Ruský diplomat: Nikdy jsem se tolik nestyděl za svou zemi

24. 5. 2022

čas čtení 5 minut
"Válečné štvaní, lži a nenávist": Ruský diplomat v Ženevě rezignoval kvůli invazi na Ukrajinu

Veterán ruské diplomacie v Ženevě rezignoval kvůli invazi Ruska na Ukrajinu.

Boris Bondarev, rada na ruské stálé misi při OSN v Ženevě, napsal ve veřejném prohlášení: "Nikdy jsem se tolik nestyděl za svou zemi "

"Ministerstvo zahraničních věcí dnes nedělá diplomacii," napsal diplomat, který na ruském ministerstvu zahraničí působil  20 let. "Je to jen o válečném štvaní, lžích a nenávisti. Slouží zájmům několika málo lidí, velmi málo lidí, čímž přispívá k další izolaci a degradaci mé země. Rusko už nemá spojence a není na koho svalovat vinu, jen na jeho bezohlednou a nepromyšlenou politiku."



 
Bondarev je zatím nejvýše postaveným diplomatem, který veřejně odstoupil z ruského ministerstva zahraničí kvůli válce, která začala v únoru.

"Rozhodnutí bylo velmi jednoduché," řekl Bondarev. "Když vidíte, že vaše země dělá ty nejhorší věci a jako státní úředník jste s tím nějak spojeni, je to vaše rozhodnutí prostě ukončit vazbu s vládou. Všichni musíme být zodpovědní. A já nechci mít žádnou odpovědnost za to, co neschvaluji."

Bondarev zveřejnil prohlášení na svých účtech na Facebooku a LinkedIn a jeho kopie rozeslal také diplomatům a médiím. Uvedl, že v pondělí přišel do práce, podal výpověď a odešel.

"Rozhodnutí bylo učiněno 24. února. Ale nějakou dobu trvalo, než jsem se k němu odhodlal," řekl.

Hillel Neuer, výkonný ředitel ženevské organizace na ochranu lidských práv UN Watch, označil Bondareva za "hrdinu".

"Vyzýváme nyní všechny ostatní ruské diplomaty v OSN - a na celém světě - aby následovali jeho morálního příkladu a odstoupili," řekl.

Neuer rovněž vyzval, aby Bondarevovi bylo umožněno vystoupit na fóru v Davosu, kde se tento týden v horském středisku ve Švýcarsku schází světová politická a obchodní elita.

Bondarevovo prohlášení potvrdil i ruský deník Kommersant, který uvedl, že "zná i jména několika dalších diplomatů, kteří po zahájení 'speciální vojenské operace' na Ukrajině odstoupili z ruského ministerstva zahraničí, ale téměř nikdo z nich se k tomu veřejně nevyjádřil".

Bondarev, rada pro kontrolu zbrojení na ruské diplomatické misi v Ženevě, uvedl, že podobný pocit z války mají i další ruští diplomaté, ale je nepravděpodobné, že by se vyjádřili veřejně.

"Jsou lidé, kteří smýšlejí stejně jako já a vidí situaci takovou, jaká je," řekl. "Ale nevím, jestli někteří z nich budou následovat můj příklad. Nemyslím si, že jich bude mnoho."

Dodal, že poté, co v pondělí doručil svůj rezignační dopis, zatím nedostal z ministerstva zahraničí žádnou odpověď.

"Nevím, jaká bude (ruská) reakce," řekl. "Ani já nevím, co budu dělat. Nemám žádné plány."

Na otázku, zda požádal o azyl mimo Rusko, odpověděl: "Myslím, že pokud někdo nabídne pomoc v této těžké situaci, myslím, že by to bylo velmi vděčně přijato."

Pokud jde o návrat do Ruska, řekl, že "by to teď nebyl příliš dobrý nápad".

Ve svém veřejném prohlášení si Bondarev vzal na mušku vrcholné představitele, jako jsou Vladimir Putin a Sergej Lavrov, a ruského ministra zahraničí označil za "dobrou ilustraci degradace systému".

"Agresivní válka, kterou Putin rozpoutal proti Ukrajině a vlastně proti celému západnímu světu, je nejen zločinem proti ukrajinskému lidu, ale také možná nejtěžším zločinem proti lidu Ruska, přičemž tučným písmem Z škrtá všechny naděje a vyhlídky na prosperující svobodnou společnost v naší zemi," napsal.

"Ti, kdo tuto válku zosnovali, chtějí jediné - zůstat navždy u moci, žít v honosných palácích bez vkusu, plavit se na jachtách srovnatelných tonáží a náklady s celým ruským námořnictvem, užívat si neomezené moci a naprosté beztrestnosti," dodal. "Aby toho dosáhli, jsou ochotni obětovat tolik životů, kolik bude třeba. Jen kvůli tomu už zemřely tisíce Rusů a Ukrajinců."

Bondarev je kariérní diplomat, který pracoval na ministerstvu zahraničí od roku 2002. Téměř deset let působil jako poradce pro nešíření jaderných zbraní, nejprve v Moskvě a poté na stálé misi Ruska při OSN a dalších mezinárodních organizacích v Ženevě.

V té době podle svých slov zůstal diplomatem, i když se vztahy se Západem zhoršily, protože cítil, že "existuje určitý prostor pro diplomacii, prostor pro návrat k normálu".

"Ale teď po 24. únoru jsme prostě skočili do propasti a žádný návrat k normálu, žádný návrat nikam není možný," pokračoval. "Dnes samozřejmě vidíme, že o žádném vyjednávání nemůže být řeč, je to prostě totální válka."

Zdroj ZDE

2
Vytisknout
5192

Diskuse

Obsah vydání | 26. 5. 2022