Koronavirus ve Španělsku: 73 % obětí v pečovatelských domech v Madridu nebylo převezeno do nemocnice

5. 5. 2021

čas čtení 1 minuta
Regionální údaje ukazují, že v první vlně pandemie pacienti z domovů pro seniory umírali v místě bydliště, nikoliv ve zdravotnických centrech, jak tvrdí lokální premiérka Isabel Díazová Arusová, napsal před klíčovými volbami v Madridu Fernando Peinado.


Sedm z deseti pacientů s COVIDem-19 v pečovatelských domech v Madridu zemřelo bez převezení do nemocnice. Podle údajů regionální vlády takto během první vlny pandemie zemřelo 11 389 obyvatel pečovatelských domů, přičemž 8 338 - neboli 73 % - nebylo převezeno do zdravotnických center. Oběti místo toho byly ponechány, aby zemřely v pečovatelských domech, které často postrádají zdroje potřebné k léčení pacientů a podmínky pro důstojnou smrt.

Tyto údaje protiřečí tvrzením madridské premiérky Isabel Díazové Ayusové z konzervativní Lidové strany, která pronesla během kampaně za znovuzvolení před úterními volbami. Podle ní sedm z deseti seniorů z pečovatelských domů zemřelo v nemocnici. Údaje její vlastní vlády však ukazují opak.

Situace byla stejná ve všech 26 veřejných nemocnicích v Madridu, z nichž jsou údaje k dispozici, uvádí studie epidemioložky Maríi Victorie Zunzuneguiové, která se specializuje na geriatrickou péči. Studie sleduje úmrtí mezi 8. březnem a 7. červencem 2020.

Podrobnosti ve španělštině: ZDE

1
Vytisknout
5932

Diskuse

Obsah vydání | 11. 5. 2021