Co je "silovikizace" a jak daleko tento proces v Rusku zašel

1. 6. 2022

čas čtení 1 minuta
Žádný neruský jazyk nemá ekvivalentní výraz pro slovo "silovik", i když to, co tento termín označuje – lidé v silových strukturách – existuje v mnoha zemích. Jenže silovikizace ruského života zašla dále než kdekoli jinde, a proto je vhodné, aby tento ruský výraz zůstal v ruštině, říká vědkyně Moskevského sociologického institutu Natalija Kolesniková.

Rusko nevykazuje žádné známky toho, co výzkumníci označují jako vojenskou autokracii, avšak jedním z faktorů, které podpořily růst silovikizace ve společnosti, je aktivní pronikání představitelů silových struktur do civilních institucí.

Zaměstnanci silových struktur, siloviki, v současnosti tvoří 3,5 % z celkového počtu Rusů zaměstnaných ve všech formách činností - což je přibližně čtyřikrát více než počet siloviků v poměru k celkové populaci ve vyspělých zemích.

Nejdůležitější však není jejich počet, ale jejich pronikání do institucí, které nejsou běžně považovány za součást silových struktur. Od nástupu Putina k moci tvoří asi 25 % veškeré politické elity Ruska; a celých 58 % prezidentova okolí. Obě čísla přitom stále rostou.

Jedním ze segmentů elity, kde jejich počet obzvláště rychle narůstá, jsou sbory guvernérů. Dominance siloviků mezi guvernéry na severním Kavkaze je již dlouho zřejmá, ale tato skupina nyní rozšiřuje svou přítomnost i mezi guvernéry po celé zemi.

Do jisté míry je Rusko jen extrémnějším případem toho, co se děje na mnoha jiných místech. V posledních desetiletích armáda rozšířila svou roli na domácí záležitosti a nyní se zaměřuje na "vnitřní války", nejen na ty zahraniční.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
5604

Diskuse

Obsah vydání | 3. 6. 2022