Západní lídři jsou spolupachateli izraelských válečných zločinů v Gaze

16. 10. 2023 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Aktuální výbuch násilností v Izraeli a Palestině opět na kost obnažuje naprosté pokrytectví a cynismus západních politických představitelů, kteří jsou jako vždy ochotni poskytnout Izraeli carte blanche k páchání otřesných válečných zločinů v Gaze, jež nesou zcela zřetelné genocidní rysy. Tuto tezi ostatně podtrhují skandální výroky izraelských politiků a vojenských předáků o „lidských zvířatech“ a nutnosti srovnat Gazu se zemí.

Podle varování OSN hrozí, že evakuační příkaz izraelských orgánů pro více než milion Gazanů je předehrou k rozsáhlé etnické čistce nevídané v Palestině od roku 1948. Izraelské okupační síly v tandemu s ilegálními osadníky mezitím zostřují represi na Západním břehu, kde bylo během týdne usmrceno 50 Palestinců a zničeny nejméně dvě vesnice.

Světové společenství v první půli října šokovaly zprávy o spektakulárních vraždách spáchaných palestinskými militanty v kibucech nedaleko Pásma Gazy. Jestliže je bezprostředním viníkem těchto zvěrstev radikální hnutí Hamás, nelze s vážnou tváří ignorovat maligní podhoubí izraelské okupace a 17 let trvající blokády „největšího vězení pod širým nebem“ v Gaze. Volání po krvi a pomstě neutišila ani skutečnost, že izraelská armáda na svém území eliminovala 1500 militantů majících na svědomí krveprolití v kibucech.

Více než týden trvající nálety izraelského letectva si dosud vyžádaly téměř 2700 palestinských životů. Milion lidí byl vysídlen ze svých domovů. Izraelské bomby pohřbívají celé rodiny v troskách vícegeneračních domů a nejedna čtvrť v Gaze byla vymazána ze zemského povrchu. Izraelské letectvo bombarduje nemocnice, ambulance, školy, mešity, ba dokonce i civilisty uposlechnuvší rozkaz izraelských orgánů a prchající po údajně bezpečných trasách do bezpečí.

Západní země v čele se Spojenými státy tradičně přicházejí se starou mantrou o právu Izraele na obranu, poskytují mu zbraně a zpravodajské informace, přičemž pro forma na Tel Aviv apelují, aby minimalizoval ztráty mezi civilním obyvatelstvem. Nelze přitom přehlédnout, že země jako Čína nebo Brazílie, jakož i mezinárodní organizace jako OSN, Mezinárodní výbor Červeného kříže, Lékaři bez hranic či Reportéři bez hranic izraelskou vendetu kritizují a volají po mírových jednáních.     

Exploze násilností, jichž jsme nyní svědky v Izraeli a Palestině, jsou učebnicovým příkladem okázalého dvojího metru představitelů západních zemí při hodnocení různých geopolitických krizí. Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyen před rokem peskovala Kreml za útoky na ukrajinskou civilní infrastrukturu, jakož i odříznutí ukrajinských civilistů od elektřiny, vody a paliva.

Nyní však zdůrazňuje nezlomné přátelství mezi Evropskou unií a Izraelem, přestože Tel Aviv v Gaze provedl totéž. A to okamžitě. V obléhaném Pásmu přitom žijí více než dva miliony lidí, z nichž polovinu tvoří děti. Když Hamás v roce 2006 zvítězil v palestinských volbách, drtivá většina těchto nezletilců v Gaze nebyla ještě na světě, a za jeho řádění v izraelských kibucech nenese žádnou odpovědnost.

Zatímco je ruská invaze na Ukrajinu západní politickou a mediální obcí vykreslována pomalu jako genocida nemající od 2. světové války obdoby, izraelské bombardování zbídačeného Pásma Gazy je podle dostupných a ověřených údajů mnohem ničivější. List Kyjiv Independent v říjnu oznámil, že ruská armáda za více než rok a půl usmrtila 504 ukrajinských dětí, zatímco izraelská armáda v Gaze za pouhý týden zabila zhruba 700 dětí. Ruská okupační armáda připravila k říjnu tohoto roku o život 11 novinářů, přičemž izraelské ozbrojené síly za osm dnů usmrtily 12 novinářů.

A to je teprve začátek, jak varoval izraelský premiér Benjamin Netanjahu, jehož válečný kabinet se chystá na pozemní ofenzivu v Pásmu Gazy, kdy hrozí etnická čistka statisíců, ne-li milionu Palestinců.

-2
Vytisknout
5167

Diskuse

Obsah vydání | 19. 10. 2023