Ruská agrese na Ukrajině: Ruské vrchní velení prochází zásadními změnami

25. 6. 2022

čas čtení 11 minut
-  Ukrajinské jednotky se stahují ze Severodoněcku

Ruské síly plně obsadily Severodoněck, uvedl starosta tohoto východoukrajinského města, čímž potvrdil největší neúspěch na ukrajinském bojišti za více než měsíc po týdnech nejkrvavějších bojů v této válce. Proruští separatisté uvedli, že moskevské síly nyní útočí na poslední významnou baštu drženou Ukrajinci ve východní Luhanské provincii, partnerské město Severodoněcku Lysyčansk na protějším břehu řeky Siverskij Doněc. Ukrajinská armáda uvedla, že její jednotky se stáhly ze strategického frontového města Severodoněck.

Ukrajina přeskupuje své síly z trosek města Severodoněcku na vyšší místa v sousedním Lysyčansku, aby získala taktickou výhodu nad Ruskem, uvedl šéf ukrajinské vojenské rozvědky. Kyrylo Budanov agentuře Reuters řekl, že ukrajinské síly budou pokračovat v obraně této fronty z Lysyčanska na východě Ukrajiny a že již není možné držet linii v Severodoněcku.

- Ukrajina stojí na straně Moldavska uprostřed hrozeb ze strany Moskvy,
uvedl ministr zahraničí této země. "Stojíme na straně lidu a vlády spřáteleného Moldavska uprostřed obnovených hrozeb přicházejících z Moskvy. Jediné, co Rusku po desetiletích neúspěšné politiky založené na agresi, nátlaku a neúctě zbývá, je chrlit hrozby na ostatní státy. To jen ukazuje slabost Ruska," napsal Dmytro Kuleba na Twitteru.

- Ruské rakety zasáhly vojenskou infrastrukturu na severu Ukrajiny,
uvedli místní představitelé. Gubernátor Žytomyrské oblasti na severu země Vitalij Bunečko podle agentury Reuters uvedl, že údery na vojenský cíl zabily nejméně jednoho vojáka.


- Ruské ostřelování poškodilo výzkumné jaderné zařízení ve městě Charkov na severovýchodě Ukrajiny, uvedl Státní úřad pro jaderný dozor.

Úder poškodil některé budovy a infrastrukturu objektu, ale nezasáhl oblast, kde je umístěno jaderné palivo, a úroveň radiace je zde v normě, uvedl úřad v online zprávě. "Pravděpodobnost nových škod ... které mohou přímo ovlivnit stav jaderné a radiační bezpečnosti, zůstává kvůli ostřelování ruskými vojsky vysoká," uvedl úřad. Agentura Reuters nemohla zprávu inspekce o incidentu nezávisle ověřit.

- Starostové několika evropských metropolí se nechali oklamat a vedli videohovory s deepfake svého kyjevského protějšku Vitalije Klička.

Starostka Berlína Franziska Giffeyová se v pátek zúčastnila plánovaného hovoru na videokonferenční platformě Webex s osobou, která podle ní vypadala a zněla jako Kličko.

"Nic nenasvědčovalo tomu, že by videokonferenční hovor neprobíhal se skutečnou osobou," uvedl její úřad v prohlášení.

- Ukrajina uvedla, že se ocitla pod "masivním ostřelováním" ze strany sousedního Běloruska, neboť v ulicích Lysyčanska byly hlášeny střety.


Dvacet raket "vypálených z území Běloruska a ze vzduchu" mířilo na obec Desna v severní Černigovské oblasti, uvedlo velení ukrajinské armády na severu země.

Byla zasažena infrastruktura, ale zatím nebyly hlášeny žádné oběti.

Bělorusko poskytovalo Moskvě logistickou podporu od invaze 24. února, zejména v prvních týdnech, a stejně jako Rusko bylo terčem západních sankcí, oficiálně se však do konfliktu nezapojuje.

"Dnešní úder přímo souvisí se snahou Kremlu zatáhnout Bělorusko jako spolubojovníka do války na Ukrajině," uvedla ukrajinská zpravodajská služba.

- Ruské vrtulníky odpálily rakety na pohraniční vesnici v severovýchodní ukrajinské Sumské oblasti.

