Průběžné zpravodajství

WHO: Svět je teprve na začátku koronavirové pandemie

16. 9. 2020

čas čtení 5 minut
Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. 16. 9.  bylo v ČR registrováno  38 896  nakažených, je to nárůst za posledních 24 hodin 1 677  případů.   V nemocnici je nyní  333 osob a  celkem zemřelo 476 osob. V posledních dnech umírá v ČR na koronavirus 5 až 6 osob denně.   Číslo R  v ČR je 1,4! Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce.

Situace v českých městech je alarmující, přitom žádná karanténní opatření se nezavádějí a případy nákaz se systematicky netestují a netrasují. Počet nákaz roste a to povede po několika týdnech k nárůstu počtu pacientů v nemocnicích a k nárůstu úmrtí. Potíž je, že ČR pandemii letos na jaře zvládlo velmi dobře, tak si nyní nedůvodně mnoho lidí myslí, že je koronavirus prkotina. Ale není to prkotina. (JČ)

- Svět je teprve na začátku koronavirové pandemie, varoval mimořádný velvyslanec pro Covid-19 Světové zdravotnické organizace Dr. David Nabarro. "Je to opravdu vážné."

- Sedm lidí zemřelo na koronavirus v americkém státě Maine poté, co se tam 7. srpna konala svatba, jejíž hosté nedodržovali sociální distancování a nenosili roušky. Na svatbě bylo nakaženo 176 hostů. Šest mrtvých bylo obyvateli pečovatelského domova v městě Madison. Nikdo z nich na svatbě nebyl, do domova byla nákaza zanesena účastníkem na svatbě. "Tomuto viru se líbí shromáždění," konstatovala hlavní hygienička státu Maine.

- Počet globálních úmrtí na koronavirus dosáhl 927 245 osob. Celosvětově je registrováno 29 190 588 nákaz. Předpokládá se, že obojí čísla jsou daleko vyšší.

- Počet nákaz v Indii přesáhl 5 milionů, což vážně zatěžuje nedokonalé indické zdravotnictví především v chudých městech a vesnicích. Ministerstvo zdravotnictví informuje o 90 123 nových nákazách za posledních 24 hodin, čímž se počet nákaz v Indii zvýšil na 5 020 359, asi na 0.35 procent celkového obyvatelstva Indie, které čítá 1,4 miliard lidí. Za posledních 24 hodin zemřelo v Indii na koronavirus dalších 1290 osob, čímž se počet mrtvých v Indii zvýšil na  82 066.

- Donald Trump zase tvrdil, že koronavirus zmizí bez vakcíny. K tomu dojde v důsledku "mentality stáda", řekl v televizi. Není jasné, zda mínil "imunitu stáda", nicméně výraz "mentalita stáda" opakoval v rozhovoru několikrát. V úterý Trump lživě tvrdil, že veřejnosti o nebezpečí koronaviru nelhal. V knize Boba Woodwarda Rage, jemuž Trump poskytl 19 (!) rozhovorů a jemuž Trump spontánně opakovaně telefonoval, jsou důkazy, že Trump věděl už v lednu 2020, že koronavirová krize bude vražedná, ale lhal veřejnosti, že je to jen "chřipečka". ZDE 

- Británie zaznamenává děsivou krizi v oblasti testování a trasování. Systém je naprosto přehlcen a posílá nemocné lidi k testování na vzdálenost až 600 km, což je zcela nerealistické. Výsledky testování přicházejí někdy až za 8 dní, což je naprosto k ničemu. Nefunkčnost řádného testovacího systému vyvolává chaos ve školách, v lékařských zařízeních, pečovatelských domovech i střediscích, protože lidé se musejí izolovat, aniž by měl výsledek testu, zda jsou covid pozitivní. Jako obvykle, ministři měli dlouhé měsíce, aby připravili řádný funkční testovací systém, neudělali nic. Namísto toho, aby dali přednost místnímu testování, konzervativní ideologové v Johnsonově vládě dali centrálně kontrakty na testování kamarádům ze soukromých firem, kteří z věci dělají kůlničku na dříví.

- Koronavirus usmrcuje hispánské, černošské a indiánské děti v USA v daleko větších počtech než děti bělošské, vyplývá z amerických federálních statistik zveřejněných v úterý.  ZDE 

 
- Uzamčení města New York snížilo šíření koronaviru o 70 procent, ale kdyby lidé bývali nosili roušky, pandemie by byla v tomto koronavirem těžce postiženém městě zvládnuta ještě daleko efektivněji, vyplývá z nové studie. ZDE

. Americké státy, kde se znovu otevřely hostince a bary, zaznamenaly v průměru do tří týdnů zdvojnásobení počtu nákaz. ZDE 

- Asi 872 milionů školních dětí - polovina školáků na světě, stále ještě kvůli pandemii nemůže chodit do školy.

- Téměř pětina Jihoafričanů byla zřejmě nakažena koronavirem. Jihoafrická republika registruje 650 749 nákaz, ale celkový počet infekcí je možná až "12 milionů", řekl ministr zdravotnictví Zweli Mkhize.

- Švédsko zaznamenalo nejmenší denní počet nákaz od března, 108.

- Holandsko zaznamenalo denní rekordní nárůst nových nákaz, 1379. 

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
8373

Diskuse

Obsah vydání | 22. 9. 2020