Tisková zpráva:

Obvinění proti nezletilým Ukrajincům jsou cynická, říká europoslankyně Gregorová

16. 6. 2023

čas čtení 1 minuta
Europoslanci volají po okamžitém propuštění dvou nezletilých Ukrajinců, Tihrany Ohannisjana a Mykyty Chanhanova. Schválená rezoluce dále požaduje umožnit jim bezpečný návrat na území kontrolované ukrajinskou vládou. Ruský režim chlapce na konci května obvinil z údajné špionáže. Dle ukrajinská organizace pro lidská práva Media Initiative for Human Rights byl minimálně jeden z nich mučen během výslechu. 

Dva ukrajinští teenageři byli obviněni z údajného spiknutí s ukrajinskými ozbrojenými silami a z plánování sabotážních akcí na železnici Melitopol v okupované ukrajinské oblasti Berďansk. Očekává se, že Tihran a Mykyta budou brzy zatčeni a postaveni před soud. Hrozí jim až 20 let vězení. „Obviněným Ukrajincům nebyla poskytnuta ani řádná právní pomoc. Takové zacházení není na Ruskem okupovaných územích plných strachu překvapením. Kvůli neexistenci obvyklé právní ochrany zůstali chlapci sami napospas ruské represivní mašinérii,” vysvětluje pirátská europoslankyně Markéta Gregorová.

Oba chlapci  i Ukrajinské centrum národního odporu, organizace koordinující ukrajinské partyzány na okupovaných území, obvinění odmítli. „Obvinění jsou nesmírně cynická. Rusko jako agresorský stát, který v současné době páchá mezinárodní zločiny, používá svou legislativu o sabotáži jako nástroj postihující Ukrajince, kteří svou zemi proti takovým zločinům brání? Je mi z toho zle,” komentuje situaci Gregorová.

„Bohužel ale není novinkou, že ruský režim vědomě cílí na bezbranné ukrajinské děti. Mnohdy jsou oběťmi násilné deportace a následné nezákonné adopce či převýchovy v Rusku a v Bělorusku. Vnímám to jako naprosto nepřípustné kroky. Jsem proto ráda, že Evropský parlament apeluje na Komisi a Radu, aby přijali balíček na ochranu dětí postižených válkou,” doplňuje Gregorová.

0
Vytisknout
4636

Diskuse

Obsah vydání | 20. 6. 2023