Dánsko pošle Ukrajině balík vojenské pomoci v ceně 830 milionů dolarů

13. 9. 2023

čas čtení 1 minuta
Dánsko dodá Ukrajině vojenské vybavení v hodnotě 5,8 miliardy dánských korun (asi 830 milionů dolarů) v rámci největšího balíku pomoci od začátku totální ruské invaze, píše Dinara Chalilová. 

Podle dánského ministerstva obrany bude nový balík zahrnovat mimo jiné tanky, bojová vozidla pěchoty, munici a protiletadlová děla.

Pomoc bude poskytována po částech až do roku 2023 až 2025, přičemž největší část finančních prostředků bude vynaložena letos, uvedlo ministerstvo 12. září.

Dánský finanční výbor ještě musí schválit balík pomoci, dodalo oznámení.

"S dnešním darovacím balíkem vstupujeme do nové fáze. Po více než roce a půl války jsme brzy vyprázdnili obranné zásoby," řekl dánský ministr zahraničí Lars Løkke Rasmussen.

"Proto se nyní zabýváme cílenějším společným nákupem a mezinárodní spoluprací, která je přizpůsobena potřebám Ukrajiny tady a teď."

Dánsko je jednou ze tří zemí, které se zavázaly poslat Ukrajině americké stíhačky F-16 po společném výcviku ukrajinských pilotů. Další dvě jsou Nizozemsko a Norsko.

Očekává se, že první várka šesti stíhaček F-16 z 19 dorazí z Dánska do konce letošního roku, oznámila dánská premiérka Mette Frederiksenová 20. srpna.

Zdroj v angličtině: ZDE

3
Vytisknout
2765

Diskuse

Obsah vydání | 15. 9. 2023