Koronavirus: Samotné sdílení patentů nedostatek vakcín nevyřeší. Nutné je i know-how

8. 5. 2021

čas čtení 2 minuty
Patenty představují jen jeden z dílů vakcínové skládačky. Klíčové je však know-how týkající se skutečného výrobního procesu, upozorňuje Saad Hasan.


Rozvojové země v čele s Indií a Jihoafrickou republikou po celé měsíce lobbují za výjimku u organizace TRIPS při WTO. Neschopnost multinacionálních firem vyrábět vakcíny v dostatečně velkém množství hrozí rizikem, že křehký úspěch bohatých států bude podkopán druhou vlnou, v níž nakažlivější mutace viru zahltí zdravotnické systémy chudých zemí.

Vloni při Světové obchodní organizaci vznikla iniciativa COVID-19 Technology Access Pool (C-TAP), která počítá se sdílením nejen patentů, ale také s nimi spojených vědomostí a údajů týkajících se zdravotnických technologií. Žádná ze západních farmaceutických firem se však k C-TAP nepřidala.

Lidé z farmaceutického průmyslu hovoří o tom, že pouhé uvolnění patentů nepovede k rychlému nárůstu výroby vakcín.

Na rozdíl od jednoduchých přípravků jako aspirin je vakcíny obtížné vyvíjet. Neexistují žádné generické vakcíny - každá šarže musí mít přesně totéž složení, aby vyvolala stejnou reakci imunitního systému. A aby bylo tohoto cíle dosaženo (u ruské vakcíny Sputnik V jej zjevně dosaženo nebylo - pozn. BL), je třeba mnohem více informací, než kolik jich obsahuje samotný patent.

Ještě před pandemií byl globální trh s vakcínami z 80 % ovládán několika velkými multinárodními společnostmi, GSK, Pfizerem, Sanofi a Merckem.

Jak se rozvíjela technologie výroby vakcín, regulace se stávala přísnější. Pro nové firmy existuje mnohem více bariér při vstupu na trh. V roce 1997 vakcíny vyrábělo nejméně 55 států. K roku 2015 to už bylo méně než 20.

Například vakcína Pfizer má různé komponenty, část z nich je patentována jinými společnostmi. Není tedy možno očekávat, že uvolněním patentové ochrany samotného Pfizeru bude možno jeho vakcínu vyrábět jinde.

Patenty navíc obsahují jen kodifikovanou informaci. Při transferu technologií však dochází ke spolupráci expertů z výrobního závodu, kteří přijíždějí do nové továrny vyškolit nové pracovní síly, což jim zpravidla trvá několik týdnů.

Pokud vlády pouze uvolní patentovou ochranu, stane se toho jen málo. Aby takový krok fungoval, nadnárodní společnosti by musely také sdílet svou expertízu a procesy týkající se kontroly kvality.

Společnost Moderna již vloni v říjnu oznámila, že nebude stíhat porušení svého patentu týkajícího se výroby vakcíny. Avšak od té doby nikdo příležitosti nevyužil.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
4459

Diskuse

Obsah vydání | 11. 5. 2021