Titov: Rusko se "nikdy" nevrátí ke spolupráci se Západem

10. 1. 2024

čas čtení 1 minuta
I kdyby Západ ukončil všechny sankce a vyhlásil novou touhu spolupracovat s Ruskem, Moskva by se "nikdy" neobrátila zpět na Západ, tvrdí Boris Titov. Tato cesta již byla shledána nedostatečnou a Moskva nemá důvod po ní kráčet znova.

Podle prezidentského ombudsmana pro obhajobu práv podnikatelů od začátku rozšířené invaze na Ukrajinu "se ruská ekonomika rychle reformovala a byla schopna provést nahrazování dovozu u celé řady nejdůležitějších směrů".

Titov říká, že Západ přestal být pro zbytek světa lídrem a ve skutečnosti se stal minulostí. Budoucnost podle něj leží na Východě "nebo v tzv. "globálního Jihu", oblasti, které se dynamicky rozvíjejí a ve které Rusko zaujímá vedoucí postavení.

Jeho slova vrhají pochybnosti na předpokladu mnoha lidí jak v Ruské federaci, tak na Západě, že se Moskva nakonec vrátí do bodu, kde byla před února 2022 a opět začne úzce spolupracovat s vyspělým Západem. A naznačují, že invaze na Ukrajinu znamenala mnohem radikálnější bod obratu, než si mnozí myslí.

Ti na Západě, kteří si myslí, že Moskva může být přivedena zpět tam, kde byla, pokud Západ přestane pomáhat Ukrajině, klamou samy sebe. Moskva by shrábla jakékoli ústupky, ale nezměnila svůj preferovaný směr.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
2175

Diskuse

Obsah vydání | 12. 1. 2024