Milan Kundera obdržel slovinské státní vyznamenání

13. 11. 2021 / Albín Sybera

čas čtení 1 minuta


Slovinský prezident Borut Pahor udělil během dvoudenní návštěvy Paříže česko-francouzskému spisovateli státní vyznamenaní, zlatý řád za zásluhy o slovinskou nezávislost a připomenul tím Kunderův význam na mezinárodním poli v době desetidenní války, kdy slavný spisovatel vystupoval na obhajobu slovinských snah o nezávislost.

Ocenění ze zdravotních důvodů Kundera nemohl převzít osobně a jeho jménem je převzal Evgen Bavčar, slovinský umělec a filozof žijící v Paříži, a osobní přítel Milana Kundery.

  

Takové připomenutí třicetiletého výročí slovinské nezávislosti kontrastuje s vystupováním krajně pravicového premiéra Janeze Janši. Ten výročí nezávislosti opakovaně využíval k obhajování svého kontroverzního působení v čele vlády zahrnující napadání novinářů, ve kterých spatřuje agenty „deep state“, či agresivní antikomunistickou rétorikou oživující krvavé střety mezi komunisty vedenými partizány a fašistickými vojsky během druhé světové války.

V napjaté politické situaci, kdy ani vláda ani opozice nedisponují rozhodující většinou, doprovázené pravidelnými protivládními protesty dožadujících se předčasných voleb, a kdy je Janša kromě opozice kritizován také představiteli EU (naposledy například v souvislosti s Janšovými tweety s antisemitským podtextem na adresu poslanců Evropského parlamentu), svolal na začátku měsíce Borut Pahor parlamentní volby v nejkratším možném termínu na 24. duben příštího roku.


0
Vytisknout
6111

Diskuse

Obsah vydání | 18. 11. 2021