V Bělorusku brutálně zatýkají i novináře

13. 8. 2020

čas čtení 2 minuty

Ilja Lozovskij, autor a redaktor Organized Crime and Corruption Project, zveřejnil na svém facebookovém profilu popis zatčení a vazby novináře Stase Ivaškeviče ZDE.

Propustili mě včera okolo 19:00. Policajti mě odvezli minibusem pár kilometrů od vězení do ulice Okrestina a nechali mě odejít bez mých osobních věcí, které mi byly zkonfiskovány během mého zatčení (pas, telefon, peněženka, karty, hotovost a klíče). Můj právník, který se pokoušel o jejich navrácení, byl nejdříve směrován do různých kanceláří a pak fyzicky vyveden z vězení.


 

Byl jsem souzen na základě článku 23.34 – „účast na nedovolené činnosti“. Soudce odmítl povolat svědky – policejní příslušníky, kteří mě zatkli na druhé straně města, jak bylo napsáno v protokolu. Soudce také odmítl zhlédnout video na mém mobilním telefonu, kde je zjevné, že v okamžiku zatčení jsem plnil své novinářské povinnosti. Další lidé zatčení na základě tohoto článku byli odsouzeni k 10-15 dnům ve vězení, ale soudce zřejmě přihlédl k mé rodinné situaci – k faktu, že se starám o svého malého syna – a nechal mě odejít s pokutou.

Byl jsem zatčen ve volebním místě, kde jsem reportoval o oznámení volebních výsledků… Když byla místnost uzavřena, lidé požadovali, aby byliu pozorovatelé připuštěni k přepočítání hlasů a já jsem toto filmoval na svém telefonu. Policie začala zatýkat lidi včetně mě, ačkoliv jsem jim řekl, že jsem novinář. V těch chvílích prováděli zatýkání ještě více méně korektně bez mlácení.

Cela, na které jsem byl držen od 9. do 11. srpna,  byla určena pro tři lidi. Bylo nás tam třináct (dva byli později hospitalizováni – jeden byl zmlácen během zatýkání a další měl tržná zranění na noze od granátu). Během dvou dnů zadržení jsme dostali jeden bochník chleba pro celou celu. Jednou jsme byli nahnáni na nádvoří gumovými obušky.

V tuto chvíli jsou můj kameraman Ivan Muraujou a researcher Siaržuk Herasimovič, zatčeni v různých částech Minsku 11. a 10. srpna, stále ve vazbě. Nejsou o nich žádné zprávy. Pokud je mi známo, tak novináři Belsat TV Tatiana Belašova, Vitalij Dubik, Maxim Švéd a Alena Ščerbinskaja jsou ve vazbě bez dostupných informací o jejich lokalitě. Potřebují podporu a solidaritu mezinárodní novinářské obce. Novináři z dalších médií byli také zatčeni, zmláceni, anebo zraněni gumovými projektily. Vypadá to, že autority jdou cíleně po novinářích.


(Překlad Albín Sybera)

0
Vytisknout
7197

Diskuse

Obsah vydání | 18. 8. 2020