Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajina nyní kontroluje pouze okrajové části Severodoněcku

9. 6. 2022

čas čtení 20 minut
- Ruští kolaboranti "odsoudili" tři cizince  k smrti.

Ruští kolaboranti v Donbasu odsoudili tři cizince, členy ukrajinské armády k smrti. Jsou to Britové Aiden Aslin, Shaun Pinner a Saadun Bragim z Maroka.

- Putin: Budeme okupovat, čeho se nám zachce. Putin přestal předstírat:

"Během války proti Švédsku Petr Veliký nic nedobyl, jen si vzal, co nám vždycky patřilo, i když to celá Evropa uznávala jako Švédsko. Zdá se, že teď je řada na nás, abychom si vzali zpět svá území."





S Tureckem nebylo dosaženo žádné dohody o vývozu ukrajinských dodávek obilí přes Černé moře, řekl ve čtvrtek Putinův mluvčí Peskov

Snahy Ankary byle neúspěšné, neboť Ukrajina uvedla, že Rusko klade nepřiměřené podmínky, a Kreml prohlásil, že přeprava je závislá na ukončení sankcí.

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoğlu ve včerejším projevu po boku svého ruského protějšku Sergeje Lavrova uvedl, že plán OSN na obnovení vývozu ukrajinského obilí námořním koridorem je "rozumný" a vyžaduje další jednání s Moskvou a Kyjevem, aby byla zajištěna bezpečnost lodí.

Peskov také novinářům řekl, že Rusko neočekává, že by Gazprom omezil dodávky plynu dalším evropským zákazníkům, a dodal, že jeho systém, podle kterého odběratelé platí za plyn v rublech, funguje tak, jak má.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij zopakoval své varování, že situace na Ukrajině vyvolá celosvětovou potravinovou krizi. Vzhledem k tomu, že Ukrajina není schopna vyvážet velké množství pšenice, kukuřice, ropy a dalších produktů, které podle jeho slov hrají "stabilizační roli na světovém trhu", Zelenskij v televizním projevu uvedl, že svět stojí na pokraji "strašné potravinové krize". 


- Ukrajina by mohla "vyčistit Severodoněck za dva nebo tři dny" pomocí západních zbraní dlouhého dosahu - gubernátor

Serhij Hajdaj, ukrajinský gubernátor Luhanské oblasti, uvedl, že v současné době není možné evakuovat lidi ze Severodoněcku, kde pokračují prudké boje, ale pokud by Západ mohl dodat zbraně dlouhého doletu, ukrajinské síly by byly schopny "vyčistit Severodoněck za dva nebo tři dny".

"Rusové se drží své primitivní taktiky: těžká dělostřelecká palba, pak - pokusy o průlom. Totéž se stalo v již zničeném Rubižném a Popasně. Nepřítel mocně útočí na průmyslovou zónu, kterou kontrolujeme.  Pokud rychle získáme západní dalekonosné zbraně, začne dělostřelecký souboj, Sovětský svaz [sic] prohraje se Západem a naši obránci budou moci vyčistit Severodoněck za dva nebo tři dny."

Evakuace ze Severodoněcka je stále nemožná, stejně jako přeprava zboží. V současné době má nemocnice vše potřebné ke stabilizaci raněných.

Znovu také zdůraznil, že "Rusové trasu Lysyčansk-Bachmut NEkontrolují, ale neustále na ni střílejí. My tuto silnici nepoužíváme."

- Boj o Seveerodoněck rozhodne o osudu východní Ukrajiny - Zelenskij

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že bitva o Severodoněck rozhodne o osudu Donbasu a je svědkem pravděpodobně nejtěžších bojů od začátku ruské invaze.


- Bývalý dánský premiér a bývalý generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen hovořil v britské televizi Sky News. V současné době vede kodaňský summit o demokracii, který se zítra zaměří na situaci na Ukrajině. Řekl:

Ukrajinský lid ve skutečnosti bojuje jménem nás všech a my musíme Putina zastavit, jinak se nezastaví. Pokud ho nezastavíme na Ukrajině, bude pokračovat v dobývání mírumilovných sousedů.

Rasmussen nemá naději pro zahraniční bojovníky, které proruské síly postavily před soud: "Viděli jsme, jak Rusko porušuje všechny mezinárodní zákony a úmluvy."