Dva ruské vrtulníky "provedly šest odpalů neřízených raket" na vesnici Krasnopilja v Sumské oblasti, poblíž ukrajinských hranic s Ruskem, informuje Kyiv Independent s odvoláním na ukrajinskou pohraniční službu.

 
- Britské ministerstvo obrany uvádí, že od začátku června došlo k velkým otřesům ve vrchním velení ruské armády, které vedly k odvolání velitele vzdušně-výsadkových sil (VDV) generálplukovníka Andreje Serďukova a velitele jižní armádní skupiny (SGF) generála Alexandra Dvornikova.
 
Velení SGF pravděpodobně přejde na generálplukovníka Sergeje Surovikina.  SGF nadále plní ústřední roli v ruské ofenzivě na Donbasu. Surovikinova kariéra je po více než třicet let provázena obviněními z korupce a brutality.

- Ukrajinská generální prokuratura sdílí tuto aktualizaci údajných válečných zločinů spáchaných Ruskem v době, kdy jeho invaze vstupuje do pátého měsíce.

Uvádí, že eviduje 19 530 zločinů agrese a válečných zločinů a 9 678  zločinů proti národní bezpečnosti. Kromě toho bylo zabito 339 dětí.


- Vítězové Eurovize, skupina Kalush Orchestra, uvedli, že doufají, že Ukrajina bude moci příští rok soutěž uspořádat, přestože organizátoři tvrdí, že to nebude možné.

- Ruské rakety zasáhly vojenskou infrastrukturu na severu Ukrajiny, sdělují místní představitelé.

Gubernátor Žytomyrské oblasti na severu země Vitalij Bunečko podle agentury Reuters uvedl, že údery na vojenský cíl zabily nejméně jednoho vojáka.

"Téměř 30 raket bylo odpáleno na jeden objekt vojenské infrastruktury velmi blízko města Žytomyr," uvedl Bunečko a dodal, že téměř 10 raket bylo zachyceno a zničeno.

V severní Černihivské oblasti gubernátor Vjačeslav Čaus řekl,, že městečko Desna se v sobotu ráno dostalo pod "masivní" raketové údery. Nedošlo k žádným obětem a neupřesnil, co bylo zasaženo, dodal pouze, že došlo k "poškození infrastruktury".

Raketové údery na severu Ukrajiny přišly v době, kdy na západě země lvovský gubernátor Maxim Kozickij uvedl, že při útoku na vojenský objekt v Javorově byli zraněni čtyři lidé.

- Britský premiér Boris Johnson se vyjádřil, že se obává, že ekonomické důsledky války by mohly tlačit na Ukrajinu, aby přistoupila na mírovou dohodu s Ruskem, která by nebyla v jejím zájmu.

"Příliš mnoho zemí říká, že se jedná o evropskou válku, která je zbytečná ... a tak poroste tlak, který bude Ukrajince pobízet - možná nutit - ke špatnému míru," řekl Johnson rozhlasovým a televizním stanicím ve rwandském hlavním městě Kigali, kde se účastní summitu Společenství národů.

Důsledky vítězství ruského prezidenta Vladimira Putina by podle něj byly nebezpečné pro mezinárodní bezpečnost a "dlouhodobou ekonomickou katastrofou".

Britský premiér Boris Johnson prohlásil, že by odstoupil, kdyby musel opustit Ukrajinu, protože by to bylo příliš obtížné nebo nákladné.

Na otázku BBC, zda si myslí, že vůdcovství je o morálce, a zda existují nějaké okolnosti, za kterých by odstoupil, uvedl podporu Ukrajiny jako jednu z otázek, kvůli které by odstoupil.

Johnson k tomu řekl: "Samozřejmě si myslím, že je to [o morálce]. Kdyby mi bylo předloženo, že musíme opustit ukrajinskou věc, protože to začíná být příliš obtížné a náklady na podporu tohoto lidu jsou příliš velké, pokud jde o inflaci, ekonomické škody, uznal bych, že jsem prohrál velmi důležitý argument, a odešel bych. Ale já to tak nevidím."

- Ukrajinské Centrum pro strategickou komunikaci a informační bezpečnost sděluje, že Rusko od února, kdy zahájilo invazi, ztratilo 34 700 vojáků.

Tento orgán odhaduje, že Rusko také přišlo o 1 511 tanků a 217 letadel.

