Ukrajina zasáhla radar ruského systému protiraketové obrany

27. 5. 2024

čas čtení 2 minuty
Ukrajinské drony zasáhly ruskou strategickou radarovou stanici včasného varování před útoky, včetně útoků balistických raket.

Satelitní snímky potvrzují poškození stanice Voroněž-DM na Krasnodarském území. Tyto ultravysokofrekvenční radary jsou součástí systému včasného varování před jadernými balistickými raketami. Fotografie ze sociálních sítí a satelitní snímky ukazují poškození obou budov, ve kterých se nachází zařízení stanice. Radarové antény jsou velmi citlivé a křehké systémy a i relativně malý otřes je může vyřadit z provozu na dlouhou dobu.

K odpovědnosti za útok na radarovou stanici se ukrajinské úřady zatím nepřihlásily. Ruské vládní agentury se k útoku také nevyjádřily. Úder na radar byl způsoben skutečností, že toto zařízení je schopno zaznamenávat odpálení raket dlouhého doletu ATACMS dodaných Spojenými státy Ukrajině.

Podle anonymních odborníků se stanice Voroněž-DM používá k monitorování jihozápadního směru. V roce 2013 byla s pomocí této stanice odpálena balistická raketa do Středozemního moře z Libye. Navzdory skutečnosti, že radarové pokrytí pokrývá Krym, je stanice určena především k detekci odpálení balistických raket z mnohem větší vzdálenosti, vysvětlil expert.

Útok na takový radar by navíc mohl splňovat podmínky pro akce, které by mohly vyvolat jaderný odvetný úder, protože stanice Voroněž-DM je součástí ruské sítě varování před raketovým útokem.

"Podmínky, které určují možnost použití jaderných zbraní Ruskou federací, jsou: Vliv nepřítele na kritická státní nebo vojenská zařízení Ruské federace, jejichž vyřazení povede k narušení akcí reakce jaderných sil," uvádí se v dekretu prezidenta Ruska.

Americký prezident Joe Biden podepsal 24. dubna dekret o přidělení vojenské pomoci Ukrajině ve výši 61 miliard dolarů. Podle zdrojů agentury Bloomberg v Bílém domě byly rakety zahrnuty do balíčku pomoci ve výši 300 milionů dolarů, který byl schválen 12. března kvůli rostoucímu počtu ruských útoků na ukrajinskou kritickou infrastrukturu.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
1338

Diskuse

Obsah vydání | 28. 5. 2024