování stejných chyb, napsal John Manza.

 18196

Nejškodlivější zemědělské produkty? Hovězí a jehněčí maso z ekologického zemědělství, které se krmí na pastvinách

17. 8. 2022

čas čtení 9 minut

 

Studie nákladů uhlíku zveřejněná v časopise Nature zjistila, že zatímco celosvětové průměrné náklady na sójové boby činí 17 kg oxidu uhličitého na každý kilogram bílkovin, průměrné náklady uhlíku na kilogram hovězí bílkoviny jsou ohromujících 1250 kg.

Přibližně 28 % světové půdy se využívá jako pastviny
Analýza: V porovnání s produkcí masa a mléka je plocha půdy využívané k pastvě obrovská



Snad nejdůležitější ze všech environmentálních otázek je využití půdy. Každý hektar půdy, který využíváme pro průmysl, je hektar, který nemůže podporovat divoké lesy, savany, mokřady, přirozené pastviny a další důležité ekosystémy. Zemědělství přitom využívá mnohem více půdy než jakákoli jiná lidská činnost.

Jaké zemědělské produkty na světě nejvíce škodí? Možná vás překvapí odpověď: ekologické, pastvou krmené hovězí a jehněčí maso. Uvědomuji si, že je to šokující tvrzení, píše George Monbiot. Ze všech tvrzení v mé nové knize Regenesis vyvolalo největší hněv. Ale já se nesnažím lidi vytočit. Snažím se prezentovat fakta. Dovolte mi to vysvětlit.

Rozhovor Britských listů 518. Jak teď změní umělá inteligence náš svět?

12. 8. 2022

čas čtení < 1 minuta

 

O tom hovoří Bohumil Kartous se Sarou Polak, antropoložkou a archeoložkou, absolventkou Oxfordské univerzity, která se svým týmem na ČVUT specializuje na umělou inteligenci a na to, k jakým radikálním společenským změnám dojde v důsledku epochální revoluce, před kterou právě stojíme. Tento rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 12. srpna 2022.

 19041

USA "chtějí zničit Rusko", zachránit Kreml může jen úplná porážka Ukrajiny

17. 8. 2022

čas čtení 2 minuty

Rusko čelí vážné hrozbě etnického separatismu nikoli ze strany emigrantských vůdců pracujících pro Západ, ale ze strany aktivistů uvnitř země, kteří nyní tvoří pátou kolonu proti zemi, říkají ruští poslanci. A jediný způsob, jak porazit tuto hrozbu, je dosáhnout konečného vojenského vítězství nad Ukrajinou, tvrdí jeden z nich, Alexandr Borodaj.

Rozhovor Britských listů 514. Proč šíří v Česku dezinformace tolik lidí postižených exekucemi?

29. 7. 2022

čas čtení 1 minuta



"V lednu jsem popsal dílo milionem zadluženého malíře pokojů, který tisíce lidi odrazoval od očkování a na covid jim prodával koňskou pastu. Netík pak fandům na FB odvysílal video, v němž mi vyhrožoval. Teď je za něj u soudu kvůli šíření poplašné zprávy," píše na Twitteru Lukáš Valášek. Jenže dezinformátoři se trestním stíháním od šíření destabilizujících nesmyslů a lží odradit nenechají a česká policie je v té věci v podstatě neschopná. Velmi zajímavou otázkou je, proč je tolik dezinformátorů v Česku v exekuci. Na to v tomto rozhovoru s Janem Čulíkem poukazuje Albín Sybera. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionalnítelevizi.cz od pátku 29. července 2022.


 

Ukrajina se snaží vyvolat chaos v ruské armádě, vysvětluje Zelenského poradce

16. 8. 2022

čas čtení 6 minut

 

Mychajlo Podoljak říká, že cílem budou ruské zásobovací linie, a předpovídá podobné útoky, jako byl výbuch na krymské letecké základně minulý týden


Podle klíčového poradce prezidenta Volodymyra Zelenského je Ukrajina zapojena do protiofenzívy, jejímž cílem je vyvolat "chaos uvnitř ruských jednotek" údery na zásobovací linie útočníků hluboko na okupovaných územích.

