Polsko dodá Ukrajině dalších 60 samohybných houfnic Krab

2. 6. 2022

čas čtení 1 minuta
Další tři roty houfnic z produkce firmy Stalowa Wola budou v následujících měsících dodány na Ukrajinu. Hodnota zakázky je cca 3 miliardy zlotých.

První rota, tedy 18 houfnic, dorazila na Ukrajinu minulý týden. V té době se dostaly na východ ze zdrojů polské armády a celá záležitost byla poprvé hlášena polským rozhlasem.

V úterý byla podepsána smlouva na další tři roty, tedy asi 60 kanónových houfnic, které mohly zasáhnout cíle ve vzdálenosti až 40 km. Skutečnost, že dělostřelectvo je nyní klíčovým typem zbraně, je doložena četnými videi z války na Ukrajině. Zařízení bude vyráběno v Huta Stalowa Wola, která je součástí polské zbrojní skupiny. Dodávky budou provedeny v příštích několika měsících – v současné době je výrobní kapacita HSW 20 – 30 jednotek ročně. Hodnota transakce je cca 3 miliardy zlotých, jedná se o prvního exportního zákazníka pro tento typ zařízení.

Podle ministerstva obrany "155 milimetrová kanónová houfnice Krab váží asi 48 tun a může zasáhnout cíle vzdálené 40 kilometrů a vypálit až 6 nábojů za minutu."

Vývojové práce na tomto projektu trvaly několik let, původně bylo plánováno umístit jej na podvozek postavený společností Bumar Łabędy, ale po mnoha problémech bylo nakonec rozhodnuto o koupi licencovaného korejského podvozku K9. Dnes má HSW schopnost jej vyrábět.

Otázka střeliva je stále problémem, protože polský průmysl ho stále není schopen vyrobit sám. Munici pro ukrajinské Kraby tak pravděpodobně poskytnou Američané.

Zdroj v polštině: ZDE

3
Vytisknout
7203

Diskuse

Obsah vydání | 7. 6. 2022