V Londýně budou desetitisíce lidí v sobotu demonstrovat proti drahotě

18. 6. 2022

čas čtení 3 minuty
 
Aktualizace: Sobotní demonstrace v Londýně:


Britové zahajují rozsáhlé stávky


Vlna ekonomických nepokojů ve stylu 70. let minulého století hrozí, že se z železnice rozšíří i do veřejných služeb. Odbory zastupující učitele a zaměstnance zdravotnictví varují před možnými protestními akcemi kvůli platům.

V době, kdy se Británie připravuje na úterní, čtvrteční a sobotní stávky na železnici, při nichž bude uzavřena polovina železniční sítě, největší odborový svaz učitelů National Education Union (NEU) sdělil, že pokud do středy neobdrží nabídku platů, která by se výrazně přiblížila inflaci, bude informovat ministra školství o svém plánu hlasovat pro stávku. Tento krok by podle odborů mohl vést na podzim ke stávkám v anglických školách.

Další bod napětí by mohl nastat tento týden, kdy miliony pracovníků zdravotnictví až po úroveň vrchních sester obdrží svou roční nabídku mezd, která by měla být výrazně nižší než inflace, která v současné době činí v Británii 9,2 %.

Největší odborový svaz v zemi Unison, který zastupuje zaměstnance z\dravotnictví, uvedl, že vláda nyní stojí před volbou, zda nabídnout dohodu blízkou inflaci, nebo vyvolat masový odchod zaměstnanců spojený s možnými protestními akcemi v nemocnicích, a to v době, kdy jsou již nyní nesmírně přetížené.

Četné britské zdravotní sestry mají tak malý plat, že musejí spoléhat na potravinové banky.

Demonstrace pořádaná odborovým svazem TUC vyzve vládu, aby uzavřela "lepší dohodu" s občany, kteří se potýkají s prudce rostoucí inflací. (Inflace dosahuje v Británii 9 procent.)

Demonstranti jedoucí do Londýna:


Odborový svaz uvedl, že existují "otřesné" důkazy o dopadu krize na rodiny. Zaměstnanci trpí "nejdelším a nejtvrdším" snižováním výdělků v novodobé historii.
 
Frances O'Gradyová, generální tajemnice strany, uvedla: "Ceny rostou, ale odměny ve správních radách se vrátily na rekordní úroveň. Každý, kdo se živí prací, si zaslouží slušný výdělek, ale britští zaměstnanci trpí nejdelším a nejtvrdším snižováním svých příjmů v novodobé historii.

"Pokud se nám nepodaří zvýšit platy v celé ekonomice, budeme se jen potácet od krize ke krizi. Tato mimořádná situace v oblasti životních nákladů nepřišla zčistajasna. Je to výsledek více než desetiletého stagnačního vývoje mezd."

 

Od roku 2008 přišli zaměstnanci v průměru o téměř 20 000 liber kumulativního výdělku, protože mzdy nedržely krok s inflací, uvedl odborový svaz TUC a dodal, že jde o největší propad "reálných mezd" od 30. let 19. století.


O'Gradyová konstatovala,  že konzervativci jsou nyní "stranou snižování platů", a obvinila vládu, že se obrací zády k těm, kteří přinesli tak "mimořádné oběti" tím, že pokračovali v práci během covidové pandemie.

Boris Johnson podle ní "cynicky opouští" svůj závazek vytvořit ekonomiku s vysokými mzdami.

"On a další ministři se chovají k zaměstnancům jako Oliver Twist, když jim říkají, aby se neodvažovali žádat o důstojné zvýšení mezd. To poslední, co teď potřebujeme, je, aby se mzdy snižovaly.

"Nemůžeme být zemí, kde zdravotní sestry musí využívat potravinové banky, aby vyžily."

O'Gradyová řekla, že slyšela "otřesný" příběh o dětech, které si daly stranou část školního oběda, aby si ho mohly vzít domů k večeři.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5588

Diskuse

Obsah vydání | 23. 6. 2022