Mychajlo Podoljak řekl deníku Guardian, že v "příštích dvou až třech měsících" by mohlo dojít k dalším útokům podobným úterním záhadným úderům na železniční uzel a leteckou základnu na Krymu, a zničení  ruských válečných letadel na krymském letišti Saky z minulého týdne.

Ruská agrese na Ukrajině. Na Krymu hoří muniční sklad

16. 8. 2022

čas čtení 12 minut

- Na Ruskem okupovaném Krymu došlo v úterý  k řadě útoků: První útok se odehrál v muničním skladu u Džankoje na severu země, kde byla poškozena železniční stanice a dva lidé byli zraněni. Dále se objevily zprávy o výbuchu asi 93 km jižně v Simoferopolu. Nyní přicházejí zprávy o explozích a černém dýmu na vojenské letecké základně v Gvardějsku nedaleko středu regionu. Ukrajina se v tuto chvíli tváří zdrženlivě, zda za těmito útoky stojí její ozbrojené síly, ale ruské ministerstvo obrany plně vystoupilo a označilo je za "sabotážní akce".


-  Po explozích na Ruskem okupovaném Krymu ruské síly udeřily zpět, raketové útoky byly hlášeny v severní Žytomyrské oblasti. Na krátkou chvíli dnes byla na celé Ukrajině vyhlášena pohotovost leteckých sirén.

Ukrajina sděluje, že zasáhla základnu využívanou polovojenskými jednotkami Wagner Group

16. 8. 2022

čas čtení 2 minuty

 
Kyjev tvrdí, že zařízení využívané ruskou skupinou bylo zničeno při "přesném úderu", zasažen byl i most u Melitopolu

 

 
Ukrajina konstatuje, že zasáhla základnu využívanou stínovou ruskou polovojenskou skupinou Wagner a také most u okupovaného města Melitopol.

30689

Dvojvariantní vakcína proti covidu byla v Británii schválena pro posilovací očkování

16. 8. 2022

čas čtení 5 minut

 
Britský regulační orgán dal zelenou vakcíně  Moderna, která je určena proti původní variantě covidu i proti omikronu


Vakcína určená proti dvěma různým formám covidu  bude v Británii nabízena v rámci podzimního posilovacího očkovacího programu poté, co ji schválil britský regulační orgán.

Očkovací látka, kterou vyrábí americká společnost Moderna, útočí nejen na původní koronavirus - jak je tomu u v současnosti používaných vakcín - ale je určena speciálně pro variantu omikron BA.1, která minulou zimu vyvolala v Británii vlnu nákazy.

Spojené království je první zemí, která schválila bivalentní vakcínu známou jako "Spikevax bivalent Original/Omicron", čímž dala zelenou jejímu použití jako posilovací vakcíny pro osoby starší 18 let.

Rozhovor Britských listů 517. Jak opravdu cestováním poznat svět a přitom ho nezničit

9. 8. 2022

čas čtení < 1 minuta



Turistika za účelem dovolených se stala v posledních letech masovým jevem a zvlášť letos v létě - zřejmě je to důsledkem předchozí covidové izolace a zároveň obav z toho, jak lidé zchudnou na podzim - jezdí Češi do zahraničí jako posedlí. Jakým způsobem se ale osvobodit od toho, abych si - třeba na pláže v Chorvatsku - prostě jen nepřinesl svůj domácí, český způsob života a byl schopen poznat, co se v zahraničí vlastně děje a jaké to tam je? O autentickém a ekologickém způsobu poznávání cizích krajů hovoří v tomto prázdninovém Rozhovoru Britských listů s cestovatelem Mikym Škodou Bohumil Kartous. Tento rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 9..srpna 2022.

 19044

Řeka Odra: záhada hromadného úhynu ryb přetrvává, toxické látky prý nebyly nalezeny

16. 8. 2022

čas čtení 2 minuty

 

Polští vědci zjistili zvýšený obsah soli až poté, co byly v řece Odře nalezeny tisíce mrtvých ryb

 

Příčina "katastrofálního" hromadného úhynu ryb v řece Odře zůstává i nadále záhadou poté, co polští vědci uvedli, že laboratorní testy zjistily v této středoevropské vodní cestě zvýšenou hladinu soli, ale žádné jiné toxické látky.