Poznamenal, že "Putin dosáhl přesného opaku toho, co chtěl": "Vytvořil větší jednotu v rámci NATO. A nyní také vidíte, jak se NATO rozšiřuje o Finsko a Švédsko. Přiblíží jednotky NATO k ruským hranicím."

Rasmussen předpověděl, že největším rizikem je to, že "Putin a Rusko jsou experty na prodlužování doutnajících zmrazených konfliktů", přičemž zmínil ruskou přítomnost v Podněstří, Jižní Osetii a na Krymu.

Uvedl, že práce na podpoře Ukrajiny bude muset pokračovat po dlouhou dobu: "Musíme zajistit, aby se již nikdy nestalo, že bude Ukrajina napadena. Takže Ukrajina bude potřebovat bezpečnostní záruky tak či onak. A myslím, že Spojené království, stejně jako USA a další velcí spojenci v NATO budou hrát zásadní roli při poskytování pevných bezpečnostních záruk Ukrajině."

"Jediný jazyk, kterému Putin rozumí, je jazyk síly, moci a jednoty," dodal.
 

- Britské ministerstvo obrany vydalo svůj pravidelný denní zpravodajský briefing o situaci na Ukrajině:

    V posledních 48 hodinách ruská Východní skupina sil (EGF) pravděpodobně také zvýšila své úsilí o postup na jih od Izjumu.

    Postup Ruska na ose Izjum zůstal od dubna zastaven poté,  co ukrajinské síly využily terén ke zpomalení ruského postupu.

    Rusko se pravděpodobně pokusilo obnovit EGF poté, co utrpělo velmi těžké ztráty při neúspěšném postupu na Kyjev, ale jeho jednotky pravděpodobně zůstávají nedostatečně posílené.

    Rusko se pravděpodobně snaží v této oblasti znovu získat dynamiku, aby mohlo vyvíjet další tlak na Severodoněck a aby mělo možnost postoupit hlouběji do Doněcké oblasti.

- Polský prezident kritizuje telefonáty západních lídrů Putinovi

Polský prezident Andrzej Duda v rozhovoru, který na svém kanálu na YouTube zveřejnil německý deník Bild, ostře kritizuje německého kancléře Olafa Scholze i francouzského prezidenta Emmanuela Macrona za jejich telefonáty s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Situaci přirovnal k druhé světové válce:

    Mluvil někdo takto s Adolfem Hitlerem za druhé světové války? Řekl někdo, že si Adolf Hitler musí zachovat tvář? Že bychom měli postupovat tak, aby to pro Adolfa Hitlera nebylo ponižující? Takové hlasy jsem neslyšel.

Ve společném telefonátu s Putinem 28. května ho Scholz a Macron vyzvali, aby propustil bojovníky zajaté v mariupolské ocelárně Azovstal a aby si promluvil přímo s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, uvádí se ve zprávě z Macronova Elysejského paláce.

Zelenskij již dříve ostře kritizoval návrhy, aby se Kyjev vzdal území a učinil ústupky s cílem ukončit válku, a tvrdil, že to zavání ústupkem v roce 1938.

O víkendu Macron prohlásil: "Nesmíme ponížit Rusko, abychom v den, kdy boje ustanou, mohli diplomatickou cestou vybudovat východisko."

- Podle guvernéra Luhanské oblasti Serhije Haidaje byly ukrajinské síly zatlačeny ruským bombardováním ve frontovém městě Severodoněck na východě země a nyní kontrolují pouze jeho předměstí.

V rozhovoru s ukrajinskou mediální agenturou RBC-Ukrajina Haidaj uvedl, že pro ukrajinské speciální jednotky nemá smysl zůstávat uvnitř města poté, co Rusko začalo oblast srovnávat se zemí ostřelováním a leteckými údery.

Regionální představitelé uvedli, že ukrajinské síly se možná budou muset "stáhnout" do silnějších pozic v Severodoněcku uprostřed těžkých bojů ve městě a frontových vesnicích na jihu, protože Rusko usiluje o průlom v Donbasu.

Je "nemožné" říci, že Severodoněck byl zcela obsazen ruskými jednotkami, řekl Haidai a dodal:

- "Rusko vede digitální válku proti Ukrajině od roku 2014," uvedl ve středečním rozhovoru náměstek ukrajinského ministra pro digitální transformaci George Dubinskij. V rozhovoru pro televizi France 24 Dubinskij uvedl, že Ukrajina kromě obrany svých pozemních hranic brání i ty digitální.

