Až 2 roky vězení za duhovou svatozář? Amnesty kvůli Polsku burcuje českou veřejnost k akci

25. 2. 2021

čas čtení 1 minuta
tisková zpráva Amnesty International


V Polsku vrcholí proces s trojicí žen, které na jaře 2019 vylepily plakáty s Pannou Marií a přidělanou svatozáří v barvách duhy. Všechny tři jsou nyní obviněny z „urážky náboženského cítění“ a hrozí jim až dva roky vězení. Už příští úterý (2. března) vynese okresní soud v Płocku finální rozsudek. Lidskoprávní hnutí Amnesty nyní vyzývá českou veřejnost k solidární akci.


Česká Amnesty dnes spouští solidární kampaň na jejich podporu. Ve spolupráci s agenturou pro digitální marketing Fragile jsme vyvinuli speciální filtr, který využívá technologii rozšířené reality. Filtr Rainbow Madonna funguje tak, že každému přidělá duhovou svatozář. Pořízením a sdílením fotografie či videa s hashtagem #DuhaNeníZločin mohou lidé na sociálních sítích vyjádřit solidaritu s polskými ženami a také nesouhlas s jejich stíháním,“ říká Žaneta Sladká, manažerka kampaní v hnutí na ochranu lidských práv Amnesty ČR.

Polsko je vázáno Mezinárodní úmluvou o občanských a politických právech, Evropskou úmluvou o lidských právech a Chartou základních práv OSN. Z tohoto důvodu by mělo respektovat, chránit a prosazovat právo na svobodu vyjadřování. Je absurdní, aby byly Anna, Joana a Elžbieta odsouzeny jen za uplatnění svého práva na svobodu vyjadřování a pokojný protest. Jedna z nich, Elžbieta Podlešná, navíc čelí nejméně 14 dalším soudním řízením a je pod neustálým policejním dohledem. A to jen kvůli svým poklidným aktivitám,“ dodává Sladká.


Veřejnost se do podpory obviněných žen může zapojit použitím zmíněného filtru s duhovou svatozáří přes sociální sítě české Amnesty nebo podpisem
on-line petice.


0
Vytisknout
5496

Diskuse

Obsah vydání | 2. 3. 2021