Německé obce zakázaly koupání a rybaření v Odře poté, co byly v řece dlouhé 840 km, která protéká z České republiky do Baltského moře podél hranic mezi Německem a Polskem, nalezeny tisíce mrtvých ryb.

Rozhovor Britských listů 516. Zdravotnictví: Zuří inflace, a tak vláda snížila příspěvky na státní pojištěnce

4. 8. 2022

čas čtení < 1 minuta



Inflace v ČR se přibližuje dvaceti procentům. Jak v takové situaci přežívá zdravotnictví? Na to se Jan Čulík v tomto Rozhovoru Britských listů ptá Martiny Hvozdenské, odborářky a zdravotní sestry, která pracuje v nemocnici ve Zlíně. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 5.srpna 2022.

 19045

Obyvatelé Hrdlořez bojují proti nesmyslnému mostu nad mostem v přírodním parku

16. 8. 2022

čas čtení 5 minut

 Foto: Vizualizace budoucího nesmyslného mostu

tisková zpráva spolku Hrdlořezská zvonička

Státní organizace Správy železnic v tichosti připravila mnohamiliardové přemostění dvou železničních mostů v jednom z nejmalebnějších pražských zákoutí a oblíbeném rekreačním místě Pražanů - přírodním parku Smetanka v Praze 9 - Hrdlořezích. Modernizace traťového úseku Praha-Libeň - Praha -Malešice, I. stavba usiluje o získání územního rozhodnutí a stavebního povolení a její vznik provází celá řada alarmujících skutečností a vedle mnoha otazníků i indicie možného korupčního jednání.

Rozhovor Britských listů 515. Vládní pomoc občanům by měla být cílená podle výdajů na bydlení

2. 8. 2022

čas čtení < 1 minuta



Bohumil Kartous hovoří s ekonomem Filipem Pertoldem z CERGE-EI o prohlubující se ekonomické krizi v ČR a o tom, jak jí čelit. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionalnitelevizi.cz od úterý 2. srpna 2022.

 18169

Podle nové studie by jaderná válka způsobila celosvětový hladomor, při kterém by zahynulo více než pět miliard lidí

16. 8. 2022

čas čtení 5 minut

 

Podle generálního tajemníka OSN Antonia Guterrese je lidstvo "jen jedno nedorozumění, jeden chybný výpočet od jaderného zničení".


Podle nové studie by v případě plnohodnotné jaderné války mezi USA a Ruskem zemřelo hlady více než pět miliard lidí.

Důsledky takového konfliktu by byly katastrofální pro produkci potravin, zjistili klimatologové z Rutgersovy univerzity v recenzované studii zveřejněné v souvislosti s válkou na Ukrajině.

"Údaje nám sdělují jediné: musíme zabránit tomu, aby k jaderné válce vůbec došlo," uvedl jeden z autorů, profesor Alan Roebuck.

 19042

"Je to šílenství": Ukrajina zadržuje dech, když Putin mění jadernou elektrárnu ve frontovou linii

15. 8. 2022

čas čtení 9 minut

Záporožská jaderná elektrárna, největší v Evropě, slouží jako krytí pro Rusy, kteří odpalují rakety na území ovládané Ukrajinou

 

Na jedné straně Dněpru je v mlze vidět Záporožská jaderná elektrárna. Šest jaderných reaktorů a chladicí věže se tyčí nad nádrží vybudovanou Sověty. Na protějším břehu se nachází Nikopol, město na jihu Ukrajiny známé svou kozáckou minulostí a moderními továrnami na výrobu trubek a hutních materiálů.

Vzdálenost mezi nimi je sedm kilometrů. Nebo, měřeno raketovou technikou, asi 15 sekund: To je doba, za kterou raketa Grad vypálená ruskými vojáky zakotvenými v atomové stanici narazí do kaštanových bulvárů Nikopolu. Je to malý a děsivý interval mezi životem a smrtí, píší Luke Harding a Christopher Cherry z Nikopolu.

