Čína stupňuje "mizení" kritiků režimu

23. 6. 2021

čas čtení 1 minuta
Čína stupňuje využití metody tajného zadržování bez soudu, čímž vytváří jeden z nejdalekosáhlejších systémů nuceného "mizení" na světě.

Desetitisíce lidí se staly obětí systému označovaného zkratkou RDSL ("residential surveillance at a designated location"), uvádí lidskoprávní organizace Safeguard Defenders.

Její zpráva identifikuje takřka 23 000 případů od roku 2013, poté co zákon dal policii pravomoc zadržovat podezřelé prakticky bez dohledu kontrolních instancí.

Dále byla shromážděna svědectví lidí, kteří prošli systémem RSDL a popisují jeho fungování počínaje únosem přes denní rutinu v zajetí, výslechy a mučení až po poměry v tajných věznicích.

Systém RSDL umožňuje bezpečnostním složkám zadržovat lidi po dobu řádově měsíců bez obvinění nebo soudu, což obhájci lidských práv označují jako "státem sankcionované únosy".

Rodina zadrženého by měla být informována, avšak policie tento proces rutinně obchází a vyskytuje se jen minimum kontaktů s příbuznými nebo právníky.

Organizace Safeguard Defenders varuje, že pokud se OSN a mezinárodní společenství Číně nepostaví, její současná praxe může nakonec podkopat lidskoprávní standardy v globálním měřítku.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
6365

Diskuse

Obsah vydání | 25. 6. 2021