Čtyři guvernéři Republikánské strany nepodpořili Trumpovu kandidátku na Nejvyšší soud

14. 10. 2020

čas čtení 1 minuta
Čtyři vlastní guvernéři Republikánské strany odmítli podepsat dopis na podporu nominantky Donalda Trumpa na post soudkyně Nejvyššího soudu Amy Coneyové Barrettové, upozorňuje Zachary Evans.


Z 28 státních guvernérů jich 24 podepsalo společný dopis vyzývající k "rychlému schválení" Barrettové. Guvernéři, kteří nepodepsali, jsou Larry Hogan z Marylandu, Charlie Baker z Massachusetts, Phil Scott z Vermontu a Chris Sununu z New Hampshire.

Sununu na rozdíl od ostatních otevřeně nekritizoval Trumpa. Uprostřed kampaně za znovuzvolení podle průzkumu Saint Anshelm College vede nad vyzývatelem Danem Feltesem z Demokratické strany v poměru 58:35 %.

"Jako guvernér nemá Chris Sununu v procesu potvrzení žádnou roli," prohlásil mluvčí Sununuovy kampaně Ben Vihstadt pro WMUR News. Nicméně guvernér New Hampshire podporoval prezidentovy předchozí nominanty, Neila Gorsucha a Breta Kavanaugha.

Sununu vyjádřil určitou podporu pro slyšení kandidátky v Kongresu.

"Myslím, že soudkyně Barrettová bude mít slyšení, což myslím, že je přiměřené," prohlásil Sununu koncem září. "Co jsem vždy tvrdil, a myslím, že zde hovořím za spoustu lidí po celé zemi, když říkám, že tento proces musí být ústavní, musí být férový a co je nejdůležitější, musí být proveden s určitou zdvořilostí."

Tlak prezidenta na Republikánů v Senátů na potvrzení Barrettové před listopadovými volbami vyvolalo ostrou kritiku Demokratické strany. Pokud by Barrettová byla potvrzena, převzala by pozici zesnulé liberální soudkyně Ruth Baderové Ginsburgové a zajistila na soudu konzervativní většinu 6:3.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
4580

Diskuse

Obsah vydání | 15. 10. 2020