Volba pomatenců

31. 5. 2022 / Jiří Hlavenka

čas čtení 2 minuty
Mimochodem, i tohle je důsledek zavedení přímé volby prezidenta, nedomyšlené a nevhodné.

1) Vyrojí se hejno exkluzivních pomatenců a všichni se přihlásí do soutěže. Média informují, protože musí - kandidatura na prezidenta je důležitá věc, nemohou ji pominout.

2) Veřejnost přirozeně reaguje: když před někoho postavíte tácek s chlebíčky, tak si vezme. Někdo jásá, někdo spílá, další si z toho dělají srandu, ale všichni nějak reagují. Zabírá to náš mentální prostor, přesně podle zásady Steva Bannona: "zahrňte je sračkama" (...nebudou mít čas přemýšlet o důležitých věcech).

 
3) (Vůbec si neuvědomujeme, že většině těchto lidí vůbec o prezidenturu nejde - i když jsou třeba vyšinutí, vědí že jsou bez šance. Ale dostanou zadarmo OBROVSKOU publicitu. Takovou, kterou by si jinak kupovali za dlouhé milióny. Velká publicita jim pak umožní lépe "zpeněžit", svoji osobu. Funguje to!)

4) V plejádě uchazečů se úplně ztratí podstata prezidentské funkce. Nikoho moc nezajímá, co chce ten či onen jako prezident/ka dělat, jak chce velmi citlivou a důležitou pozici ve vedení země uchopit. Není na to prostor, protože uchazečů je moc, takže se bude hodnotit jen emočně, tedy "identitárně", tribalisticky - vyjadřuje on či ona i moje pocity, můj názor na svět? Bude se opět volit spíš proti než pro (připomínám zde obě Trumpovy prezidentské volby.). "Je to sice lump a debil, ale je to náš lump a debil".

5) Na konci se to pročistí a zbudou dva finalisté. Jenomže po cestě se mezi panoptikem může ztratit docela dost dobrých kandidátů, protože volič bude panoptikem těchto identitářů zmaten. Řada měsíců do voleb, během které by veřejnost mohla klíčové dva-tři kandidáty pečlivě sledovat, číst jejich vyjádření a rozhovory, zúčastnit se diskusí se ztratí. Na konci to bude opět krátké, tedy především emoční rozhodování.

6) Tato forma volby pak posouvá roli prezidenta tam, kde nemá být. Od osoby, která má být strážcem demokracie a právního řádu v kritických situacích (například u jmenování nových vlád, při parlamentních krizích), spíš jemným usměrňovatelem a moderátorem, člověkem který velmi přesně ví, jaké "kolečko" bylo v složitém soukolí státu a právnímu řádu pro osobu tuto osobu vytvořeno - v osobu, do které si sami projektujeme (!) že má být kombinací ombudsmana, mesiáše a občanského aktivisty, neřízenou střelou, která myslí na svou popularitu a přízeň voličů, protože za pár let se jde k prezidentským volbám znovu... Tedy v osobu, kterou my sami jako voliči vychýlíme z politického systému někam do volného prostoru.

2
Vytisknout
6301

Diskuse

Obsah vydání | 2. 6. 2022