 19043

Poznámky k rozhovoru o Prague Pride

15. 8. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

K rozhovoru Jana Čulíka s Bohumilem Kartousem o Prague Pride a postoji Čechů k homosexualitě bych měl několik poznámek.

Např. to že si anglikáni v New Hampshire svého času zvolili homosexuála, který žil otevřeně s mužem, za biskupa (jedná se o člověka jménem Gene Robinson, má heslo na wikipedii), zatímco anglikáni přibližně v té samé době v Ugandě prosazovali návrat kriminalizace homosexuality (homofobní zákony přivezla do těchto zemí paradoxně Británie, kde dnes mají gay marriage, ale kde ještě v 50. letech byl Turing za to, že má milence, odsouzen k chemické kastraci – pokrok, který Británie udělala, je možné docenit jen v tomto kontextu).

 17834

Proti destrukci přírody

15. 8. 2022 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 7 minut

Souhlasíme s tím, aby destrukce přírody probíhala v současném rámci nebo napříště každé ráno vstaneme s tím, že tomu svými skutky budeme bránit? (aneb skutečný život nejsou žádná kouzla, jen selský rozum)

Třetím rokem žijeme na venkově, před tím též v domku se zahradou - ve městě. K tomuhle textíku mne vede myšlenka, že každý (dokonce i všechny korporace) by měl nejen v době krize hospodařit přiměřeně zdravě. Kdysi jsme se usmívali přísloví, že „dobrá hospodyňka pro pírko i přes plot skočí“ (zdá se, že smích už nepřichází a možná tomu tak bude docela dlouho). V našem novém domově se snažíme používat často i tvrdě nabyté zkušenosti, přístupy blízké přírodě, dobré rady moudrých lidí, selský rozum... a kašleme na předsudky.

6796

V Německu probíhá léto vlaků. V ČR vlaky stojí

15. 8. 2022

čas čtení 2 minuty

V Německu probíhá  léto vlaků, píše Guardian. V Česku:
V červnu zavedla v Německu koaliční vláda vedená SPD výrazně dotovanou a velmi populární měsíční jízdenku na veřejnou dopravu za 9 eur, která měla lidi dostat z aut a zároveň zmírnit krizi životních nákladů. Jen v červnu si ji koupilo 31 milionů lidí. Nejnovější údaje ukazují, že se zdvojnásobil počet cest vlakem na krátké vzdálenosti mezi 30 a 100 km ve srovnání s obdobím před nástupem této  vlády. Zdá se, že každý pátý cestující poprvé využil možnosti pravidelně využívat veřejnou dopravu.

Podobně odvážné experimenty probíhají i jinde, a to na základě dlouhodobého cíle snížit emise oxidu uhličitého a krátkodobé potřeby zmírnit dopady prudce rostoucích nákladů na pohonné hmoty. Ve Španělsku jiná koaliční vláda vedená socialisty zavádí od září do konce roku bezplatné cestování po železnici pro dojíždějící do zaměstnání a snižuje na polovinu mnoho dalších cen jízdného. Rakousko loni zavedlo roční železniční jízdenku Klimaticket, která stojí přibližně 21 eur na týden. Lucembursko v roce 2020 zavedlo veškeré cestování vlaky a autobusy zdarma. Estonské hlavní město Tallinn má veřejnou dopravu zdarma od roku 2013.

 18774

Jak vyhrát opotřebovací válku proti Rusku

15. 8. 2022

čas čtení 21 minut

Průběh této války byl od začátku mapován dvěma způsoby. První je vidět na mapách. Pokrok byl měřen podle získaného území; vyhlídky identifikované podle sporného území; výzvy popsané podle území, které je třeba ještě obsadit. Budeme vědět, že válka skončila, pokud Rusko dosáhne dostatečných zisků, které by uspokojily Putina, nebo si Ukrajina minulé zisky Ruska vezme zpět, napsal Sam Freedman.

