"Okupant by se nikdy neměl cítit bezpečně": Nárůst partyzánských útoků na Ukrajině

8. 6. 2022

čas čtení 5 minut
Po zprávách o explozích a útocích na ruské pohraničníky se podle analytiků zdá, že se podzemní odboj na Ukrajině rozšiřuje, napsali Peter Beaumont a Isobel Koshiwová.

Ukrajinští partyzáni v okupovaných oblastech země zesilují útoky a sabotážní úsilí zaměřené na ruské síly a jejich místní spolupracovníky, přičemž se zdá, že se šíří organizovaný podzemní odboj.

Šest ruských pohraničníků bylo údajně zabito minulý týden, když se jejich pozice dostala pod palbu poblíž hraničního přechodu Žernovo na severu Ukrajiny. O dva dny později došlo k výbuchu poblíž kanceláře Jevgenije Balického, prokremelského ukrajinského úředníka v Melitopolu.

Nárůst partyzánského válčení, zejména na jihu země kolem Chersonu, následuje po varováních na začátku ruské války proti Ukrajině, že v jakékoli okupované oblasti pravděpodobně dojde ke vzniku partyzánské války.

Toto téma je jedním z nejtemnějších z války na Ukrajině. Obě strany mají zájem zveličovat svou převahu: Rusové, aby ospravedlnili represe v oblastech, které okupují, a Ukrajinci, aby demoralizovali ruské jednotky.

Problém také komplikuje posouzení rozsahu, v jakém jsou útoky prováděny ukrajinskými vojenskými sabotážními skupinami nebo domácími odbojovými skupinami.

Partyzáni jsou obvykle definováni jako členové ozbrojené skupiny vytvořené za účelem tajného boje proti okupační síle, například v nacisty okupované Evropě. Termín má pozitivnější konotace než povstalecký.

Incident v Melitopolu, který se týkal auta plného výbušnin, byl dostatečně významný na to, aby zaměřil novou pozornost na fenomén, který se vyskytuje téměř od začátku války.

Někteří analytici se domnívají, že vidí důkazy, že partyzánské aktivity na Ukrajině eskalují. Mezi nimi je Alexander Motyl, historik a odborník na Ukrajinu z Rutgers University.

Motyl, který minulý týden psal pro webovou stránku zaměřenou na obranu 1945, poznamenal: "Data jsem shromáždil z ukrajinských webů, které výslovně identifikovaly pachatele těchto akcí jako partyzány."

"Je samozřejmě možné, že do některých z těchto akcí mohly být zapojeny ukrajinské speciální jednotky; je také pravděpodobné, že údaje jsou neúplné, protože některé akce pravděpodobně nebyly hlášeny."

"I tak je počet partyzánských akcí působivý a svědčí o trendu ke stále větší partyzánské aktivitě."

V komentáři k výbuchu v Melitopolu prokremelské úřady ve městě výslovně obvinily ukrajinské partyzány. Ruský vyšetřovací výbor z toho obvinil "ukrajinské sabotéry".

K útoku v Melitopolu došlo jen několik dní po nahlášeném pokusu o atentát na Andrije Ševčyka, prokremelského a samozvaného starostu Enerhodaru v Záporožské oblasti, který byl těžce zraněn při výbuchu.

Při jiných incidentech byly poškozeny železniční tratě v oblastech okupovaných Ruskem, zatímco se šířily letáky, které vyhrožovaly ruským vojákům a kolaborantům.

Institut pro studium války, americký think-tank, tvrdí, že ruské úřady v Luhanské oblasti – která byla dějištěm nejtěžších bojů v poslední době – se připravují na nárůst partyzánských útoků v této oblasti.

"Ruské úřady pravděpodobně očekávají ukrajinský partyzánský tlak v Luhansku," uvedl think-tank ve své aktualizaci z 1. června.

"Hlavní ukrajinské zpravodajské ředitelství (GUR) dne 1. června oznámilo zahájení projektu "Luhanský partyzán", který má podnítit odpor proti ruským pokusům o upevnění kontroly nad Luhanskou oblastí."

"Ruský telegramový kanál uvedl, že ruské ministerstvo vnitra posílá zvláštní oddíl svých zaměstnanců na "dovolené" do [samozvané separatistické] Luhanské lidové republiky (LNR), což je pravděpodobný pokus o posílení ruské administrativní přítomnosti v LNR tváří v tvář rostoucí vnitřní nespokojenosti.

Některé z údajných incidentů z posledních měsíců zahrnujících partyzány jsou pravděpodobně vymyšlené dezinformace ve stejném duchu jako neexistující letecké eso "Kyjevský duch" – ukázalo se, že jde o pečlivě vymyšlenou fikci.

Zatímco tvrzení ruských vojáků krmených propagandou nelze ověřit, existují věrohodné zprávy o zabitých nebo zmizelých kolaborantech a ruských vojácích. Některá tvrzení naznačují, že počet vojáků zabitých partyzány by se mohl pohybovat v řádu stovek.

Jasné je, že plán partyzánské války byl dlouho a důkladně připravován.

Ukrajinské partyzánské síly začaly být cvičeny po ruské intervenci v roce 2014, ale podle Serhije Kuzana, vedoucího Ukrajinského centra pro bezpečnost a spolupráci, ukrajinského think-tanku, který se specializuje na vojenskou analýzu, se staly součástí ukrajinských státních struktur loni v létě.

Partyzánské síly spolu s ukrajinskou teritoriální armádou byly součástí nových sebeobranných opatření zavedených po celé zemi, řekl Kuzan.

Zatímco k teritoriální armádě se připojily tisíce lidí, stovky se také dobrovolně přihlásily k výcviku jako ukrajinští partyzáni, řekl Kuzan. Obě síly jsou tvořeny lidmi z daného regionu.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
6447

Diskuse

Obsah vydání | 13. 6. 2022