Ruská agrese na Ukrajině: Moskva "investuje velké vojenské úsilí do dobytí Doněcku"; G7 se připojuje k EU v omezení cen ruské ropy

3. 12. 2022

čas čtení 4 minuty
 

Spojené království sděluje, že útok na Bachmut je hlavním cílem ruských sil; G7, EU a Austrálie omezily cenu placenou za ropu Moskvě na 60 dolarů za barel



- Rusko investuje velké vojenské úsilí do dobytí Doněcku, sděluje Velká Británie

Ruské síly nadále investují velkou část své celkové palebné síly na přibližně 15 km dlouhý sektor opevněné frontové linie kolem města Bachmut v Doněcké oblasti, uvádí britské ministerstvo obrany.

V posledních dnech Rusko pravděpodobně učinilo malé pokroky na jižní ose tohoto útoku a pravděpodobně plánuje město obklíčit.

Rusko od začátkusrpna 2022 upřednostňuje Bachmut jako hlavní útočné úsilí. Dobytí města by mělo omezenou operační hodnotu, i když by potenciálně umožnilo Rusku ohrozit větší městské oblasti Kramatorsk a Slovjansk.

V prohlášení ministerstva se dodává, že ruská ofenzíva je vzhledem k těmto možným minimálním ziskům neúměrně nákladná.

Dobytí Bachmutu stalo pro Rusko zřejmě především symbolickým, politickým cílem.

- Množství hrobů na hřbitově v Mariupolu se podstatnou měrou rozšířilo:



 

- Ukrajinské síly v pátek zabily dalších 510 ruských vojáků, čímž se celkový počet mrtvých ruských vojáků  zvýšil na 90 600.


Podle statistik poskytnutých ukrajinským generálním štábem ozbrojených sil také sestřelily dalších osm bezpilotních letounů a podařilo se jim vyřadit jeden tank.



- V okolí Chersonu bylo odstraněno více než 7 000 výbušnin - ukrajinské záchranné služby

Podle ukrajinské Státní služby pro mimořádné situace bylo z Chersonské oblasti "odstraněno a zneškodněno" celkem 7 042 výbušných předmětů.

Práce na zbavení oblasti min a dalších nástrah probíhají od ruského ústupu z města minulý měsíc.

Ukrajinští záchranáři uvedli, že prozkoumali téměř 700 ha otevřeného území, 60 km železničních tratí a 326 domácností.

Úřady vyzývají všechny, kdo se do Chersonu nebo jeho okolí vracejí, aby byli mimořádně opatrní.

Deník Guardian minulý měsíc uvedl, že vyčištění Chersonu od min může trvat roky.

- Podrobnosti o omezení cen ropy, které zavedla skupina G7 a její spojenci.

EU se na embargu na námořní ropu z Ruska dohodla již v rámci balíku sankcí vyhlášených na začátku tohoto roku.

Dohoda G7 a Austrálie umožní zemím mimo EU nadále dovážet námořní ruskou ropu s využitím západních pojišťovacích a námořních služeb, pokud nebudou platit více za barel, než je dohodnutý limit.

Vzhledem k tomu, že nejdůležitější lodní a pojišťovací společnosti sídlí v zemích G7, cenový limit by Moskvě velmi ztížil prodej její ropy za vyšší cenu.

Vysoce postavený úředník amerického ministerstva financí v pátek novinářům řekl, že cenový strop 60 dolarů za barel ruské námořní ropy udrží světové trhy dobře zásobené a zároveň "institucionalizuje" slevy vytvořené hrozbou takového limitu.

Podle podmínek dohody bude cenový strop přezkoumán v polovině ledna a poté každé dva měsíce. 

- Ruské jednotky na Ukrajině záměrně útočí na tamní muzea, knihovny a další kulturní instituce, uvádí se ve zprávě, kterou vydaly americká a ukrajinská pobočka mezinárodní spisovatelské organizace PEN.

- Finská premiérka Sanna Marinová v souvislosti s válkou na Ukrajině vyzvala Evropu k vybudování vlastních obranných kapacit s tím, že bez pomoci USA není Evropa dostatečně odolná.

- Mezinárodní agentura pro atomovou energii doufá, že do konce roku dosáhne dohody s Ruskem a Ukrajinou o vytvoření ochranné zóny v Záporožské jaderné elektrárně, nechal se slyšet šéf atomového dozoru OSN. Jaderná elektrárna, která je největší v Evropě, zajišťovala před ruskou invazí asi pětinu ukrajinské elektrické energie a několikrát byla nucena pracovat na záložní generátory, uvedla agentura Reuters.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5512

Diskuse

Obsah vydání | 6. 12. 2022