29544

NYT: Žaloba pro pomluvu kvůli volebním nepravdám sráží televizi Fox na kolena

15. 8. 2022

čas čtení 13 minut



V týdnech po prohře prezidenta Donalda Trumpa ve volbách v roce 2020 moderátor stanice Fox Business Lou Dobbs tvrdil, že má "obrovské důkazy" o tom, že na vině jsou volební podvody. Tyto důkazy se nikdy neobjevily, ale objevil se nový viník údajného plánu na zfalšování voleb: Dobbs tvrdil, že "algoritmy společnosti Dominion Voting Systems byly navrženy tak, aby byly nepřesné".

Maria Bartiromová, další moderátorka v pořadu, nepravdivě uvedla, že "Nancy Pelosiová má v této společnosti podíl". Jeanine Pirro, osobnost Fox News, spekulovala, že "technické závady" v softwaru společnosti Dominion "mohly ovlivnit tisíce chybějících  korespondenčních hlasovacích lístků".

Tato nepodložená tvrzení nyní patří mezi desítky obvinění uvedených v žalobě společnosti Dominion na ochranu osobnosti proti společnosti Fox Corporation. Žaloba konstatuje,  že společnost Fox opakovaně vysílala nepravdivá, za vlasy přitažená a přehnaná tvrzení o společnosti Dominion a její údajné roli ve spiknutí   ukrást volební hlasy  Donaldu Trumpovi.
 

30775

Německo: Rekordní sucho narušuje lodní dopravu na Rýně

15. 8. 2022

čas čtení < 1 minuta

Zatímco západní Evropa bojuje s přetrvávajícím suchem, hladina vody na nejdůležitější německé vodní cestě, řece Rýn, by mohla ještě klesnout. Sucho způsobuje obrovské narušení s potenciálně masivními důsledky pro ekonomiku.

Zdroj v angličtině: ZDE

30683

Rusku hrozí epidemie psychických a neurotických poruch

15. 8. 2022

čas čtení 1 minuta

Někteří Rusové protestují proti Putinově válce na Ukrajině, jiní emigrují, ale mnozí v tichosti trpí psychickým nepohodlím, stále více z nich si kupuje antidepresiva a obrací se na odborníky o pomoc nebo přemýšlí o sebevraždě, upozorňuje psycholog Andrej Pilipenko.

 18489

Rusko a "úpadek Evropy"

15. 8. 2022

čas čtení 1 minuta

Přehnané zaměření na úpadek Evropy je jedním z kréd ruského lidu, které vychází z jejich původně pravoslavného světového názoru, ale které infikuje dokonce i militantní ateisty a zapálené odpůrce ruské autokracie - včetně mnoha lidí, kteří odcházejí do emigrace uniknout tomuto systému, varuje Vladimir Pastuchov.

O stavu dnešní Británie: "Jak je to možné, že jim to prochází"?

15. 8. 2022

čas čtení 9 minut

Takto hovoří k svým posluchačům moderátor londýnského rozhlasu LBC James O'Brien. Na Twitteru ho sleduje milion lidí:


Tak si dnes nalistujme stranu 9 deníku Daily Express, kde výše zmíněný James Cleverly (současný britský minsitr školství) napsal článek. Mám podezření, že pastelkami.

Protože obsahuje tato slova: S rostoucí inflací, nejvyšším daňovým zatížením za posledních 70 let a prognózami recese se může zdát, že v současné době není moc co slavit.

Dovolte mi, abych si půjčil vaši pastelku, Cleverly, a přidal k tomuto seznamu ještě pár dalších věcí. Máme účty za energie, které sahají až do stratosféry, zatímco firmy, které profitují z privatizace, nadále vykazují takové zisky, které nám ostatním připadají jako telefonní čísla, máme vodárenské společnosti, které pumpují odpadní vody do našich řek jako šílenci.

O tom, že každý den nechávají vodárenské firmy unikat miliardy a miliardy litrů vody z děravého potrubí krátce předtím, než oznámí, že v celé zemi bude platit zákaz používání hadic, protože se blíží sucho.

Zdravotnictví  naprosto praská ve švech, než se konzervativci dostali v roce 2010 k moci, průzkum spokojenosti pacientů s NHS vykazoval historicky nejvyšší výsledky, nejvyšší úroveň spokojenosti pacientů v historii.

