Putinova válka: Desítky tisíc raněných Rusů. Vojenské nemocnice berou i dobrovolníky bez kvalifikace

6. 6. 2022

čas čtení 1 minuta
Desetitisíce Rusů zraněných na Ukrajině zahlcují zdravotnický systém své země, který je již napjatý léčbou obětí covidu a škrty zavedenými v rámci operace eufemisticky nazvané "optimalizace zdravotnictví" Vladimira Putina, uvádí Insider.ru.

Situace je obzvláště hrozivá v Moskvě a dalších velkých městech, protože tamní lékaři a další zdravotnický personál byli přesunuti do míst blíže k frontovým liniím. V reakci na to úřady povolaly dobrovolníky, včetně pravoslavné církve, i když mnozí z nich nemají lékařské vzdělání.

Úředníci se však obávají, protože očekávají, že počet zraněných, které budou muset ruské nemocnice ošetřit, poroste. Obávají se, že těm, kteří vstupují do ruského zdravotnického systému, se tak dostane péče, která není tak kvalitní, jak by měla být, a že zranění na Ukrajině mohou v důsledku toho trpět trvalejšími následky nebo dokonce zemřít.

Ruský lékařský systém nebyl nikdy robustní, ale potřeba léčit oběti Putinovy ​​války na Ukrajině zdůrazňuje, jak blízko katastrofě se zdravotní systém země dostal díky škrtům, které vůdce Kremlu zavedl ve jménu úspory peněz na sociální služby, aby mohl více utratit za armádu a bezpečnostní služby.

Místo toho, aby připravil lékařský systém na to, aby mohl pomáhat zraněným ve válce, jej Putin systematicky omezoval a nyní Rusové vidí důsledky – vláda, která tvrdí, že nikdy neopustí žádného ruského vojáka, fakticky opustí mnoho z nich, pokud jsou zraněni.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
6489

Diskuse

Obsah vydání | 9. 6. 2022