Putin se stal pro Rusko problémem. Avšak Západ už si připouští, že nástupce může být ještě horší

23. 5. 2022

čas čtení 1 minuta
Nikdo na Západě si nedělá iluze, že ti, kdo se po Putinovi dostanou v Rusku k moci, budou liberálně demokratičtí spojenci Západu a příznivci volného trhu. To je iluze, kterou mnozí měli po pádu komunismu; a protože tato iluze byla rozptýlena, Západ nyní sleduje jinou politiku, říká Andrej Piontkovskij.

Západ se už tolik neobává otázky, zda bude nový ruský vůdce dobrý nebo špatný. Spíše se zabývá vytvořením podmínek, aby žádný budoucí vůdce Ruska, ani dobrý, ani špatný, nikdy nemohl zahájit agresi proti ruským sousedům.

Čím déle bude Putinova válka na Ukrajině trvat, tím více bude Západ oddán tomuto novému přístupu.

Není samozřejmě ani zdaleka jasné, že to tak cítí všichni lídři na Západě nebo že ruské elity vyvodí právě zmíněné závěry. Je ale jisté, že optimismus ohledně možnosti, že se Rusko stane normální zemí, na Západě výrazně opadl.

A je také jisté, že podle mnohých zadržování tentokrát nesmí být založeno na tvrzení, že se Rusko změní, ale spíše na závěru, že se nezmění - což představuje zásadní posun v tom, jak se mezinárodní společenství vypořádá s tímto darebáckým státem do té doby, dokud bude existovat.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
5021

Diskuse

Obsah vydání | 26. 5. 2022