Průběžné zpravodajství:

Indie registrovala čtvrtinu všech globálních mrtvých na koronavirus. Svět ohrožují nové, nebezpečné varianty. V ČR zemřelo dalších 58 lidí

5. 5. 2021

čas čtení 4 minuty
V úterý 4.5. ministerstvo zdravotnictví zaznamenalo 2405 denních nákaz je to nárůst o 189 nákaz.  Nebyly uzavřeny montovny.  V ČR do 4.5.  zemřelo  29 479 lidí, to je nárůst o 58 mrtvých.  V nemocnicích je 2484 osobPočet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1  639 248 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. I Českou republiku vážně ohrožuje cestování do zahraničí.

Průměrný počet nákaz za posledních 7 dní je v ČR 123 na 100 000 obyvatel, za posledních 14 dní 274 na 100 000 (v Británii je to nyní 23 nákaz na 100 000).

V úterý 4.5. bylo v ČR očkováno 68 020 osob, ukončeno bylo očkování u jen 7836 osob. První dávkou bylo dosud očkováno 2 318 271 lidí, druhou dávkou 1 016 720 osob.

Financial Times sleduje počty mrtvých a počty očkování. Z tohoto grafu je zjevné, že ČR má per capita globálně druhý nejvyšší počet mrtvých - po Maďarsku (ČR je ta modrá tečka pod informací o ČR, Maďarsko je ta červená tečka daleko vpravo.) Zdroj ZDE:


- Očkovací kampaně jsou "závodem mezi vakcínami a novými variantami koronaviru" - lidé musejí být očkováni co nejrychleji, aby bylo zabráněno vzniku nových nebezpečných variant. Jinak se vakcína stává statickým řešením pro pohyblivý cíl. Problémem je, že koronavirus je stále ještě nová nákaza. Vědci nevědí, jak dlouho získaná imunita trvá a a přirozená imunita, získaná nákazou, zřejmě trvá jen několik měsíců. Proto je nesmírně důležité se nechat očkovat, bez ohledu na to, zda jste koronavirus měli nebo ne. V ČR se mezi idioty šíří nebezpečný mýtus, že ten, kdo koronavirem už byl nakažen, se "očkovat nemusí". Také sobectví, že "já nemusím karanténu dodržovat, mně se to netýká."  Bude velmi dlouho trvat, než ve společnosti vznikne státní imunita, přeedvším proto, že není vakcína pro asi 20 procent obyvatelstva, totiž pro děti. ZDE   Vědci předpokládají, že bude nutno občany očkovat ještě i napotřetí, na podzim, a to pozměněnou vakcínou, která dokáže chránit i před novými variantami. V Channel 4 News informoval v úterý večer  Richard Hatchett, šéf CEPI, Koalice pro inovace a připravenost na epidemie, že vědci pracují na vakcíně, která by měla lidi chránit před všemi koronaviry, jichž je ve zvířecí říši asi 400 a je možné, že některé přeskočí na člověka. Tato obecně ochranná vakcína by měla být k dispozici asi do dvou let. ZDE 

- Celkový počet mrtvých v Anglii a ve Walesu je už sedmý týden nižší, než je pětiletý průměr, informoval britský státní statistický úřad. Celkem v Británii zemřelo 152 491 osob, u nichž je na úmrtním listě zmíněn covid-19.

- Dva členové indické delegace na jednání skupiny G7 v Londýně jsou nakaženi koronavirem a odešli do karantény.

 

- Očkování proti koronaviru v Iráku šlo celé týdny špatně, ale po výzvě populárního populistického šiitského duchovního Muqtady al-Sadra, aby se lidé nechali očkovat, se konečně rozjíždí. Ilustruje to moc sektářských vůdců a všeobecnou nedůvěru lidí vůči státu.

- Neregulované cestování do zahraničí "by mohlo být opravdu velmi nebezpečné", varoval v televizi Sky News profesor Adam Finn, avšak pomocí karantén a očkování by bylo možno nebezpečí omezit.

- V Indii minulý týden byla registrována čtvrtina všech globálních úmrtí na koronavirus.

- Náměstek australského premiéra Michael McCormack uvedl, že "nikdo nebude posílán do vězení", pokud by se vrátil z Indie. Australská vláda tedy odstupuje od svých původniích výhrůžek.

- Bývalý brazilský ministr zdravotnictví sdělil parlamentnímu vyšetřování, že prezident Bolsonaro dobře věděl, že chlorochin není proti covidu účinnýá lék. V Brazílii na covid zemřelo už více než 408 000 osob.

- Britský premiér Boris Johnson a americký ministr zahraničí Antony Blinken se shodli na nutnost globálního rozšíření vakcín, má-li být ukončena pabndemie.

- Joe Biden chce očkovat do svátku 4. července aspoň první dávkou vakcíny nejméně 70 procent Američanů.

- V Německu kritizují zákon, který má zrušit rozestupy, nutnost testovat a zákaz vycházení pro plně očkované občany, vzhledem k tomu, že mladí lidé nebudou očkováni ještě po dlouhé měsíce.

- USA do úterka proočkovaly 247 769 049 dávek vakcín.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

-1
Vytisknout
5417

Diskuse

Obsah vydání | 11. 5. 2021