Slovensko "předběžně souhlasí" s dodávkou svých systémů S-300 Ukrajině

17. 3. 2022

čas čtení 1 minuta
  • Slovensko předběžně souhlasí s dodávkou svých původně sovětských systémů protivzdušné obrany S-300 na Ukrajinu, informují Katie Bo Lillisová, Natasha Bertrandová, Jeremy Herb a Zachary Cohen.

Systém S-300 by měl pomoci Ukrajině bránit se před ruskými nálety, uvedly tři zdroje blíže seznámené s tématem pro CNN. USA a NATO stále ještě řeší otázku, jak Slovensku kompenzovat tuto ztrátu obranných kapacit, takže transfer není hotovou věcí.

Podle dvou ze zdrojů Slovensko, které je jedním ze tří států NATO vyzbrojeným systémem S-300, požaduje záruky, že tyto systémy budou okamžitě nahrazeny.

Každá země, která by Ukrajině poskytla systém S-300, pravděpodobně obdrží zhruba analogický americký systém Patriot, uvedly jiné dva zdroje. Německo a Nizozemsko již veřejně oznámily, že na Slovensko posílají systémy Patriot. Avšak integrovat nový, složitý systém protivzdušné obrany do existující vojenské architektury a vycvičit obsluhy může být časově náročné.

Podle jednoho diplomatického zdroje slovenští vojáci nepotřebují nový výcvik, protože už během společných misí s jinými státy v minulosti systém Patriot obsluhovali.

Snaha zajistit pro Ukrajinu více systémů S-300 je vedena paralelně s novou rozsáhlou americkou vojenskou pomocí schválenou Kongresem.

Celý text v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
9269

Diskuse

Obsah vydání | 22. 3. 2022