Tisková zpráva:

Převoz hospodářských zvířat v mrazu nebo horku? Pravidla jsou zastaralá a chybí kontroly, říká Kolaja

21. 1. 2022

čas čtení 1 minuta
Piráti v Evropském parlamentu podpoří zprávu, která volá po aktualizaci pravidel pro převoz zvířat. Stávající pravidla jsou totiž stará sedmnáct let a podle pirátských europoslanců nedostačující. Piráti tak požadují, aby zvířata byla převážena pouze v teplotách od +5 ºC do +30 ºC, a to maximálně osm hodin v kuse.

Je prokázáno, že k porušování stávajících pravidel dochází. V Evropě totiž chybí fungující systém kontrol. Nesmíme přece dopustit, aby se v dnešní době zvířata převážela v mrazu, nebo naopak v neúprosném horku. A to třeba ještě deset hodin v kuse a bez vody,“ komentuje návrh pirátský europoslanec Marcel Kolaja.

Nově by u nakládání i vykládání zvířat měl být přítomen také veterinář. Europoslanci chtějí do nového nařízení zahrnout rovněž pravidla pro domácí mazlíčky nebo převoz ryb. 

Chceme také zakázat vývoz zvířat do třetích zemí, které nesplňují evropské standardy. Je naprosto neakceptovatelné, aby například desítky českých krav trpěly v rozpáleném kamionu jen protože cestují do Turecka,” upozorňuje Kolaja a připomíná tím i reálný případ z roku 2018, kdy podle neziskové organizace Společnost pro zvířata strávilo 57 krav celkem 10 dní v kamionu. 

O zprávě budou europoslanci hlasovat dnes odpoledne. Navrhovanými doporučeními se pak bude zabývat Evropská komise. 

1
Vytisknout
4211

Diskuse

Obsah vydání | 25. 1. 2022