- Evropský parlament podpořil rezoluci, která vyzývá Ukrajinu, aby se stala kandidátem na členství v EU, uvedl ve čtvrtek na Twitteru první místopředseda ukrajinského parlamentu Oleksandr Kornijenko. "Většina europoslanců je společně s ukrajinským lidem!" dodal.
- Ruský investigativní novinář Andrej Soldatov ve středu na Twitteru uvedl, že byl zařazen na seznam národně a mezinárodně hledaných osob.
Soldatov je šéfredaktorem webu Agentura.ru, který se zaměřuje na činnost ruských tajných služeb. Byl obviněn z šíření dezinformací o ruské armádě.

- Ukrajina obdržela první miliardu dolarů z balíku pomoci ve výši 40 miliard dolarů, který minulý měsíc schválil americký Kongres. Americká velvyslankyně na Ukrajině Bridget A. Brinková ve středu na Twitteru uvedla: "Podporovat Ukrajinu znamená posilovat její ekonomiku. Přímá podpora ve výši 1 miliardy dolarů je již zde, aby pomohla Ukrajině a jejímu lidu pokročit vpřed...".
    

- Ruské úřady pokračovaly v zákrocích proti občanům, kteří se vyjadřují k bojům na Ukrajině: ve středu prodloužily vazbu jednomu kritikovi, potvrdily obvinění proti dvěma dalším a přiměly vrchního moskevského rabína k útěku ze země. Nejnověji moskevský soud ve středu prodloužil vazbu Vladimíru Kara-Murzovi mladšímu, novináři a bývalému spolupracovníkovi zavražděného ruského opozičního vůdce Borise Němcova, a obvinil ho z šíření lží o ruské armádě.


- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij oznámil, že se v Kyjevě setkal s americkým filantropem Howardem Buffetem, synem miliardáře Warrena Buffeta, aby s ním jednal o obnově země.
"Jednali jsme o pomoci, která by byla pro náš stát cenná. Nabídl jsem mu možnost zapojit se do projektů obnovy zavlažovacích systémů v Oděské oblasti, podpory našich lidí (a) odminování," uvedl Zelenskyj na Twitteru.


- Ruskem podporovaný činitel v částečně okupovaném jihovýchodním regionu Ukrajiny Záporoží uvedl, že Rusko začalo posílat obilí z okupovaných oblastí do Turecka a na Blízký východ přes Krym. Ruský představitel na Krymu Oleg Kryučkov uvedl, že první vlak s obilím dorazil z Melitopolu, města v Záporoží. Tato tvrzení nebylo možné ověřit.

- Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov řekl, že Moskva je ochotna otevřít koridory umožňující vývoz obilí z Ukrajiny, ale že tyto snahy závisí na tom, zda ukrajinská strana odstraní miny ze svých přístavů. Kyjev Lavrovovy výroky odmítl jako "prázdná" slova a prohlásil, že k ochraně pobřeží je zapotřebí vojenské vybavení a mise námořnictva, která by hlídala vývozní trasy v Černém moři.

- Generální tajemník OSN António Guterres varoval, že důsledky ruské invaze na Ukrajinu pro svět se "urychlují" a "hrozí, že rozpoutají bezprecedentní vlnu hladu a bídy a zanechají za sebou sociální a hospodářský chaos". Nová zpráva OSN uvádí, že odhadem 94 zemí, v nichž žije přibližně 1,6 miliardy lidí, je "vážně ohroženo alespoň jedním rozměrem krize a není schopno se s ní vyrovnat".

- Miliony lidí by mohly zemřít hlady, pokud Rusko nezruší blokádu ukrajinských přístavů v Černém moři, varoval italský ministr zahraničí Luigi Di Maio.
 

- Ukrajina a Rusko si předaly mrtvoly 50 zesnulých vojáků v rámci výměny, která zahrnovala 37 ukrajinských vojáků zabitých v ocelárnách Azovstal v Mariupolu, potvrdilo ukrajinské ministerstvo pro reintegraci
. Výměna se uskutečnila na frontové linii v jihovýchodní ukrajinské oblasti Záporoží, uvedlo ministerstvo.

