Připojte se k výzvě

Dětství bez násilí

29. 6. 2023

čas čtení 3 minuty
Býd dospělé je trestný čin. Jak je možné, že v ČR není trestným činem být děti, které jsou daleko křehčí a zranitelnější než dospělí? (JČ)

Dlouhodobě usiluji o to, aby každé dítě mohlo zažívat bezpečné dětství bez jakékoli formy násilí, píše vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Laurenčíková. Výzkum odborníků z Psychiatrické kliniky 1. Lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice Praha zmapoval, jak se česká společnost staví k fyzickým trestům. Víc než třetina rodičů v Česku používá fyzické tresty jako běžnou součást výchovy. Polovina rodičů si myslí, že by měli mít právo své děti fyzicky trestat. Naopak zhruba čtvrtina si myslí, že by se tělesné trestání mělo ošetřit zákonem. Více k fyzickým trestům inklinují rodiče, kteří byli sami jako děti trestáni.

Do výzkumu, v jehož čele stál profesor Radek Ptáček, se zapojilo 1 013 rodičů s potomky do 18 let. Na tiskové konferenci jsme představili nejen samotný výzkum, ale také zde zazněly argumenty, jak zásadně negativní mají fyzické tresty dopad na vývoj dětí a jaké kroky je potřeba udělat. 

Fakta:

Všechny formy násilí bez ohledu na povahu nebo intenzitu jsou škodlivé a způsobují dětem zcela zbytečná zranění, bolest, podkopávají u nich pocit vlastní hodnoty a brání jim v optimálním psychickém vývoji.  

Bití v dětství nese vážné riziko rozvoje duševních onemocnění, přenos násilí do blízkých vztahů v dospělosti či výrazné tendence k somatickým onemocněním. 

Fyzické tresty jsou právně nepřijatelné v 65 zemích a dalších 27 zemí deklarovalo, že se k nim připojí. Česká republika se zavázala ukotvit tato opatření v zákoně již v roce 2007, ale dosud se tak nestalo. K zakotvení nepřijatelnosti nás opakovaně vybízí Evropský soud pro lidská práva, Výbor OSN pro práva dětí a i český Výbor pro práva dítěte, který je poradním orgánem vlády. 

Nepřijatelnost fyzických trestů, které dětem působí bolest a ponížení, má zakotvit chystaná novela občanského zákoníku v podobě morálního pravidla, které přispěje k větší ochraně dětí. Usilujeme také o rozvoj sítě podpůrných služeb pro rodiny v krizových a zátěžových situacích, dále o podporu programů pozitivního rodičovství či zakotvení duševní gramotnosti a socio-emočních dovedností do kurikula škol.

Výzva

Chceme, aby Česká republika byla místem, kde všechny děti mají právo na dětství bez násilí. Aby v rodině ani jinde nebylo tolerováno týrání, zanedbávání, zneužívání či jiné formy násilí včetně jakýchkoli tělesných trestů. Zatím tomu tak bohužel není.

Proto  chceme:

  • zajistit plnění mezinárodních standardů multioborové péče o děti ohrožené násilím v celé České republice nejpozději do roku 2030  
  • ukotvit nepřijatelnost tělesných trestů v občanském zákoníku a přihlásit se tak k myšlence, že násilí mezi blízkými nemůžeme tolerovat v žádné podobě
  • existenci státem garantované  sítě preventivních služeb pro děti a jejich blízké tak, aby každý zasažený násilím našel včas účinnou pomoc
  • podniknout kroky k tomu, aby každý rodič v České republice měl přístup k informacím, že i mírné formy násilí negativně ovlivňují vývoj dětí a vztahy v rodině, a k podpoře, jak vychovávat děti bez násilí
Dočíst se o zdůvodnění výzvy a připojit se k ní můžete zde.

0
Vytisknout
4339

Diskuse

Obsah vydání | 4. 7. 2023