Kauza Hrad po tisící: Opravdu musíme sledovat toto absurdní představení?

8. 4. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Vezměme výmluvný příklad: Ministryně obrany Jana Černochová prohlašuje, že po Vrběticích je třeba utajovat informace o vojenské pomoci Ukrajině, aby se předešlo dalším možným útokům. (Mimochodem, ukrajinská strana požadavek ohledně utajování západní pomoci nevznáší, jde o čistě vnitročeskou záležitost.)


Představte si však, že zpráva o takové pomoci přesto - v utajovaném režimu - dorazí na Hrad. Zde se jí zmocní vedoucí kanceláře Vratislav Mynář, po všech těch letech bez bezpečnostní prověrky, ač k tomu nemá žádné oprávnění. Následně ji nezákonně skartuje, aby se na ní nenašly jeho otisky a DNA, a "pustí" její obsah dále. Toto "dále" ale nemusí nutně zahrnovat prezidenta Zemana, který jak známo bez Mynáře nemá ani přístup k telefonu. Zato se obsah zprávy velmi pravděpodobně dostane na velvyslanectví jisté země, která nás vloni zapsala na seznam nepřátel, ale přesto tady stále má "diplomatický" personál.

V takovém případě se ovšem z celého procesu utajování stala fraška. Zodpovědný personál může jen částečně omezit škody tím, že by na Hrad posílal příslušné zprávy v nejzazším možném termínu. Ale i tak bude prozrazeno mnohem více, než si můžeme dovolit.

Pravda je, že jsme si vlastně nikdy nemohli dovolit držet za nemalé peníze ze státního rozpočtu na Hradě skupinu osob pracujících v zájmu cizí mocnosti. Ale vzhledem k probíhající válce na Ukrajině, která se v důsledku velice vážně dotýká dlouhodobých vyhlídek České republiky, je pokračující působení Zemanových syslů velice vážným ohrožením národní bezpečnosti státu.

Iluze "národní jednoty v krizi", kterou se pokusil ustavit a udržet premiér Fiala, se tak jako tak průběžně hroutí. Babišovi i ostatní populisté agresívně jedou protiuprchlickou propagandu a "Fialovu chudobu", protože se prý "nepomáhá našim lidem" a vláda "neřeší drahotu". Zeman a jeho okolí pak pokračují v tom, co dělali vždycky - jen navenek změnili rétoriku. Ale to nic neznamená.

Velmi by mě zajímalo, jaká konkrétní a praktická opatření hodlá Fialova vláda podniknout, aby konečně ucpala skandální bezpečnostní díru v Kanceláři prezidenta republiky.

Pokud bude kabinet nadále hrát mrtvého brouka, nezbývá než doufat, že alespoň Vojenské zpravodajství a Bezpečnostní informační služba naleznou nějaká účinná interní řešení, která Zemanovy sysly odstaví od citlivých bezpečnostních informací.

3
Vytisknout
10892

Diskuse

Obsah vydání | 12. 4. 2022