Rusko: O motivaci donašečů

27. 7. 2022

čas čtení 1 minuta
Když Putinův režim vybízí Rusy, aby donášeli na lidi ve svém okolí, kteří jsou proti Kremlu, mezi komentátory v Rusku i na Západě se běžně tvrdí, že to představuje znovuzrození praktik sovětské a zejména stalinské éry, konstatuje Vadim Jakunin.

Ale povzbuzování lidí k donášení má ve skutečnosti mnohem delší tradici, která sahá minimálně do roku 1649. Tehdy carský režim vyhlásil za hrdelní zločin nepodávat zprávy o těch, kteří kritizují ruské vládce, nebo plánují útoky na ně.

Jistě, sovětská éra byla dobou rozkvětu takových praktik. Mnoho výpovědí bylo učiněno ze strachu, ale mezi další příčiny patřila touha těch, kdo je poskytli, získat byty nebo pozice těch, které předali úřadům. Nyní se motivace změnily.

Místo toho, aby jednali tajně – a v sovětských dobách byla většina udání učiněna anonymně – dnes Rusové píšou svá jména pod udání zveřejněná na internetu a jsou hrdí na to, co dělají. Řada z nich jsou starší, kteří pamatují sovětskou éru, ale mnoho dalších jsou prostě lidé, kteří věří, že udávat ostatní je vlastenecké.

Jejich odměna je tedy nyní více psychologická než cokoli jiného, alespoň prozatím. Zda tomu tak bude i nadále, nebo zda Putinův stát podpoří další udávání tím, že nabídne materiální pobídky jako Stalin, se teprve uvidí.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
4939

Diskuse

Obsah vydání | 29. 7. 2022