Tisková zpráva:

Hledají se kandidáti na Ropáka a Zelenou perlu

4. 6. 2021

čas čtení 3 minuty
Děti Země - Brno vyhlašují již 29. ročník ankety o antiekologický čin Ropák a 26. ročník ankety o antiekologický výrok Zelená perla.

Kandidáty může do půlnoci v sobotu 12. června 2021 na jejich adresu či na jejich e-mail dz.brno@ecn.cz posílat kdokoliv, pokud uvede jejich jména a důvod navržení, resp. citaci výroku. Formuláře pro vyplnění jsou i na stránce http://www.detizeme.cz/…pak.

Ropáka 2019 získala ministryně pro místní rozvoj a nestranná poslankyně za hnutí ANO Klára Dostálová a Zelenou perlu 2019 předseda vlády, poslanec a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Výsledky obou anket budou zveřejněny v pátek 25. června 2021 v 11 hodin na tiskové konferenci v Brně. Anketa Ropák je nejstarší novodobou anketou o nějakou významnou a mediálně známou anticenu.

"Mezi žhavými kandidáty na Ropáka může být například ministr dopravy a průmyslu a obchodu Karel Havlíček, a to za podporu výstavby plavebního kanálu Dunaj - Odra - Labe, neboť vláda loni v říjnu schválila přípravu jeho úseku podél Odry asi za patnáct miliard korun, přestože škodlivým způsobem zasáhne do říčních ekostystémů a navíc stavbu kritizují desítky obcí, řada odborných institucí a veřejnost," říká koordinátor obou anket Miroslav Patrik z Dětí Země - Brno, podle
kterého se v nominacích může objevit i někdo za havárii na Bečvě loni v září.

Silným kandidátem na Zelenou perlu je podle Patrika třeba ministr životního prostředí a poslanec za hnutí ANO Richard Brabec, který v rozhovoru s názvem "Brabec: Voda se kvůli suchu zdražit nesmí" ze dne 8. 2. 2020 tvrdí následující:

"Přehnaný aktivismus vráží do společnosti velký klín a je v té morální rovině téměř stejně tak nebezpečný jako samotná klimatická změna."

U kandidáta na Ropáka roku je nutné uvést důvod, tzn. prosazování nějakého škodlivého záměru, vydání závažného rozhodnutí nebo hlavní podíl na realizaci nějaké "antiekologické" stavby. Loni bylo do ankety nominováno 12 osob.

U kandidáta na Zelenou perlu je nutné uvést jméno autora výroku a jeho text a zdroj. Loni bylo zasláno 44 výroků.

Titul Ropák 2019 získala ministryně pro místní rozvoj a poslankyně Klára Dostálová za abnormálně zrychlenou přípravu nového stavebního zákona ve spolupráci s vlivnou Hospodářskou komorou ČR, čímž došlo k neprůhledné privatizaci legislativního procesu.

Návrh zákona totiž snižuje efektivní účast veřejnosti a nezajišťuje důslednou ochranu různých veřejných zájmů, neboť hlavní důraz klade na rychlost a nikoliv na kvalitu rozhodování.

Vítězem ankety Zelená perla 2019 se stal předseda vlády, poslanec a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který loni ve své přednášce pro česko-německé podnikatele 29. 5. 2019 v Praze prohlásil následující:

"Ale my v Čechách máme rádi přírodu. Máme obrovský program na vodu. My chceme zasadit deset miliónů listnáčů. Kůrovec nám žere lesy. My chceme znovu motýle. A ty včely mají rády tu řepku. Můžou si kecat novináři, co chtějí. Mají. Je to pravda. Jsem byl v Lysé nad Labem na
výstavě." Andrej Babiš má i Zelenou perlu 2013.

Odkazy na internetové stránky:

Výsledky Ropáka 2019 a Zelené perly 2019
http://detizeme.cz/…421

Nominační formulář pro anketu Ropák roku
http://www.ropak.detizeme.cz/…tml

Nominační formulář pro anketu Zelená perla roku
http://www.ropak.detizeme.cz/…tml

1
Vytisknout
7194

Diskuse

Obsah vydání | 8. 6. 2021