Italský novinář ostře zkritizován v přímém přenosu za úslužný rozhovor s Putinovými propagandisty

7. 6. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty

Italský novinář Alessandro Salusti v přímém televizním přenosu mimořádně zaútočil na svého kolegu Massima Gilettiho, který mu naslouchal z druhé strany obrazovky. Zkritizoval ho za to, že odcestoval do Ruska a vedl podle Salustiho názoru velmi úslužný rozhovor s mluvčí ministerstva zahraničí Marií Zacharovovou a moderátorem ruské státní televize Vladimirem Solovjovem, který uvádí vysoce kontroverzní pořad Nedělní večer s Vladimirem Solovjovem na kanálu Rossija 1, který je známý tím, že se ohání propagandou Vladimíra Putina a požaduje, aby Rusko vedlo válku proti celému světu.





Ohromující moment se odehrál v neděli večer na italském kanálu La7. "Představoval jsem si, že budete mluvit s nejvyšším představitelem a že nás budete chtít učinit hrdými na náš svobodný tisk," postěžoval si Salusti. Pak pokračoval: "Místo toho jsem svědkem naprosté servilnosti vůči nejhoršímu druhu propagandy."


"Ten palác za vámi," řekl Salusti s odkazem na Kreml, "je místem, kde se organizovaly nejhorší zločiny proti lidskosti 20. a 21. století. Ten palác je plný sraček! Měli byste mít odvahu říct svým tamním hostitelům, že ten palác za vámi je místo plné sraček! Protože odtud komunisté organizovali nejhorší tragédie posledních dvou století. ... Rozčiluje mě, když vidím, že novináře, kterého si vážím, nazývá idiot (Zacharovová), který neví, o čem mluví, dítětem a neschopným člověkem."

Gilleti mlčel, zatímco byl kritizován za to, že se nepostavil těmto Putinovým propagandistům prosazujícím krvavou  nelidskou válce, kterou Kreml vede proti Ukrajině.

Salusti ukončil svůj protestní projev slovy: "Nebudu fíkovým listem pro ty dva idioty vedle vás. Rozhodl jsem se odejít, odmítám svůj honoář a končím svou účast v této frašce", načež si sundal mikrofon, vstal a opustil vysílání.

2
Vytisknout
5150

Diskuse

Obsah vydání | 13. 6. 2022