- 'Rusové mohou přijít kdykoli': lidé v Suvalské proláklině na hranicích EU mají strach.
Místní lidé se obávají, že by ruská vojska mohla přejít na jejich území. Suvalská proláklina je stokilometrový  pás na hranici Polska a Litvy a je považována za zranitelnou kvůli své poloze mezi ruskou exklávou Kaliningrad a Běloruskem.

- Ukrajina mění konfiguraci obrany Severodoněcka-Lysyčanska

Podle britského ministerstva obrany v pravidelné ranní zprávě o konfliktu Ukrajina pravděpodobně mění konfiguraci obrany sektoru Severodoněck-Lysyčansk, protože ruské obrněné jednotky pokračují v plíživém postupu na jižním okraji oblasti budování.

    Nedaleké město Lysyčansk se zřejmě stane dalším hlavním ohniskem bojů. Podle jednoho z proruských vůdců bude trvat ještě týden a půl, než se podaří zajistit plnou kontrolu nad tímto dvojčetem Severodoněcku. Ukrajinští vojáci se také stáhli z měst Hirske a Zolote tváří v tvář přesile ruských sil, uvedl Oleksij Arestovyč, poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

- Němečtí spotřebitelé by se mohli v příštích měsících setkat s trojnásobným zvýšením cen plynu poté, co Rusko přiškrtilo dodávky do Evropy,
uvedl jeden z vysokých představitelů energetického sektoru. Moskva minulý týden snížila průtok plynu plynovodem Nord Stream 1 o 40 % s odvoláním na technické důvody, které Berlín odmítá jako záminku, což vyvolalo čtyř- až šestinásobný nárůst tržních cen, uvedl šéf německé spolkové agentury pro sítě Klaus Müller.

- Evropská rada schválila finanční pomoc Ukrajině ve výši 9 miliard eur. V prohlášení, které učinil polský premiér Mateusz Morawiecki na pátečním summitu Evropské rady v Bruselu, se uvádí: "Vláda se rozhodla poskytnout pomoc Ukrajině: "Na Ukrajině je válka a není z čeho platit zdravotní sestry, učitele, policii, pohraniční stráž a mnoho dalších veřejných služeb."

- Rusko odsoudilo rozhodnutí Evropské unie přijmout Ukrajinu a Moldavsko za kandidáty na členství. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová uvedla, že EU potvrdila, že nadále "aktivně využívá SNS na geopolitické úrovni", čímž měla na mysli ruskou sféru vlivu v rámci bývalých sovětských zemí.

- Poté, co kanadský Senát ve čtvrtek schválil rozpočet premiéra Justina Trudeaua, bude Kanada moci  disponovat majetkem, na který byly uvaleny sankce v důsledku ruské invaze na Ukrajinu. Vláda pak bude moci prostředky ze zabaveného majetku použít na podporu Ukrajiny.

- Hlavní ukrajinská agentura pro vnitřní bezpečnost v pátek uvedla, že odhalila ruskou špionážní síť, do níž byl zapojen ukrajinský zákonodárce Andrij Derkač, kterého USA již dříve obvinily, že je ruským agentem. Státní bezpečnostní služba uvedla, že Derkač, jehož místo pobytu nebylo upřesněno, vytvořil síť soukromých bezpečnostních firem a využil jel k usnadnění a podpoře vstupu ruských jednotek do měst během ruské invaze 24. února.

-  Podle ukrajinských vědců pracujících v rezervaci "Tuzlovský lymans", která je národní přírodní park, uhynulo v důsledku ruské invaze na Ukrajinu v Černém moři více než 3 000 delfínů. Nexta uvádí, že "aktivita sonarů a výbuchy jim brání v hledání potravy" a že mrtví delfíni se stále častěji nacházejí kromě Ukrajiny také na pobřeží Bulharska a Rumunska.

-  V Melitopolu dochází k hromadným únosům, uvedl starosta tohoto ukrajinského města. "Za poslední čtyři měsíce bylo uneseno více než 500 lidí," řekl Ivan Fedrov a dodal, že minulý týden se na Ruskem okupovaném území obnovily masové únosy.

- Rusko od 24. února vypálilo na Oděsu 70 raket, uvedla regionální prokuratura jihozápadního města. Podle prokuratury většina raket mířila na obytné oblasti a veřejné služby.

2
Vytisknout
7804

Diskuse

Obsah vydání | 28. 6. 2022