Ursula von der Leyen: "LGBT-free zóny" nemají místo v EU

17. 9. 2020

čas čtení 1 minuta


Ve své první zprávě o stavu Unie kritizovala prezidentka Evropské komise polskou vládnoucí stranu

Leyenová také dala najevo, že se nevzdá zásady, že rozdělování fondů EU musí být podrobeno podmínce finanční bezúhonnosti, poté, co se vynořily otázky ohledně podvodného zneužívání fondů EU v Maďarsku a v České republice

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyen konstatovala, že "LGBT-free zóny" v Polsku jsou "zóny bez lidskosti". které nemají místo v Evropské unii. Ostře tak kritizovala polskou vládnoucí stranu Právu a spravedlnost.

 

V sedmasedmdesátiminutovém projevu na četná témata, od koronaviru až po klimatickou krizi přislíbila von der Leyenová, že bude budovat "unii rovnosti" a kritiovala evropské členské země, které rozmělňují zahraničně politické signálu EU o zásadním významu dodržování lidských práv.

Jasně vyjádřila kritiku polské ultrapravicové nacionalistické vlády, která často útočí na to, co nazývá "ideologií LGBT" a kde se celá řada polských měst prohlásila za "LGBT-free zóny".

"Být sám sebou není ideologie," řekla von der Leyenová, k čemu europoslanci tleskali. "Je to vaše totožnost. Takže to chci říci jasně: LGBTQI-free zóny jsou zóny bez lidskosti. A nemají místo v naší unii."

EU vede dlouhodobý spor s Polskem ohledně zákonnosti od té doby, kdy tam vládnoucí strana Právo a spravedlnost oslabila nezávislost soudů. Tento boj se nyní zřejmě zintenzivní, protože von der Leyenová dala najevo, že se nevzdá zásady, že rozdělování fondů EU musí být podrobeno podmínce finanční bezúhonnosti, poté, co se vynořily otázky ohledně podvodného zneužívání fondů EU v Maďarsku a v České republice. Zdůraznila, že ochrana rozpočtu EU "před všemi druhy podvodů, korupce a konflitu zájmů" je bezpodmínečná a v té věci EU neustoupí.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
9048

Diskuse

Obsah vydání | 22. 9. 2020