29544

Rozpadnou se Spojené státy americké?

15. 8. 2022

čas čtení 10 minut

Rozhlas BBC v neděli v poledne:


Moderátor:

Bude, nebo nebude kandidovat? Donald Trump rozhodně shromažďuje spoustu peněz a zdá se, že má v úmyslu se v roce 2024 znovu ucházet o prezidentský úřad.

Tuto otázku samozřejmě zmírnila razie FBI v jeho domě na Floridě. Trestní obvinění by mu nezabránilo v kandidatuře, odsouzení však ano a uslyšíte divoce se lišící předpovědi o tom, zda by mohl vyhrát, kdyby znovu kandidoval, ale jedno je jisté, ponouká a motivuje své příznivce.

Jedním z jeho úspěchů bylo, že se současně vykreslil jako muž, který  rozhoduje. Jako člověka, který věci dotahuje do konce, a zároveň jako oběť. Proto se mu v posledních dnech podařilo udělat z FBI, ministerstva spravedlnosti a soudce, který vydal příkaz k prohlídce, agenty washingtonského establishmentu s jediným cílem - zničit Donalda J. Trumpa, to je samozřejmě stížnost, kterou v Trumplandu milují. Poslechněte si Betsy McCoy, bývalou viceguvernérku, když byl stát New York v rukou republikánů:

Betsy McCoy:

"Řeknu vám, že to, co FBI udělala Donaldu Trumpovi, je typické, nikoliv netypické. Když FBI provádí razii, jde do toho s ostrými zbraněmi.

 18817

Ruská agrese na Ukrajině: Musí Ukrajina očekávat zradu Západu?

15. 8. 2022

čas čtení 6 minut

 
- Putin prohlásil, že Rusko a Severní Korea rozšíří své vztahy


. Putin severokorejskému vládci Kim Čong-unovi řekl, že obě země "společným úsilím rozšíří komplexní a konstruktivní bilaterální vztahy", uvedla v pondělí KCNA.

Kim údajně také poslal Putinovi dopis, v němž uvedl, že rusko-severokorejské přátelství vzniklo za druhé světové války vítězstvím nad Japonskem. Od té doby jejich "strategická a taktická spolupráce, podpora a solidarita" dosáhly nové úrovně ve společném úsilí o zmaření hrozeb a provokací ze strany nepřátelských vojenských sil, uvedl Kim v dopise.. KCNA tyto nepřátelské síly neidentifikovala, ale obvykle tímto termínem označovala USA a jejich spojence.

Severní Korea v červenci uznala dvě Ruskem okupované "lidové republiky" na východě Ukrajiny za nezávislé státy a představitelé nadnesli možnost vyslání severokorejských pracovníků do těchto oblastí, aby pomáhali při stavebních a jiných pracích.


- Simon Tisdall upozorňuje, že uvěznění Vladimira Putina je strategickým cílem, o který by měl Západ usilovat:

Strategické cíle Západu na Ukrajině - odrazit ruskou invazi, obnovit národní suverenitu a dosáhnout vítězství globální demokracie nad "silami temnoty" - jasně vytyčil americký prezident Joe Biden v březnu ve Varšavě a následně je podpořili vedoucí představitelé Spojeného království a Evropy.

Méně jasné však vždy bylo, zda upřímně očekávají, že těchto cílů dosáhnou, vzhledem k tomu, že NATO se ne zcela hrdinsky odmítá přímo zapojit. Nyní vyvstává nepříjemná, dokonce znepokojivá otázka: měli by se Ukrajinci připravit na to, že jim v zimě Západ vrazí nůž do zad?

Po téměř šesti měsících války se zvětšující se propast mezi rétorikou a realitou stává potenciálně osudnou. Rozhořčení veřejnosti nad invazí ustupuje obavám hraničícím s panikou z jejího znepokojivého dopadu na ceny energií a potravin a životní náklady.

Jak dlouho bude trvat, než se již tak vratká jednota Evropy rozpadne, pokud a kdy se konečně uzavře ruský plynový kohoutek?

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
18105