40 procent obyvatel planety si nemůže dovolit zdravou stravu
15. 7. 2021
Pandemie
způsobila prudký nárůst cen
kukuřice, mléka, fazolí
a dalších komodit, nicméně i před pandemií si
přibližně tři miliardy lidí nemohly dovolit ani tu nejlevnější zdravou výživu.
Nedávná
analýza údajů o cenách potravin ve světě ukazuje, že již roce 2017 bylo
přibližně 40% světové populace nuceno konzumovat nekvalitní stravu, a to v
důsledku kombinace vysokých cen potravin a nízkých příjmů. Pokud jsou zdravé
potraviny cenově nedostupné, je pro lidi nemožné vyhnout se podvýživě a nemocem
souvisejícím se špatnou stravou, jako je chudokrevnost nebo cukrovka, informují William A. Masters a Anna Herforth.
Zbývajících
60% ze 7,9 miliardy obyvatel planety
si může dovolit ingredience potřebné pro zdravé
stravováni. To ovšem
neznamená, že se tito lidé vždy stravují
zdravě. Čas a náročnost
vaření, stejně
jako reklama a marketing týkající se jiných potravin, mohou vést
mnoho lidí k tomu, že si vybírají
potraviny, které jsou překvapivě
nezdravé.
Rozlišení
cenové dostupnosti a dalších
příčin nezdravého
stravování
je klíčovým krokem k lepším
výsledkům, což umožňuje
výzkumný projekt, který vedeme na Tuftsově
univerzitě pod názvem
Ceny potravin pro výživu. Projekt nabízí nový pohled na to, jak zemědělství
a distribuce potravin souvisí s potřebami
lidského zdraví. Přitom propojuje ekonomiku
s výživou, a to ve spolupráci se skupinou
Světové
banky pro rozvojová data a Mezinárodním
institutem pro výzkum potravinové politiky.
Náš
projekt za účelem měření
nákladů na stravu v celosvětovém
měřítku
propojil údaje Světové
banky o cenách přibližně
800 oblíbených potravin ve 174 zemích
s jejich výživovým složením. Na základě
cen a nutričních hodnot jednotlivých položek jsme
vypočítali nejlevnější
způsob, jak splnit národní
doporučení pro výživu.
Pokud jde o
cenovou dostupnost, porovnávali jsme náklady
na stravu s odhady Světové
banky o tom, kolik lidé obvykle utratí
za potraviny, s rozdělením
příjmů v jednotlivých zemích.
Ukázalo se, že téměř
každý obyvatel Spojených států si může
dovolit dostatek ingrediencí pro zdravé
stravování,
jako je rýže a fazole, mražený špenát,
tuňák v konzervě,
chléb, arašídové
máslo a mléko.
Ale většina
lidí v Africe a jižní
Asii by si nemohla obstarat dostatek těchto potravin
pro zdravé stravování, ani kdyby byli ochotni utratit celý svůj příjem.
Ceny potravin
stoupají a klesají,
ale mnoho zdravých potravin, jako je ovoce a zelenina, ořechy, mléčné
výrobky a ryby, je trvale dražších
než škrobnaté
základní
potraviny, olej a cukr. Vysoká cena zdravějších
potravin často nutí lidi v chudobě
jíst levnější
pokrmy, anebo dokonce hladovět.
Jednotlivé
státy mohou zařídit, aby si každý mohl dovolit zdravou stravu, a to vytvořením
více pracovních
míst s vyššími
platy a rozšířením
sociální
ochrany pro osoby s nízkými příjmy.
Například v USA existuje program SNAP
(Supplemental Nutrition Assistance Program), který pomáhá
Američanům s nízkými příjmy
nakupovat některé
potřebné potraviny. Bezpečnostní
programy tohoto typu snižují potravinovou
nejistotu, chrání
pracovní místa
v době hospodářské
krize a jsou zvláště
důležité pro vývoj dětí.
Kromě
vyšších příjmů
a záchranné
sítě
pro nejchudší lze ceny potravin snížit
pro všechny prostřednictvím
veřejných investic do nových technologií
a infrastruktury, které zlepší
výrobu a distribuci potravin. Inovace v zemědělství
a investice do trhů s potravinami mohou zachránit
lidské životy a podpořit hospodářský rozvoj –
pokud jsou nové technologie a další
změny dobře přizpůsobeny místním
podmínkám.
Celý článek v angličtině ZDE
Diskuse