Asijské a evropské trhy reagují na zprávu o zdržení vývoje vakcíny

14. 10. 2020

čas čtení 1 minuta
Trhy v úterý vykázaly smíšenou reakci, když si investoři po růstu předchozího dne vybrali pauzu. Náladu postihly zprávy, že testy vakcíny byly pozastaveny, když jeden z dobrovolníků onemocněl.


I když Wall Street zaznamenala vzestup akcií technologických firem, regionální obchodníci se potýkali s omezeními v důsledku nárůstu infekcí a znovuuvalování restriktivních opatření po celém světě.

Došlo jen k minimální reakci, když vysoce postavený člen Demokratické strany prohlásil, že Sněmovna reprezentantů by tento týden neměla očekávat žádnou akci ve věci ekonomického stimulu, což znamená, že dohoda s Trumpem o pomoci ekonomice před volbami 3. listopadu se stala ještě méně pravděpodobnou.

Republikáni odmítli i nabídku ve výši 1,8 bilionu dolarů, kterou minulý týden předložil Bílý dům.

Přesto trvají očekávání, že zákon bude nakonec schválen - a když Biden v průzkumech vede nad Trumpem a Demokraté mohou převzít obě komory Kongresu, je řeč o větším balíku.

Obavy ohledně vývoje vakcíny se mezi investory projevují mnohem výrazněji, poté co firma Johnson & Johnson oznámila, že dočasně zastavila zkoušky, poté co jeden z účastníků onemocněl.

Firma tvrdí, že vážné nepříznivé události jsou "očekávanou součástí jakékoliv klinické studie, zejména velkých studií," a dodala, že firemní pravidla umožnila přerušení studie, aby se zjistilo, zda problém souvisí s testovanou látkou a zda lze zkoušky obnovit.

Zpráva znamená ránu pro naděje, že účinná léčba choroby bude k dispozici v nejbližších měsících. Koronavirus po celém světě zabil více jak milion lidí, infikoval desítky milionů a uvrhnul globální ekonomiku do recese.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5394

Diskuse

Obsah vydání | 15. 10. 2020