Studie: Změny klimatu způsobují častější výpadky jaderných elektráren

9. 8. 2021

čas čtení 1 minuta
  • Od 90. let se více než sedminásobně zvýšila frekvence výpadků jaderných elektráren způsobených klimatickými vlivy. 
  • Spíše než spoléhat na "jadernou spásu" klimatu je třeba realisticky počítat s dále rostoucí frekvencí potíží. 

Dosavadní výzkum naznačuje, že změna klimatu a energetické systémy jsou provázány dvoustrannými vztahy. Stejně jako emise z energetických systémů způsobují změnu klimatu, tato změna zase může zasáhnout slabiny nebo nedostatky energetických systémů.

Výzkum Harvardské univerzity publikovaný v časopise Nature Energy se zabýval otázkou, zda změny klimatu v posledních třiceti letech ovlivnily frekvenci výpadků jaderných elektráren.

Po neplánovaném výpadku (během nějž mj. dochází k tzv. "otravě reaktoru" - pozn. KD) musejí reaktory projít sérií testů a analýz, takže to chvíli trvá, než je lze znova spustit.

Výzkum zjistit, že výpadků jaderných elektráren spojených se změnami klimatu přibývá. V 90. letech činila frekvence takových mimořádných událostí 0,2 na reaktor a rok, kdežto v současnosti už dosahuje hodnoty 1,5 - tzn. vrostla více než sedminásobně.

V době, kdy je jaderná energetika propagována coby prostředek zpomalování globálních změn klimatu, je třeba dobře chápat i dopady takových změn na jadernou energetiku - než se lidé začnou na tyto zdroje masivně spoléhat. Provoz jaderných elektráren je již změnami klimatu významně narušován. V budoucnosti se tento trend ještě prohloubí a je třeba s ním realisticky počítat.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
9059

Diskuse

Obsah vydání | 12. 8. 2021