O problémech českého vysokého školství

19. 10. 2023 / Daniel Münich

čas čtení 2 minuty
Tímto telegrafickým přehledem o problémech českého vysokého školství nepotěším myslím nikoho, píše Daniel Münich:

👩‍🎓 Dlouhodobé a stále větší veřejné podfinancování, nedostatečně  kompenzované soukromými zdroji.
👩‍🎓Zastaralý systém finanční podpory studentů, plošná a nízká podpora.
👩‍🎓Příliš vysoký podíl magistrů oproti bakalářům.
👩‍🎓Extrémně vysoká míra neúspěšného dokončování bakalářských studií.

 
👩‍🎓Slabé prosazování veřejného zájmu ze strany MŠMT. Snahy i mikromanagement pomocí peněz z EU.
👩‍🎓Příliš mnoho špatně podporovaných doktorandů a nízká míra úspěšného dokončování jejich studia.
👩‍🎓Zanedbatelná role hodnocení a kvality ve financování.
👩‍🎓Vysoký a stále rostoucí podíl neplatících studujících cizinců.
👩‍🎓Působení v systému, kde zájmy veřejné ustupují sobeckým zájmům fakult.
👩‍🎓Extrémně vysoký počet skoro 30 veřejných vysokých škol fungujících ve stejném režimu hodnocení a financování. Dvacet let marného čekání na diverzifikaci a na rozvoj profesních vysokých škol.
👩‍🎓Pokračující neprůhlednost systému v důsledku absence veřejného informačního systému o studiu na VŠ - nedostatek snadno dostupných spolehlivých a srozumitelných informací o studiu na VŠ z pohledu uchazečů, zaměstnavatelů a veřejnosti
👩‍🎓Od počátku 90. let špatně nastavená pravidla vnitřního řízení veřejných vysokých škol, kde všichni rozhodují, kdo budou jejich nadřízení a co po nich (ne)budou chtít.
👩‍🎓 Systémová uzavřenost vnější a natož zahraniční konkurenci a inovacím. Neschopnost škol různých zájmů se na změnách systému domluvit a obecně odpor ke změnám podle hesla, že změny budou stejně vždy k horšímu.
👩‍🎓 Bázlivé politické reprezentace, některé i problematice nerozumějící a bez vize, které navíc na resortu nenajdou dostatečnou odbornou a další oporu.
👩‍🎓 Nepochopení podstaty problémů a laxní zájem na straně voličů.
A teď s tím něco dělejte, že.
Libor Dusek
Měs potěšil, žes to jasně sepsal. K prvnímu bodu - podfinancování - se krásně sešly dva výstřižky z novin. Dělí je 6 let a jiná funkce 🙂, čísla zůstávají stejná:
Může jít o obrázek 1 osoba a text, kde se píše 17. rijna 2023 17:36 V rozpočtu se musí najít tri miliardy navíc. Pokud nebudou, spustíme protesty, tvrdí vysoké školy Bek: Požadavek odboru na zvýšeni rozpočtu vysokych škol v roce 2024 je nereálny Pokud nedostaneme alespon tri miliardy navíc, budeme protestovat, riká rektor Masarykovy univerzity Brnè Mikuláš Bek./ Požadavek odboru a iniciativy Hodina pravdy, které dnes na nekterych vysokych školách organizovaly stávky a protesty, na zvýšení rozpočtu univerzit v príštim roce tri až čtyri miliardy korun oproti letošku dnes

1
Vytisknout
3113

Diskuse

Obsah vydání | 23. 10. 2023