Rusko: Šéfka centrální banky varuje před obnovou plánované ekonomiky

16. 6. 2023

čas čtení 2 minuty
Rusko se v důsledku krize vyvolané válkou na Ukrajině může vrátit k plánované ekonomice, uvedla guvernérka centrální banky Elvira Nabiullina.

"Pleteme si činnost státu v krizi, která by měla existovat, s tím, že chceme neustále řídit ekonomiku. A toto pokušení řídit restrukturalizaci ekonomiky může vést k tomu, že potlačíme soukromou iniciativu, nemluvě o riziku, v extrémních případech, obnovení plánované ekonomiky, "řekla Nabiullina (citován Interfaxem).

Podle ní návrat k plánované ekonomice pravděpodobně nebude slibný, protože v současné době je v Rusku "vše tržní". "Ve skutečnosti ale stát dostatečně koncentroval právo rozhodovat o tom, jaký druh výroby a jaké projekty je třeba rozvíjet a kam směřovat finanční zdroje namísto soukromé iniciativy. Podle mého názoru je to velké riziko," uzavřela šéfka centrální banky.

Po začátku války na Ukrajině a mezinárodních sankcích ministerstvo průmyslu a obchodu navrhlo převést kritická odvětví do plánované ekonomiky. Mezi nimi je letecký průmysl, stavba lodí, farmaceutický průmysl a výroba zařízení, uvedly zdroje RBC obeznámené s iniciativou.

Podle tohoto mechanismu bude stát vyhodnocovat požadované množství výrobků a obesílat výrobní závody objednávkami, poskytovat jim státní záruky a výhody. V opačném případě je v současných podmínkách prostě nemožné začít cokoli vyrábět, zdůraznil zdroj RBC.

Později odborníci z předních univerzit (Baumanova Moskevská státní technická univerzita, Plechanovova Ruská ekonomická univerzita, Moskevská státní univerzita, MFUA) oznámili vývoj systému "digitální Gosplan", který je navržen tak, aby byl implementován v klíčových odvětvích ekonomiky, a pak se základna vrátila k sovětským "plánovaným pětiletkám".

Nový Gosplan sjednotí Federální daňovou službu, Federální celní službu, ministerstvo financí, ministerstvo průmyslu a obchodu a ministerstvo digitálního rozvoje s cílem rychle sledovat stav ekonomiky v reálném čase. Odborníci navrhli zahájit pilotní projekt Státního plánovacího výboru v letošním roce v odvětvích, kde je naléhavě zapotřebí substituce dovozu, a pak v zemědělství, medicíně a dopravě.

Návrat k sovětským mechanismům řízení je v obranném průmyslu nezbytný, aby byly uspokojeny potřeby v souvislosti s válkou na Ukrajině, řekl první náměstek ministra průmyslu a obchodu Vasilij Osmakov.

Vláda zcela neodmítá myšlenku státního plánovacího výboru, ačkoli tržní status ruské ekonomiky je zakotven v ústavě. Současně většina manažerů ruských průmyslových podniků podporuje přechod na státní plánovací výbor, protože nechápou, co dělat v krizi.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
4298

Diskuse

Obsah vydání | 20. 6. 2023