- Podle generální prokurátorky Iryny Venediktové podala Ukrajina k soudu dalších osm případů válečných zločinů kromě tří rozsudků, které již byly vyneseny nad ruskými vojáky. Od začátku konfliktu Ukrajina dosud zahájila více než 16 000 vyšetřování možných válečných zločinů ruské armády, dodala Venediktová. Ukrajina spouští "knihu popravených", systém pro shromažďování důkazů o válečných zločinech, uvedl prezident Zelenskij.

-  Více než 1 000 ukrajinských vojáků a zahraničních žoldnéřů, kteří se vzdali v Mariupolu, bylo převezeno do Ruska k tamnímu vyšetřování
, uvedla ruská státní tisková agentura Tass. Další ukrajinští váleční zajatci budou do Ruska převezeni "později", uvedl zdroj z ruských orgánů činných v trestním řízení.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij v rozhovoru pro Financial Times uvedl, že "prostě nevidí předpoklady pro ukončení války". Vítězství znamená obnovení "celého" území Ukrajiny, včetně Krymu - anektovaného Ruskem v roce 2014 - a oblastí držených separatisty, navrhl. "Musíme dosáhnout úplné deokupace celého našeho území," řekl Zelenskij.

- Podle Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) začaly desítky detektorů radiace v okolí černobylské jaderné elektrárny poprvé od ruské invaze vysílat údaje o radiaci. Úroveň radiace v okolí ukrajinské jaderné elektrárny Černobyl se po dnešním zprovoznění detektorů vrátila do normálu, uvedla MAAE.

- Vrchní moskevský rabín Pinchas Goldschmidt opustil Rusko poté, co se podle své příbuzné dostal pod tlak, aby podpořil invazi na Ukrajinu. Goldschmidt odletěl do Maďarska vybírat peníze pro uprchlíky ve východní Evropě poté, co odmítl veřejně podpořit to, co Moskva nazývá svou "speciální vojenskou operací" na Ukrajině.

- Ruské zástupné bojůvky na východě Ukrajiny uvedly, že zahajují soudní proces proti dvěma Britům, Aidenu Aslinovi a Shaunu Pinnerovi, kteří byli zajati v boji po boku ukrajinských vojáků v Mariupolu. Oba muži, kteří slouží v ukrajinské armádě, a Ibrahim Saadun, zajatec z Maroka, byli na videu zveřejněném v úterý na proruských sociálních sítích zachyceni, jak sedí v soudní kleci.

- Poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak odmítl komentáře bývalé německé kancléřky Angely Merkelové, která trvala na tom, že při jednání s Vladimirem Putinem nebyla naivní.

Ve svém prvním velkém rozhovoru od prosince, kdy odstoupila z funkce kancléřky, Merkelová uvedla, že se "nemá za co omlouvat", přestože se s ruským prezidentem během 16 let své vlády často setkávala a prosazovala obchodně pragmatický přístup k Moskvě.

Podoljak kritizoval Merkelovou za to, že prohlubuje závislost Evropy na ruské energii, a na Twitteru napsal:

Pokud kancléřka Merkelová vždy věděla, že Rusko plánuje válku a Putinovým cílem je zničit EU, proč (Německo) stavělo (plynovod) Nord Stream 2?

Podle něj Merkelová "postrčila" Evropu ke zvýšené závislosti na ruských energetických dodávkách. Podoljak se zeptal:

Proč musí Německo tuto chybu napravovat právě teď?

Za kancléřství Merkelové se Německo stalo nesmírně závislé na dovozu ruské energie a Merkelová sklidila kritiku za podporu kontroverzního plynovodu Nord Stream 2, který měl zdvojnásobit dodávky ruského plynu do Německa.

Její nástupce Olaf Scholz koncem února oznámil, že proces certifikace projektu Nord Stream 2 byl odložen v reakci na ruské uznání samozvaných republik v Luhansku a Doněcku na východě Ukrajiny.

- Ukrajinský novinář Muslim Umerow se ptal v Turecku ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova, co kromě obilí Rusko ještě krade na Ukrajině a které kradené věci ještě prodává do zahraničí.

Lavrov reagoval slovy, že Ukrajinci "se vždy tak zabývají tím, co se dá ukrást", načež se vrátil k oficiální linii Ruska, že síly "denacifikují" východní Ukrajinu.

