Brexit: Boris Johnson poslal dvě hlídkové vojenské lodě proti francouzským rybářům

6. 5. 2021

čas čtení 1 minuta

Aktualizace: Přibližně 80 francouzských rybářských člunů dočasně ukončilo svůj protest u přístavu St. Helier a odplulo zpět k Francii. Britské vojenské lodě zůstávají na místě. Francie také vyslala k ostrovu Jersey dvě vojenské lodě. ZDE 


Aktualizace: Asi 80 francouzských rybářských člunů ve čtvrtek protestuje u přístavu St. Helier na ostrově Jersey:


Boris Johnson poslal k ostrovu Jersey v kanálu La Manche dvé hlídkovací lodi britského námořnictva, aby zabránili blokaci přístavu na ostrově Jersey protestujícími francouzskými rybáři.

Dochází k eskalaci konfliktu mezi Francií a pobrexitovou Británií ohledně přistupu k vodám kolem ostrova.

Hlídkovací lodi britského námořnictva byly vyslány po rozhovorech ve středu večer mezi Borisem Johnsonem a hlavním ministrem ostrova Jersey Johnem Le Fondré, který varoval Downing Street, že bezprostředně hrozí blokace přístavu na ostrově Jersey francouzskými rybářskými čluny.

Vláda na ostrově Jersey už je vážně znepokojena výrokem francouzské ministryně pro námořní záležitosti Annick Girardinové, která varovala, že Francie možná bude nucena ostrovu Jersey vypnout elektřinu, pokud bude ostrov Jersey bránit v přístupu do svých vod francouzským rybářům. Francouzští rybáři mají mít podle dohody o brexitu EU s Británii do zminěných vod přístup, avšak Británie jim v tom brání byrokratickými opatřeními. Britští ministři reagovali "rezolutně" a obviňují Francii a Evropskou unii z "nepřátelských akcí".

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

1
Vytisknout
6623

Diskuse

Obsah vydání | 11. 5. 2021