Havanský syndrom a "forever wars"

5. 5. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
Foto: Freeimages.

V 90. letech nejprve v USA zavládlo přesvědčení, že "havanský syndrom" vyvolávaný útoky mikrovlnnou zbraní je třeba připsat aktivitám Kubánců, odjakživa jedněm z nejnebezpečnějších protivníků amerických zpravodajců. Jak ale rozsah kauzy s přibývajícími léty bobtnal, stále více lidí si uvědomovalo, že ubohá kubánská ekonomika za tak rozsáhlou nepřátelskou operací zřejmě stát nebude. Ze stejných důvodů lze ale vyloučit např. KLDR či Írán. Nasnadě je předpokládat aktivity výrazně silnější mocnosti.


Kauza odstartovala v roce 1996, kdy byl čínským prezidentem umírněný protržní konzervativec Ťiang Ce-min usilující o nekonfrontační kurz v zahraniční politice. Představa, že právě on by dal tajným službám rozkaz podnikat potenciálně smrtící a rozhodně zdraví ohrožující útoky na americký bezpečnostní a diplomatický personál, nepřipadá reálná vůbec nikomu.

Kdo tedy ještě zbývá a mohl reálně páchat mikrovlnné útoky po celém světě - kdo má jak motivaci, tak zdroje - je zřejmé. Další věrohodná vysvětlení již nejsou k dispozici. Americké zpravodajské služby navíc vědí přinejmenším od roku 2012 s jistotou, kdo konkrétní z amerických protivníků vyvíjí mikrovlnné zbraně.

Případy útoků na Kubě, v Číně, v Rusku a nejnověji i na několika místech v USA, včetně Washingtonu, zahrnují u obětí silné závratě, nevolnost, bolesti hlavy, tinitus, těžkou únavu. V některých případech došlo i k trvalému poškození nervového systému napadených a předčasným úmrtím.

Poslední sada útoků ve Washingtonu pak vedla k zesílení hlasů, které požadují agresívní protiopatření vůči pachatelům.

Havanský syndrom s největší pravděpodobností ukazuje, že ruské zpravodajské služby nikdy nepřestaly ohrožovat zdraví a životy západního bezpečnostního a diplomatického personálu. Nikdy neměly v úmyslu zanechat nepřátelských aktivit, které jsou faktickým aktem války. Studená válka pro ně neskončila.

Tohle - nikoliv protahované intervence ve Třetím světě - by si tedy měl člověk vybavit, kdykoliv uslyší nespokojené řeči o "forever wars".

1
Vytisknout
7456

Diskuse

Obsah vydání | 11. 5. 2021