První vlaky s ukrajinským obilím "odjely přes Krym na Blízký východ", tvrdí ruský představitel.

Ruskem podporovaný činitel v částečně okupovaném jihovýchodním regionu Ukrajiny Záporoží uvedl, že Rusko začalo posílat obilí z okupovaných oblastí do Turecka a na Blízký východ přes Krym.

Jevgenij Balickij, vedoucí Moskvou dosazené vojensko-civilní správy v okupovaných oblastech, řekl ruskému zpravodajskému kanálu Rossija 24:

Obilí posíláme přes Rusko a primární smlouvy jsou podepsány s Tureckem. První vlaky již vyjely přes Krym na Blízký východ.

Balickij neupřesnil, do kterých blízkovýchodních zemí se údajně dodávky uskuteční.

Pro Ukrajinu to byl tradiční trh.

- Podle agentury OSN pro uprchlíky uprchlo z Ukrajiny od invaze ruských vojsk 24. února více než sedm milionů lidí.


Ve středu  zveřejněné údaje ukazují, že od začátku ruské invaze bylo zaznamenáno celkem 7 023 559 překročení hranic.


- Bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková hovoří  o "chladném, krutém" Vladimiru Putinovi a reakci Západu na ruskou invazi:


Tymošenková popsala Vladimira Putina jako "naprosto racionálního, chladného, krutého, černého zla" a prohlásila, že je odhodlán zapsat se do ruských dějin po boku Stalina a Petra Velikého.

Tymošenková odmítla domněnku, že ruský prezident je "šílený". "Jedná podle své vlastní temné logiky," řekla. "Řídí se myšlenkou historického poslání a chce vytvořit impérium. To je jeho hypercíl. Vychází z hluboké vnitřní touhy a přesvědčení."

Tymošenková, vůdkyně oranžové revoluce z roku 2004 a dvojnásobná premiérka, se s Putinem několikrát setkala mezi čtyřma očima. Jednali spolu v roce 2009 poté, co tehdejší premiér Putin zastavil dodávky plynu na Ukrajinu. Tymošenková kandidovala na prezidentku v letech 2010, 2014 a 2019, dvakrát skončila druhá a poté třetí.

Zblízka byl Putin "vždy opatrný" v tom, co říkal, a vždy podezíral, že by mohl být nahráván, řekla. "Je ze školy KGB," řekla. Před únorovou invazí Ruska v plném rozsahu se netajil svým přesvědčením, že "národ jako Ukrajina a lidé jako Ukrajinci" neexistují, řekla.

Jeho ambice přesahujíy zábor ukrajinského území a svržení prozápadní vlády, naznačila Tymošenková. Jeho geopolitickým cílem je ovládnout také Bělorusko, Gruzii a Moldavsko a kontrolovat střední a východní Evropu včetně pobaltských států, stejně jako to dělala Moskva v sovětských dobách, uvedla.

Tymošenková byla 24. února v Kyjevě, když Rusko v ranních hodinách zahájilo útok. Řekla, že mírové politické soupeření a zášť mezi ukrajinskými politiky okamžitě zmizely. Toho rána se spolu s dalšími vysokými představiteli opozice vydala do prezidentské administrativy a setkala se s Volodymyrem Zelenským, proti němuž v roce 2019 kandidovala.

"Objali jsme se a podali si ruce. Všichni byli v šoku, bledí a vystrašení. Nikdo z nás neměl v plánu opustit Kyjev," řekla. "Všichni věděli, že musíme zůstat do poslední chvíle. Shodli jsme se, že budeme podporovat našeho prezidenta a naši armádu a pracovat na vítězství." Zelenského rozhodnutí zůstat v hlavním městě a "překonat strach" bylo podle ní důležité.

Když padaly ruské bomby, Tymošenková se uchýlila do suterénu moderní kancelářské budovy patřící její politické straně Baťkivščyna v kyjevské čtvrti Podil, která byla několikrát zasažena raketami. Na otázku, zda je připravena střílet na ruské vojáky, odpověděla: "Ano. Mám legální zbraně. Kreml mě podle svých zdrojů zařadil na seznam lidí, kteří mají být zabiti. Byli jsme připraveni."

0
Vytisknout
6036

Diskuse

Obsah vydání | 14. 6. 2022